• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nauka w wakacje do szkoły

Aruba Cloud PRO i VPS, Openstack, VMWare, MS Hyper-V
0 głosów
447 wizyt
pytanie zadane 8 sierpnia 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, szkoła, praca przez Jakub wojownik Początkujący (400 p.)
Cześć

Dostałem się do 5 letniego tehnikum (profil teleinformatyk) i chciałbym się przygotować do łagodnego startu w nowej szkole. Proszę o rady co mam powtórzyć bądź nauczyć by 1 rok nie był taki trudny jak wszyscy piszą.

PS. C++ już się uczę i idzie to wolno ale rozumiem.
komentarz 8 sierpnia 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Matematyka, z wszystkim innym sobie poradzisz.
komentarz 8 sierpnia 2019 przez Jakub wojownik Początkujący (400 p.)
Matmę Lubie i ją powtórzyłem znaczy bardziej wzory
Raczej zajął bym się zadaniami.
Zadaniami powtarzającymi czy nauka materiału z 1 klasy?
Pierwsza klasa to taka niby powtórka, więc raczej powtórzenie tego co było.

Dobra dzięki za Twoje rady może ktoś da jakieś dodatkowe gdyż mam dużo czasuwink

komentarz 8 sierpnia 2019 przez Mr-root Gaduła (3,750 p.)
Mógłbyś spróbować budowę sieci bo z tego co wiem to jest na początku.
W 1. klasie? Niby nowa podstawa, ale wątpię by dali sieci w pierwszym roku.
komentarz 9 sierpnia 2019 przez Jakub wojownik Początkujący (400 p.)
Czyli bardziej przygotować się na te przedmioty ogólne np biologia i chemia a dopiero jak się dostanę do 2 klasy to pytać o przedmioty zawodowe?
komentarz 9 sierpnia 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Musiał byś sprawdzić plan zajęć na pierwszą klasę. Byłem jeszcze 4 letnim technikum, i zrobtłem tak jak piszesz, podstawy, a o zawodowych w ogóle nie myślałem.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 9 sierpnia 2019 przez Leonardo Użytkownik (750 p.)
Zależy od tego, co chcesz robić potem. Sam byłem niedawno w czteroletnim technikum i z doświadczenia wiem, że większość osób idących tam robi to, ponieważ w pracy jako informatyk "od razu dużo się zarabia" i "cały dzień gra się w pasjansa zamiast pracować". Sprawia to, że poziom klasy bardzo często jest strasznie zaniżony. Jeśli Ty chcesz się w ogóle uczyć już to da Ci dobry start, a do pracy jako informatyk i tak trzeba się samemu przygotować. Nie mówię, że technikum nie jest przydatne, nauczyłem się w nim sporo o np. składaniu komputerów czy administrowaniu sieciami czy systemami (na nieszczęście opartymi głównie o windows) do czego nigdy bym nie zajrzał jako programista, a co potem się naprawdę przydaje. Według mnie, w zupełności wystarczy przykładać się do przedmiotów, a w wolnym czasie (np. teraz w wakację) uczyć się rzeczy przydatnych w przyszłym zawodzie.
komentarz 9 sierpnia 2019 przez Leonardo Użytkownik (750 p.)
1. Jest łatwy do nauki - taka jest moja opinia. Trudny jest w profesjonalnych zastosowaniach np. tworzenie systemów wbudowanych. To, że znam go pobieżnie to fakt, ponieważ uczyłęm się na nim programować, a potem przeszedłem na javę. Lecz jeśli bym go nie poznał, to nie wiem czy udałoby mi się wystartować, zacząć od razu od javy. Łatwo nauczyć się w nim na czym polega polimorfizm, dziedziczenie itd., ale np. stworzenie aplikacji zbierającej i analizującej odczyty z termometru połączonego przez usb jest bardzo trudne, a do takich rzeczy c++ stosuje się także

2. Qt i programowanie wysokopoziomowe? Co prawda gui można w tym stworzyć (chociaż dużo trudniej i bardziej skomplikowanie niż w np. w javie z pomocą javafx), ale co potem? Do połączeń z internetem i obsługi baz danych c++ stworzony nie jest (chociaż Qt to umożliwia, jednak nie jest to łatwę i bardzo na około - w innych językach pisze się to dużo szybciej i lepiej), a aplikacje typu kalkulator można pisać i w delphi. C++  zwykle używa się to jak wcześniej pisałem obsługi sprzętu na usb czy silników do gier, a to programowanie niskopoziomowe

3. Opinie są podzielone, ja tu przedstawiłem moją, popartą tym, że ja się właśnie w taki sposób nauczyłem
komentarz 9 sierpnia 2019 przez JAKUBW Nałogowiec (33,470 p.)
Moim zdaniem nie powinieneś uczyć się C++, tylko czegoś co ci się przyda. Chyba że już wiesz do czego będziesz go używał, (np. masz pomysł na projekt w Arduino) to wtedy ok, ale uważam że ogólnie c++ jest średnio przydatny na początek. Też niedawno zaczynałem (jestem teraz w 3 technikum) i szczerze mówiąc znajomość kotlin, python, SQL i HTML/CSS z JS/TS są lepsze, bo nie chodzi o to, żeby programować. Tylko programować coś, masz pomysł na aplikację mobilną? Ucz się kotlina, pomysł na stronę? JS a może chcesz robić boty? No to np. python. A C++? Gdzie go użyjesz?

PS. Nauka C++ od MZ to też nie jest dobry pomysł.
W nauce c++ nie chodzi o to, by coś konkretnego zrobić, ale by zrozumieć ogólną logikę programowania, co w c++ według mnie jest najłatwiejsze. Gdy uczy się języka by coś zrobić może i jest motywacja, ale mało kogo celem jest zrobienie kalkulatora i po chwili projekt go przerasta. Gdy czyta w googlu jak tego dokonać to widzi tylko podawane przez innych zaklęcia w podobno "tak prostym języku". A potem na forum jest masa pytań w stylu "Jak zrobić bota? Nie umiem nic". Jeśli ktoś na poważnie myśli o programowaniu, to nie warto iść na skróty, ale porobić proste projekty w "do niczego nie przydatnym c++". Potem, gdy już opanuje się te podstawy w c++ nauka innych języków zajmuje chwilę, głównie zaznajomienie ze składnią. Wiem to z doświadczenia, sam chciałem kiedyś od razu pisać gry 3d, już instalowałem unreal engine, a tu odbiłem się od muru niewiedzy i musiałem powrócić to podstaw i nauczyć się logiki programowania. W efekcie straciłem na to pół roku.
1
komentarz 9 sierpnia 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
A w javie(c, C#, pythonie, php, js i masa innych) się nie nauczysz? Co ma c++, czego nie mają inne? Znasz działanie pamięci w c++? Pytanie retoryczne. Powtarzasz utarty mit.
Nie, nie znam działania pamięci, ponoeważ od lat pracuje w javie, a na c++ się uczyłem. Poznałem go do dość zaawansowanej obiektowości, potem ćwiczyłem z biblioteką sfml. Potem przeszedłem na javę.

Według mnie, a nie opini internetu, jets najlepszy na początek, co potwierdzam tym, że sam się na nim uczyłem. Nie poznałem jednak bardziej zaawansowanych rzeczy, ale (i aż) zrozumiałem logikę rozwiązywania problemu w języku programowania.
0 głosów
odpowiedź 9 sierpnia 2019 przez Dorian Bajorek 1 Początkujący (270 p.)
Jak można przeczytać komentarze innych użytkowników to racja największy problem mają uczniowie na starcie z matematyką. Dlatego na twoim miejscu, jeśli masz chęci do nauki( co jest bardzo ważne, i fajne z twojej strony) to warto porobić zadania i zainteresowaniem się zagadnieniami z technikum. Zachęcam przykładowo do odwiedzenia strony: www.piemat.pl oraz ich fanpage. Dziennie pojawiają się zadania i można sobie fajnie ćwiczyć. W kwestii informatyki to tutaj raczej nic szczególnego robić nie musisz. Nie orientuję się jak to jest na teleinformatyku ale na informatyku warto opanować podstawy programowania w c++ oraz podstawy htmla,cssa oraz jsa.
komentarz 9 sierpnia 2019 przez Jakub wojownik Początkujący (400 p.)
Dzięki za stronę.

A jeżeli chodzi o c++ to jak pisałem wcześniej uczę się go od miesiąca i staram się go opanować jak html czyli wiedzieć co robią dane komendy a na pamięć tak czy siak nie zapamiętam wszystkich więc mam inny plik o właśnie ko.endach żeby je ćwiczyć
komentarz 9 sierpnia 2019 przez Dorian Bajorek 1 Początkujący (270 p.)
Nauka "komend" przychodzi poprzez pisanie kodu. Napiszesz kilka prostych storn to będziesz już je pamiętał wszystkie.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 398 wizyt
pytanie zadane 16 lutego 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, szkoła, praca przez klaudiusz20046 Nowicjusz (160 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 471 wizyt

91,849 zapytań

140,526 odpowiedzi

317,034 komentarzy

61,171 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...