• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

c++ program zły wynik

0 głosów
68 wizyt
pytanie zadane 13 sierpnia w C i C++ przez martin1724 Początkujący (450 p.)
#include <iostream>
using namespace std;
int zbior[100];
int mniejsze[100];
int wieksze[100];
int main()
{
    int n, x, j, q;
    q=0,j=0;
    cout << "wprowadz ile chcesz dodac liczb do wyliczenia: ";
    cin >> n;
    for(int i=0;i<n;i++)
    {
        cout << "podaj liczbe numer " << i+1 << " : ";
        cin >> x;
        zbior[i]=x;
    }
    for(int i=0;i<n/2+1;i++)
    {
        if(zbior[2*i]>zbior[2*i+1])
        {
            mniejsze[j]=zbior[2*i+1];
            wieksze[j]=zbior[2*i];
            j++;
        }
        else if(zbior[2*i]<zbior[2*i+1])
        {
            mniejsze[q]=zbior[2*i];
            wieksze[q]=zbior[2*i+1];
            q++;
        }
    }
    int maxx=wieksze[0];
    int minn=mniejsze[0];
    for(int i=1;i<n/2+1;i++)
    {
        if(wieksze[i]>maxx)
        {
            maxx = wieksze[i];
        }
    }
    for(int i=0;i<n/2+1;i++)
    {
        if(mniejsze[i]<minn)
            minn = mniejsze[i];
    }
    cout << "najmniejszym jest: " << minn << endl;
    cout << "najwiekszym jest: " << maxx << endl;
    return 0;
}

Cześć, ktoś mógłby mi wytłumaczyć czemu zawsze pokazuje mi minimalną liczbe 0 przy dodatnich liczbach, natomiast jeśli wpisze liczbe ujemną to minimalna będzie własnie ta ujemna?

1
komentarz 13 sierpnia przez tangarr Nałogowiec (29,940 p.)
Podpowiedź: Podczas iterowania po tablicy mniejsze wyświetl sobie indeks i wartość.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 13 sierpnia przez maselo93 Użytkownik (820 p.)
wybrane 13 sierpnia przez martin1724
 
Najlepsza

w tablicy int mniejsze[100] wszystkie wartości są równe 0. 

 if(zbior[2*i]>zbior[2*i+1]), porównujesz wartość podaną przez Ciebie z wartością którą nie podałeś czyli z 0

komentarz 13 sierpnia przez martin1724 Początkujący (450 p.)
masz jakiś pomysł jak to zapisać?

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 156 wizyt
pytanie zadane 25 lipca w C i C++ przez martin1724 Początkujący (450 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 57 wizyt
pytanie zadane 30 lipca w C i C++ przez martin1724 Początkujący (450 p.)
–1 głos
2 odpowiedzi 128 wizyt
Porady nie od parady
Publikując kody źródłowe korzystaj ze specjalnego bloczku koloryzującego składnię (przycisk z napisem code w edytorze). Nie zapomnij o ustawieniu odpowiedniego języka z rozwijanego menu oraz czytelnym formatowaniu kodu.Przycisk code

65,728 zapytań

112,370 odpowiedzi

237,231 komentarzy

46,688 pasjonatów

Przeglądających: 224
Pasjonatów: 8 Gości: 216

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...