• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dodawanie znaku do zmiennej C++

0 głosów
566 wizyt
pytanie zadane 14 sierpnia 2019 w C i C++ przez Mavimix Dyskutant (7,870 p.)
W jaki sposób dodać znak do zmiennej w C++? Chodzi mi o to, żeby używając taj samej zmiennej dodawać jej znaki np. zmienna x="a", po dodaniu znaku "b" zmienna x="ab" i tak dalej. Jak uzyskać taki rezultat?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 14 sierpnia 2019 przez tkz Nałogowiec (41,420 p.)

Użyj stringa, z nagłówka <string>

#include <iostream>
#include <string>

int main(void)
{
  std::string uniwersalnaZmienna{};
  uniwersalnaZmienna = 'a';
  std::cout<<uniwersalnaZmienna<<" ";
  uniwersalnaZmienna += 'v';
  std::cout<<uniwersalnaZmienna<<" ";
  return 0;
}

 

komentarz 15 sierpnia 2019 przez MsMaciek123 Pasjonat (24,400 p.)
Wcale nie musisz używać nagłówka <string>.
1
komentarz 15 sierpnia 2019 przez Patrycjerz Mędrzec (192,440 p.)
W G++ (i pewnie w Clang) może nie trzeba, ale taki Visual Studio już tego wymaga. Dołączanie tego nagłówka jest rozsądne, gdy chcemy mieć uniwersalny kod.
komentarz 15 sierpnia 2019 przez tkz Nałogowiec (41,420 p.)

@MsMaciek123,  W samochodzie pasów też nie musisz zapinać, a to robisz. 

komentarz 15 sierpnia 2019 przez Patrycjerz Mędrzec (192,440 p.)
Musi, jeśli jeździ po publicznych drogach w naszym kraju.
komentarz 15 sierpnia 2019 przez tkz Nałogowiec (41,420 p.)
Nic nie musisz, powinieneś. Ze względu na karę, albo własne życie. Zależy co cenisz bardziej.
komentarz 15 sierpnia 2019 przez Patrycjerz Mędrzec (192,440 p.)
To zależy, co definiujemy przez słowo "musieć". Jeśli wymogi prawa, to tak. Jeśli coś innego, to już nie.
komentarz 15 sierpnia 2019 przez tkz Nałogowiec (41,420 p.)

Mniejsza o to, miała być taka przenośnia. Po prostu MsMaciek123 nie wie co pisze i dlaczego trzeba to includować. Wszystko zależy od implementacji innych bibliotek. Dlaczego nie musisz includować stringa gdy używasz iostream? Bo jest tam używany. Ale nie zawsze. Powinieneś zawsze includować stringa, w przeciwnym razie Twój program może nie działać na różnych implementacjach, a nawet w późniejszych wersjach bieżącego. 

0 głosów
odpowiedź 15 sierpnia 2019 przez MsMaciek123 Pasjonat (24,400 p.)

Stwórz zmienną typu string

string test;

Następnie po prostu ustawiasz test, na test+"a"

test = test+"a";

Możesz także użyć skrótu

test+="a";

 

komentarz 15 sierpnia 2019 przez tkz Nałogowiec (41,420 p.)
Czy ja nie napisałem dokładnie tego samego?

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 693 wizyt
pytanie zadane 18 sierpnia 2019 w C i C++ przez Mavimix Dyskutant (7,870 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 553 wizyt
pytanie zadane 23 października 2018 w C i C++ przez web Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 5,892 wizyt
pytanie zadane 24 listopada 2015 w C i C++ przez baszmest Gaduła (3,080 p.)

86,448 zapytań

135,207 odpowiedzi

300,348 komentarzy

57,196 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...