• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nauka w wakacje do szkoły

Object Storage Arubacloud
0 głosów
495 wizyt
pytanie zadane 8 sierpnia 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Jakub wojownik Początkujący (400 p.)
Cześć

Dostałem się do 5 letniego tehnikum (profil teleinformatyk) i chciałbym się przygotować do łagodnego startu w nowej szkole. Proszę o rady co mam powtórzyć bądź nauczyć by 1 rok nie był taki trudny jak wszyscy piszą.

PS. C++ już się uczę i idzie to wolno ale rozumiem.
komentarz 8 sierpnia 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Matematyka, z wszystkim innym sobie poradzisz.
komentarz 8 sierpnia 2019 przez Jakub wojownik Początkujący (400 p.)
Matmę Lubie i ją powtórzyłem znaczy bardziej wzory
komentarz 8 sierpnia 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Raczej zajął bym się zadaniami.
komentarz 8 sierpnia 2019 przez Jakub wojownik Początkujący (400 p.)
Zadaniami powtarzającymi czy nauka materiału z 1 klasy?
komentarz 8 sierpnia 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Pierwsza klasa to taka niby powtórka, więc raczej powtórzenie tego co było.
komentarz 8 sierpnia 2019 przez Jakub wojownik Początkujący (400 p.)

Dobra dzięki za Twoje rady może ktoś da jakieś dodatkowe gdyż mam dużo czasuwink

komentarz 8 sierpnia 2019 przez Mr-root Gaduła (3,750 p.)
Mógłbyś spróbować budowę sieci bo z tego co wiem to jest na początku.
komentarz 8 sierpnia 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
W 1. klasie? Niby nowa podstawa, ale wątpię by dali sieci w pierwszym roku.
komentarz 9 sierpnia 2019 przez Jakub wojownik Początkujący (400 p.)
Czyli bardziej przygotować się na te przedmioty ogólne np biologia i chemia a dopiero jak się dostanę do 2 klasy to pytać o przedmioty zawodowe?
komentarz 9 sierpnia 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Musiał byś sprawdzić plan zajęć na pierwszą klasę. Byłem jeszcze 4 letnim technikum, i zrobtłem tak jak piszesz, podstawy, a o zawodowych w ogóle nie myślałem.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 9 sierpnia 2019 przez Leonardo Użytkownik (770 p.)
Zależy od tego, co chcesz robić potem. Sam byłem niedawno w czteroletnim technikum i z doświadczenia wiem, że większość osób idących tam robi to, ponieważ w pracy jako informatyk "od razu dużo się zarabia" i "cały dzień gra się w pasjansa zamiast pracować". Sprawia to, że poziom klasy bardzo często jest strasznie zaniżony. Jeśli Ty chcesz się w ogóle uczyć już to da Ci dobry start, a do pracy jako informatyk i tak trzeba się samemu przygotować. Nie mówię, że technikum nie jest przydatne, nauczyłem się w nim sporo o np. składaniu komputerów czy administrowaniu sieciami czy systemami (na nieszczęście opartymi głównie o windows) do czego nigdy bym nie zajrzał jako programista, a co potem się naprawdę przydaje. Według mnie, w zupełności wystarczy przykładać się do przedmiotów, a w wolnym czasie (np. teraz w wakację) uczyć się rzeczy przydatnych w przyszłym zawodzie.
komentarz 9 sierpnia 2019 przez Leonardo Użytkownik (770 p.)
1. Jest łatwy do nauki - taka jest moja opinia. Trudny jest w profesjonalnych zastosowaniach np. tworzenie systemów wbudowanych. To, że znam go pobieżnie to fakt, ponieważ uczyłęm się na nim programować, a potem przeszedłem na javę. Lecz jeśli bym go nie poznał, to nie wiem czy udałoby mi się wystartować, zacząć od razu od javy. Łatwo nauczyć się w nim na czym polega polimorfizm, dziedziczenie itd., ale np. stworzenie aplikacji zbierającej i analizującej odczyty z termometru połączonego przez usb jest bardzo trudne, a do takich rzeczy c++ stosuje się także

2. Qt i programowanie wysokopoziomowe? Co prawda gui można w tym stworzyć (chociaż dużo trudniej i bardziej skomplikowanie niż w np. w javie z pomocą javafx), ale co potem? Do połączeń z internetem i obsługi baz danych c++ stworzony nie jest (chociaż Qt to umożliwia, jednak nie jest to łatwę i bardzo na około - w innych językach pisze się to dużo szybciej i lepiej), a aplikacje typu kalkulator można pisać i w delphi. C++  zwykle używa się to jak wcześniej pisałem obsługi sprzętu na usb czy silników do gier, a to programowanie niskopoziomowe

3. Opinie są podzielone, ja tu przedstawiłem moją, popartą tym, że ja się właśnie w taki sposób nauczyłem
komentarz 9 sierpnia 2019 przez JAKUBW Nałogowiec (33,470 p.)
Moim zdaniem nie powinieneś uczyć się C++, tylko czegoś co ci się przyda. Chyba że już wiesz do czego będziesz go używał, (np. masz pomysł na projekt w Arduino) to wtedy ok, ale uważam że ogólnie c++ jest średnio przydatny na początek. Też niedawno zaczynałem (jestem teraz w 3 technikum) i szczerze mówiąc znajomość kotlin, python, SQL i HTML/CSS z JS/TS są lepsze, bo nie chodzi o to, żeby programować. Tylko programować coś, masz pomysł na aplikację mobilną? Ucz się kotlina, pomysł na stronę? JS a może chcesz robić boty? No to np. python. A C++? Gdzie go użyjesz?

PS. Nauka C++ od MZ to też nie jest dobry pomysł.
komentarz 9 sierpnia 2019 przez Leonardo Użytkownik (770 p.)
W nauce c++ nie chodzi o to, by coś konkretnego zrobić, ale by zrozumieć ogólną logikę programowania, co w c++ według mnie jest najłatwiejsze. Gdy uczy się języka by coś zrobić może i jest motywacja, ale mało kogo celem jest zrobienie kalkulatora i po chwili projekt go przerasta. Gdy czyta w googlu jak tego dokonać to widzi tylko podawane przez innych zaklęcia w podobno "tak prostym języku". A potem na forum jest masa pytań w stylu "Jak zrobić bota? Nie umiem nic". Jeśli ktoś na poważnie myśli o programowaniu, to nie warto iść na skróty, ale porobić proste projekty w "do niczego nie przydatnym c++". Potem, gdy już opanuje się te podstawy w c++ nauka innych języków zajmuje chwilę, głównie zaznajomienie ze składnią. Wiem to z doświadczenia, sam chciałem kiedyś od razu pisać gry 3d, już instalowałem unreal engine, a tu odbiłem się od muru niewiedzy i musiałem powrócić to podstaw i nauczyć się logiki programowania. W efekcie straciłem na to pół roku.
1
komentarz 9 sierpnia 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
A w javie(c, C#, pythonie, php, js i masa innych) się nie nauczysz? Co ma c++, czego nie mają inne? Znasz działanie pamięci w c++? Pytanie retoryczne. Powtarzasz utarty mit.
komentarz 9 sierpnia 2019 przez Leonardo Użytkownik (770 p.)
Nie, nie znam działania pamięci, ponoeważ od lat pracuje w javie, a na c++ się uczyłem. Poznałem go do dość zaawansowanej obiektowości, potem ćwiczyłem z biblioteką sfml. Potem przeszedłem na javę.

Według mnie, a nie opini internetu, jets najlepszy na początek, co potwierdzam tym, że sam się na nim uczyłem. Nie poznałem jednak bardziej zaawansowanych rzeczy, ale (i aż) zrozumiałem logikę rozwiązywania problemu w języku programowania.
0 głosów
odpowiedź 9 sierpnia 2019 przez Dorian Bajorek 1 Początkujący (270 p.)
Jak można przeczytać komentarze innych użytkowników to racja największy problem mają uczniowie na starcie z matematyką. Dlatego na twoim miejscu, jeśli masz chęci do nauki( co jest bardzo ważne, i fajne z twojej strony) to warto porobić zadania i zainteresowaniem się zagadnieniami z technikum. Zachęcam przykładowo do odwiedzenia strony: www.piemat.pl oraz ich fanpage. Dziennie pojawiają się zadania i można sobie fajnie ćwiczyć. W kwestii informatyki to tutaj raczej nic szczególnego robić nie musisz. Nie orientuję się jak to jest na teleinformatyku ale na informatyku warto opanować podstawy programowania w c++ oraz podstawy htmla,cssa oraz jsa.
komentarz 9 sierpnia 2019 przez Jakub wojownik Początkujący (400 p.)
Dzięki za stronę.

A jeżeli chodzi o c++ to jak pisałem wcześniej uczę się go od miesiąca i staram się go opanować jak html czyli wiedzieć co robią dane komendy a na pamięć tak czy siak nie zapamiętam wszystkich więc mam inny plik o właśnie ko.endach żeby je ćwiczyć
komentarz 9 sierpnia 2019 przez Dorian Bajorek 1 Początkujący (270 p.)
Nauka "komend" przychodzi poprzez pisanie kodu. Napiszesz kilka prostych storn to będziesz już je pamiętał wszystkie.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 544 wizyt
pytanie zadane 16 lutego 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez klaudiusz20046 Nowicjusz (160 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 366 wizyt
pytanie zadane 7 marca 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez gula Nowicjusz (230 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,554 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...