• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dron / Quadcopter "programowalny" (Python, C++ / OpenCV i podobne) - co polecacie?

0 głosów
2,117 wizyt
pytanie zadane 21 sierpnia 2019 w Offtop przez reaktywny Nałogowiec (46,210 p.)
Szukam drona (raczej nowego, w cenie ok. 800-1600 zł) który można programować, tzn. chciałbym mieć możliwość sterowania dronem ze swojego programu, ale też mieć możliwość odbioru sygnału video z kamery (pod kątem przetwarzania w OpenCV), sygnału GPS (współrzędne), dane lotu, etc.  Języki wspierane to najlepiej Python, C++, Java, itp.

Ktoś z Was bawi się w programowanie dronów?? Polecacie jakieś ciekawe projekty?

Temat nie jest nowy, jako pierwszy chyba Parrot udostępnił API do swoich urządzeń, też DJI ma takowe.

Najtańsze drony wktóre można oprogramować (raczej "zabawki") kosztują 300 zł (PARROT AR.Drone 2.0) i 500 zł (DJI / Ryze Tello). Ja szukam coś ciut lepszego, tzn. o większym zasięgu (przynajmniej kilkaset metrów), czasie latania (> 15 minut) i możliwie dobrej kamerze FullHD.... Podobno niezłe są Xiaomi FIMI, tylko nie wiem jak z ich programowaniem?

Co polecacie?
komentarz 22 sierpnia 2019 przez Leonardo Użytkownik (770 p.)
Nie zajmowałem się programowalnymi quadrocopterami, jednak sporo latałem zwykłymi. Według mnie nie opłaca się kupić model z możliwością wymiany baterii, a za to z krótszym czasem lotu. Dużo więcej zapłacisz za quadrocopter z 20 min. lotu niż za taki z 10 min. lotu i dwiema bateriami dodatkowymi na zmianę, a da ci to 10 min. lotu więcej.

Jeśli lutownica nie jest Ci obca możesz także samemu zbudować własny model, jest do tego pełno poradników w sieci, a wyjdzie Ci taniej i (według mnie) lepiej, tzn. gdy coś się zepsuje naprawisz to sam, tańsze części itd.
komentarz 22 sierpnia 2019 przez reaktywny Nałogowiec (46,210 p.)
Z baterią - słuszna uwaga.

Jeśli chodzi o budowę własnego drona, to wiem, że można kupić (nawet na Allegro) każdą część, od ramy, przez siliniki i łopatki po sterowanie. Są też zestawy do montażu, itd.  Tylko wdrożenie się w temat zajęło by sporo czasu,...No nie wiem, sprawa jest do przemyślenia.
Weź pod uwagę, że na początku podczas lotów quadrocopter bardzo często będzie Ci się rozbijał, a części do gotowych modelów są kilka razy droższe, a często nawet nie da rady naprawić go samemu, potrzebny jest serwis.

Poradników krok po kroku jest pełno, najtrudniejszą rzeczą nie jest budowa, która wymaga jedynie podstawowych umiejętności, ale oprogramowanie i kalibracja, a przecież do tego kupujesz quadrocopter - by go samemu programować
edycja 22 sierpnia 2019 przez reaktywny
Masz rację. Czytałem, że najtrudniejsze jest wyważenie konstrukcji i "dostrojenie" wszystkiego.

Tu znalazłem przydatny kalkulator:

https://www.ecalc.ch/xcoptercalc.php

Jaką "platformę" byś polecił? O jakie komponenty warto oprzeć taki projekt? Albo jaki projekt ("gotowca") wziąść pod uwagę? (jest tego mnóstwo w internecie).
Zacznijmy od tego jaki typ quadrocoptera chcesz. W większości zaczyna się albo od "akrobatycznej" 250, albo większego, typowo pod zdjęcia. Mogę doradzić Ci ze wszystkim oprócz kontrolera lotu, nigdy takiego nie programowałem, więc nie wiem który się nadaje
edycja 22 sierpnia 2019 przez reaktywny

Interesuje mnie coś pokroju Xiaomi FIMI A3, Parrot Bebop (1 / 2) czy Phantom 3 SE.

Czyli powyżej 650 gram. Nie musi latać na dalekie odłegłości, ale kilkaset metrów jest porządane. Na jednej baterii dobrze jakby polatał z 12-14 minut. Nie potrzebuję nadzwyczaj dużego udźwigu ( kamera coś w rodzaju GoPro + gimball wystarczy).

Zastosowanie:

- robienie zdjęć i głównie video (dobre FullHD wystarczy) - chciałbym przejąć strumień video (po WiFi - chyba najlepiej) do komputera w czasie rzeczywistym. Przydałby się tu oczywiście gimball.

- tak jak pisałem wcześniej, chciałbym miec dostęp (z poziomu komputera) do parametrów lotu, współrzędnych GPS, itd.

Na stronie https://diydrones.com/forum projekty zdominowało Arduino - ale nie wiem czy Arduino to najlepszy pomysł? (dosć niska wydajność, z drugiej strony - mały pobór prądu).

Jak będziesz miał chwilę czasu, to zaproponuj jakieś komponenty. Dzięki!

(tak czy siak będe musiał pomęczyć ludzi na forum DIY / modelarskim, bo to nie jest temat na jeden weekend ).

Znalazłem ciekawy wątek z podstawami:

http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=42&t=11015

Arduino to kiepski pomysł na początek, trudno robi się na nim quadrocopter. Z tego co piszesz, wynika, że będziesz robić większy, bardziej stabilny quadrocopter.

To przykładowy poradnik: Link

W razie pytań, teraz czy przy budowie służę pomocą, pisz we wiadomości prywatnej, by nie przedłużać komentarzy pod tym pytaniem

Dzięki! Najpierw zabiorę się za czytanie poradników, od tego trzeba zacząć.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

+2 głosów
6 odpowiedzi 4,158 wizyt
pytanie zadane 6 maja 2015 w Offtop przez niezalogowany
+3 głosów
3 odpowiedzi 528 wizyt
pytanie zadane 7 marca 2016 w Nasze projekty przez annaaa Nowicjusz (150 p.)

93,772 zapytań

142,730 odpowiedzi

323,382 komentarzy

63,368 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...