• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Zapisywanie całych zdań

Object Storage Arubacloud
0 głosów
409 wizyt
pytanie zadane 9 sierpnia 2019 w C i C++ przez Pawel1452 Początkujący (380 p.)
zamknięte 9 sierpnia 2019 przez Pawel1452
Chciałbym zapisać w stringu całe zdanie, niestety ucina je po spacji. Co zrobić by zapisać je całe w jednej zmiennej tego typu?
komentarz zamknięcia: Wyczerpująca odpowiedź
komentarz 9 sierpnia 2019 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
Jaki język?
komentarz 9 sierpnia 2019 przez Pawel1452 Początkujący (380 p.)
c++

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 9 sierpnia 2019 przez Ewaryst Ławecki Obywatel (1,710 p.)
wybrane 9 sierpnia 2019 przez Pawel1452
 
Najlepsza
Poczytaj o funkcji getline().
komentarz 9 sierpnia 2019 przez Pawel1452 Początkujący (380 p.)
Po dodaniu funkcji getline i po pobraniu przez nią tekstu program się wyłącza
komentarz 9 sierpnia 2019 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
pokaż kod :)
komentarz 9 sierpnia 2019 przez Ewaryst Ławecki Obywatel (1,710 p.)

dodaj przed getline() funkcje cin.ignore()

komentarz 9 sierpnia 2019 przez Pawel1452 Początkujący (380 p.)
#include <iostream>
#include <vector>



using namespace std;

string slowo;
vector<char>uno(9999999);
char wybor;


char gadery( char p);
void uzupelnianie_uno();
char POLITYKARENU( char p);
char KONIECMATURY( char p);
char KACEMINUTOWY( char p);
char KALUPINORETY( char p);
string MORS( char p);

int main()
{

    cout<<"SZYFRATOR"<<endl;
    cout<<"Wybierz szyfr w ktorym chcesz zaszyfrowac lub odszyfrowac wiadomosc: "<<endl;
    cout<<"1.GADERYPOLUKI"<<endl;
    cout<<"2.POLITYKARENU"<<endl;
    cout<<"3.KONIECMATURY"<<endl;
    cout<<"4.KACEMINUTOWY"<<endl;
    cout<<"5.KALUPINORETY"<<endl;
    cout<<"6.MORS\n\n"<<endl;


            do{
                   cin>>wybor;

            }while(wybor!='1' && wybor!='2'&& wybor!='3'&& wybor!='4'&& wybor!='5'&& wybor!='6');


                        cout<<"Podaj slowo: ";

                       getline(cin,slowo);
                        //cout<<slowo;


            switch(wybor)
        {
            case '1':
                cout<<"Wybrales GADERYPOLUKI\n\n";
                uzupelnianie_uno();

                for (int i=0;i<slowo.length();i++)
                    {
                        cout<<gadery(uno[i]);
                    }                                      break;




            case '2':
            uzupelnianie_uno();

                for (int i=0;i<slowo.length();i++)
                    {
                        cout<<POLITYKARENU(uno[i]);
                    }                                      break;


            case '3':
            uzupelnianie_uno();

                for (int i=0;i<slowo.length();i++)
                    {
                        cout<<KONIECMATURY(uno[i]);
                    }                                      break;



            case '4':
            uzupelnianie_uno();

                for (int i=0;i<slowo.length();i++)
                    {
                        cout<<KACEMINUTOWY(uno[i]);
                    }                                      break;


            case '5':
            uzupelnianie_uno();

                for (int i=0;i<slowo.length();i++)
                    {
                        cout<<KALUPINORETY(uno[i]);
                    }                                      break;


            case '6':
            uzupelnianie_uno();
//POCZĄTEK NADAWAWANIA
                cout<<"-*-*-               ";
                for (int i=0;i<slowo.length();i++)
                    {
                        cout<<MORS(uno[i]);
                        cout<<"   * * *   ";
                    }
                    //KONIEC NADAWANIA
                 cout<<"               *-*-*";
                                              break;
        }



    return 0;
}

        void uzupelnianie_uno()
            {
                for(int i=slowo.length();i>=0;i--)
                    {

                            uno[i]=slowo[i];
                    }
            }

char gadery( char p)
{

        switch(p){
        case 'g': return 'a'; break;
        case 'a': return 'g'; break;
        case 'd': return 'e'; break;
        case 'e': return 'd'; break;
        case 'r': return 'y'; break;
        case 'y': return 'r'; break;
        case 'p': return 'o'; break;
        case 'o': return 'p'; break;
        case 'l': return 'u'; break;
        case 'u': return 'l'; break;
        case 'k': return 'i'; break;
        case 'i': return 'k'; break;
        default: return p;

        }
}
char POLITYKARENU( char p)
{

        switch(p){
        case 'p': return 'o'; break;
        case 'o': return 'p'; break;
        case 'l': return 'i'; break;
        case 'i': return 'l'; break;
        case 't': return 'y'; break;
        case 'y': return 't'; break;
        case 'k': return 'a'; break;
        case 'a': return 'k'; break;
        case 'r': return 'e'; break;
        case 'e': return 'r'; break;
        case 'n': return 'u'; break;
        case 'u': return 'n'; break;
        default: return p;

        }
}
char KONIECMATURY( char p)
{

        switch(p){
        case 'k': return 'o'; break;
        case 'o': return 'k'; break;
        case 'n': return 'i'; break;
        case 'i': return 'n'; break;
        case 'e': return 'c'; break;
        case 'c': return 'e'; break;
        case 'm': return 'a'; break;
        case 'a': return 'm'; break;
        case 't': return 'u'; break;
        case 'u': return 't'; break;
        case 'r': return 'y'; break;
        case 'y': return 'r'; break;
        default: return p;

        }
}
char KACEMINUTOWY( char p)
{

        switch(p){
        case 'k': return 'a'; break;
        case 'a': return 'k'; break;
        case 'c': return 'e'; break;
        case 'e': return 'c'; break;
        case 'm': return 'i'; break;
        case 'i': return 'm'; break;
        case 'n': return 'u'; break;
        case 'u': return 'n'; break;
        case 't': return 'o'; break;
        case 'o': return 't'; break;
        case 'w': return 'y'; break;
        case 'y': return 'w'; break;
        default: return p;

        }
}
char KALUPINORETY( char p)
{

        switch(p){
        case 'k': return 'a'; break;
        case 'a': return 'k'; break;
        case 'l': return 'u'; break;
        case 'u': return 'l'; break;
        case 'p': return 'i'; break;
        case 'i': return 'p'; break;
        case 'n': return 'o'; break;
        case 'o': return 'n'; break;
        case 'r': return 'e'; break;
        case 'e': return 'r'; break;
        case 't': return 'y'; break;
        case 'y': return 't'; break;
        default: return p;

        }
}
string MORS( char p)
{

        switch(p){
        case 'a': return "*-"; break;
        case 'A': return "*-"; break;
        case 'b': return "-***"; break;
        case 'B': return "-***"; break;
        case 'c': return "-*-*"; break;
        case 'C': return "-*-*"; break;
        case 'd': return "-**"; break;
        case 'D': return "-**"; break;
        case 'e': return "*"; break;
        case 'E': return "*"; break;
        case 'f': return "**-*"; break;
        case 'F': return "**-*"; break;
        case 'g': return "--*"; break;
        case 'G': return "--*"; break;
        case 'h': return "****"; break;
        case 'H': return "****"; break;
        case 'i': return "**"; break;
        case 'I': return "**"; break;
        case 'j': return "*---"; break;
        case 'J': return "*---"; break;
        case 'k': return "-*-"; break;
        case 'K': return "-*-"; break;
        case 'l': return "**"; break;
        case 'L': return "**"; break;
        case 'm': return "--"; break;
        case 'M': return "--"; break;
        case 'n': return "-*"; break;
        case 'N': return "-*"; break;
        case 'o': return "---"; break;
        case 'O': return "---"; break;
        case 'P': return "*--*"; break;
        case 'p': return "*--*"; break;
        case 'q': return "--*-"; break;
        case 'Q': return "--*-"; break;
        case 'r': return "*-*"; break;
        case 'R': return "*-*"; break;
        case 's': return "***"; break;
        case 'S': return "***"; break;
        case 't': return "-"; break;
        case 'T': return "-"; break;
        case 'u': return "**-"; break;
        case 'U': return "**-"; break;
        case 'v': return "***-"; break;
        case 'V': return "***-"; break;
        case 'w': return "*--"; break;
        case 'W': return "*--"; break;
        case 'x': return "-**-"; break;
        case 'X': return "-**-"; break;
        case 'y': return "-*--"; break;
        case 'Y': return "-*--"; break;
        case 'z': return "--**"; break;
        case 'Z': return "--**"; break;


        case 'ą': return "*-*-"; break;
        case 'Ą': return "*-*-"; break;
        case 'ć': return "-*-**"; break;
        case 'Ć': return "-*-**"; break;
        case 'ę': return "**-**"; break;
        case 'Ę': return "**-**"; break;
        case 'é': return "**-**"; break;
        case 'ł': return "*-**-"; break;
        case 'Ł': return "*-**-"; break;
        case 'ń': return "--*--"; break;
        case 'Ń': return "--*--"; break;
        case 'ó': return "---*"; break;
        case 'Ó': return "---*"; break;
        case 'ś': return "***-***"; break;
        case 'Ś': return "***-***"; break;
        case 'ż': return "--**-*"; break;
        case 'Ż': return "--**-*"; break;
        case 'ź': return "--**-"; break;
        case 'Ź': return "--**-"; break;

        case '1': return "*----"; break;
        case '2': return "**---"; break;
        case '3': return "***--"; break;
        case '4': return "****-"; break;
        case '5': return "*****"; break;
        case '6': return "-****"; break;
        case '7': return "--***"; break;
        case '8': return "---**"; break;
        case '9': return "----*"; break;
        case '0': return "-----"; break;


        case '.': return "*-*-*-"; break;
        case ',': return "--**--"; break;
        case '"': return "*-**-*"; break;
        case '_': return "**--*-"; break;
        case ':': return "---***"; break;
        case ';': return "-*-*-*"; break;
        case '?': return "**--**"; break;
        case '!': return "-*-*--"; break;
        case '-': return "-****-"; break;
        case '+': return "*-*-*"; break;
        case '(': return "-*--*"; break;
        case ')': return "-*--*-"; break;
        case '=': return "-***-"; break;
        case '@': return "*--*-*"; break;
        case ' ': return "*******"; break;


        default: ;

        }
}


 

komentarz 9 sierpnia 2019 przez Pawel1452 Początkujący (380 p.)

@Ewaryst Ławecki, Dobra dzięki bardzo, działą

komentarz 9 sierpnia 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
1. Wywal te zmienne globalne

2. Wywal przestrzen nazw

3. Co to za vector?

4. Nie wiem, ale wydaje mi sie, ze wielkimi literami zapisuje sie: Interrupt, stale, preprocesory, enumy, tzn wiem ze nie jest to gdzies napisane, ale bynajmiej widziałem to w wielu kodach
komentarz 9 sierpnia 2019 przez Pawel1452 Początkujący (380 p.)
1.Co zmieni to, że przeniosę je do f. głównej?

2.Chodzi o zamienienie "endl" na "\n"? Jaka jest rożnica?

3.Użyłem go jako "składnice" poszczególnych literek, które później po kolej są zamieniane na swoje odpowiedniki

4.Szczerze mówiąc, nie zrozumiałem o co chodzi xd
komentarz 9 sierpnia 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
1. To ze nie bedzie miala do nich dostepu kazda funkcja w programie. Pocuytaj czemu zmienne to globalne to zlo i stosuje sie je, tylko jesli jest mus, tu go nie ma

2. Nie chodzi mi o using namespace. Czemu to zle: jesli stworzysz funkcje, ktora bedzie miala ta sama nazwe co w bibliotece np. string, to dojdzie do konfliktow nazw

3. Ale wiesz, ze vector jest dynamiczny, wiec jego wielkosc mozesz zmieniać?

4. Chodzi o to, ze nie spotkalem sie z tym, ze funkcje sa napisane duzymi literami. Zawsze wkodach spotykalem sie z nimi wprzypadku: enumow, preprocesorow, stalych, interruptow etc
komentarz 9 sierpnia 2019 przez Pawel1452 Początkujący (380 p.)
1.Dobra zrozumiałem, zrobione zostały tylko dwie bez których program nie działą

2.Z tego co pamiętam to nie nazwałem żadnej zmiennej "string" itp

3.Chodzi o to,żeby na wielkość vectora ustawić jakąś zmienną, a później zamienić ją z długością zmiennej "slowo"
komentarz 9 sierpnia 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)

1. To ustaw je na static. 

2. Co do przestrzeni nazw, to "using namespace x" gdzie x jest Twoją przestrzenią nazw. Przypuśćmy, że masz bibliotekę, która też implementację vectora, zwie się vector, i masz vectro z standardowej biblioteki.

<vector> //standard, w przestrzeni nazw std::
"twojVector" // masz taką samą funckje o nazwie vector

int main()
{
  std::vector<int> vec; //vector z STL
  vector<int> vec; //vector z Twojej biblioteki, teraz gdy użyjesz using namespace std; kompilator nie będzie wiedział, który jest który 
  return 0;
}

3. Alokowanie 9999999 bajtów, to głupota, jest metoda reserve 

A co do zasad pisania, pomagają zrozumieć innym programistą Twoje intencję. Klasy zaczynami wielką literą, stałe piszemy całe wielkimi, zmienne małymi. 

Nie wiem czy dość jasno wytłumaczyłem przestrzeń nazw, jak coś to pytaj. 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 203 wizyt
pytanie zadane 25 listopada 2018 w Java przez Nowacx02 Obywatel (1,060 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 117 wizyt
pytanie zadane 3 grudnia 2018 w PHP przez Kalka Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 398 wizyt
pytanie zadane 17 grudnia 2019 w C i C++ przez Glitterfrost Nowicjusz (210 p.)

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,541 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...