• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Uruchamianie aplikacji napisanej w Javie bez potrzeby instalowania Javy i JVM

Object Storage Arubacloud
0 głosów
683 wizyt
pytanie zadane 7 sierpnia 2019 w Java przez coderCpp93 Gaduła (4,200 p.)

Witam serdecznie.

Napisałem aplikację w Javie na system Windows. Zamieniłem ją na plik .jar używając polecenia 

jar cfve Application.jar Main *.class

Stworzyło mi plik, taki jaki chciałem. Następnie przekonwertowałem na plik .exe używając programu launch4j, oczywiście się udało. Program działa na moim sprzęcie, bo oczywiste jest, że mam zainstalowaną Javę. Stworzyłem instalator tejże aplikacji używając InstallSheld 2019 R2. 

Wrzuciłem aplikację na sourceforge.org do pobrania oraz na github'a. Podałem koledze linka do pobrania instalatora, po czym ją zainstalował. Po uruchomieniu pliku .exe ukazało mu się okno, iż ta aplikacja wymaga instalacji Javy (oczywiście zainstalował), ale po ponownym uruchomieniu ukazał mu się znany problem:

A JNI error has occurred please check your installation and try again

Jakie było po tym moje zdziwienie, przecież jest to plik .exe, a wymaga instalacji tej nieszczęsnej Javy. Coraz bardziej zniechęcam się do tego języka i coraz mniej wierzę w konwencję: "Write once, run anywhere", skoro jest potrzeba instalacji masy oprogramowania, a nie każdy może akurat w tym momencie mieć. Nie chcę odpychać klientów masą instalacji. Może nieco dramatyzuję, bo Java jest bardziej językiem do serwerów i backend'u, ale póki co moim faworytem w programowaniu aplikacji desktopowych nadal jest C++. Nie proście o linka do aplikacji, bo nie o to tutaj chodzi.

Czy jest jakiś sposób na uruchomienie tego programu bez potrzeby instalacji Javy i maszyny wirtualnej?

komentarz 8 sierpnia 2019 przez JAKUBW Nałogowiec (33,470 p.)
A jak mu dasz plik .jar to się otwiera?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 7 sierpnia 2019 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
Aplikacje desktopowe w javie nie maja sensu.

Bawiłeś się dockerem?
komentarz 7 sierpnia 2019 przez Arkadiusz Fajdek Dyskutant (9,450 p.)
+1 do tej odpowiedzi
0 głosów
odpowiedź 7 sierpnia 2019 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
GCJ potrafi zbudować z sukcesem aplikację natywną ze źródeł Java (przykładem jest natywny Eclipse w większości dystrybucji). Nie pytaj mnie jednak o jego działanie w środowisku MS Windows bo akurat tego scenariusza nie ćwiczyłem.

A może po prostu dodać do aplikacji wymaganie instalacji JRE co jest naturalne dla aplikacji w języku Java?

Podobne pytania

+3 głosów
2 odpowiedzi 486 wizyt
pytanie zadane 3 lutego 2019 w Java przez periedynek Obywatel (1,320 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 695 wizyt
pytanie zadane 15 października 2019 w C i C++ przez coderCpp93 Gaduła (4,200 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 714 wizyt

92,568 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,639 komentarzy

61,957 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...