• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C# Jak wymieszać tablicę

Object Storage Arubacloud
0 głosów
262 wizyt
pytanie zadane 7 sierpnia 2019 w C# przez Gabel88 Początkujący (430 p.)

Witam, mam problem z wymieszaniem tablicy, nie wiem jak to zrobić. Chodzi tu o wymieszanie tablicy string[] aby wartośći tablicy pomieszały się indexami.

string[] tablica = {"a", "b", "c", "d"};

// Tutaj chcę wymieszać tablicę

for (int i = 0; i < tablica.Length; i++)
{
Console.WriteLine(tablica[i]);
}

W pythonie robiło się to tak :

import random
tablica = [a, b, c, d]
random.shuffle(tablica)

W c# też trzeba importować jakieś biblioteki ?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 7 sierpnia 2019 przez piotrsz109 Stary wyjadacz (13,730 p.)
https://stackoverflow.com/questions/273313/randomize-a-listt

Powinno pomóc.

Prostsza metoda to przepisać tablicę na listę i kolejne indexy losować randomem i wpisywać do drugiej listy, a następnie ToArray().

Pozdrawiam
komentarz 7 sierpnia 2019 przez Gabel88 Początkujący (430 p.)

Dzięki, już mniej więcej wiem jak mam to zrobić laugh

0 głosów
odpowiedź 8 sierpnia 2019 przez Marcin Rasta Pawłows Użytkownik (600 p.)

static void Main(string[] args)
	 {
		string[] tablica = { "a", "b", "c", "d" };


		for (int i = 0; i < 100; i++)
		{
		  tablica = ZamienMiejscami(tablica);
		}

		foreach (var item in tablica)
		{
		  Console.WriteLine(item);
		}
		Console.ReadKey();

	 }
	 static string[] ZamienMiejscami(string[] ListaDoZamiany)
	 {
		Random random = new Random();
		int Index1 = random.Next(ListaDoZamiany.Length);
		int Index2 = random.Next(ListaDoZamiany.Length);

		string Wartosc1 = ListaDoZamiany[Index1];
		string Wartosc2 = ListaDoZamiany[Index2];

		ListaDoZamiany[Index1] = Wartosc2;
		ListaDoZamiany[Index2] = Wartosc1;

		return ListaDoZamiany;
	 }

Proponuje takie rozwiązanie   ilością pętli for można zarządzać tym ile razy tablica się przemiesza

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 484 wizyt
pytanie zadane 12 sierpnia 2019 w C# przez seba Dyskutant (8,900 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,115 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 793 wizyt

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,523 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...