• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

VSCode źle formatuje składnie JS

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
359 wizyt
pytanie zadane 7 sierpnia 2019 w JavaScript przez vodnik Obywatel (1,270 p.)
edycja 7 sierpnia 2019 przez vodnik
Mam problem z tym edytorem taki, że piszę kod i po klamrze wciskam enter, żeby wpisać np document.write(); to nie tworzy mi odstępu czterech spacji. Tylko jedno pod drugim się pojawia.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 7 sierpnia 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Po pierwsze primo to co ma tytuł posta do tego, co napisałeś w jego opisie :) ?

A co do formatowania kodu to osobiście polecam do tego narzędzia, ja np. korzystam z prettiera https://prettier.io/ i jestem zadowolony. Gdy już jakiś czas temu przechodziliśmy właśnie na niego w firmie to przyznam, że były różne głosy... mi osobiście niezbyt podoba się jak formatuje pewne rzeczy, ale generalnie jest spójność we wszystkich projektach i kompletnie nie przejmujesz się tematem formatowania. Do tego polecam zapiąć sobie jakiegoś hooka na git commit aby sam Ci przeformatował pliczki przed pushem.

komentarz 7 sierpnia 2019 przez AdamSiekierski Dyskutant (8,340 p.)

mi osobiście niezbyt podoba się jak formatuje pewne rzeczy

Prettiera można przecież ustawić tak, aby formatował dokladnie tak jak chcemy ;) O ile to jest to poprawne z ogólnie przyjętymi zasadami :)

komentarz 7 sierpnia 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
nie tak do końca, jest trochę mniej tych ustawień niż np. w fasdzystowskich configach tslinta itp. ale z biegiem czasu jest to spoko, bo wszystkie zespoły pracują na jednym zestawie reguł.
komentarz 7 sierpnia 2019 przez vodnik Obywatel (1,270 p.)

@Tomek Sochacki,
 

No cóż trzeba za każdym razem klikać ppm i wybierać Format Document. Najzabawniejsze w tym edytorze od Microsoftu jest to, że nie mogę ustawić przeglądarki Chromium jako główną, czy w ogóle ją uruchamiać z pliku html. Zainstalowałem już pięć rozszerzeń typu Open-in-browser i żadne sobie z tym nie radzi. Ma być Google Chrome i już. Sporo mu jeszcze brakuje do WebStorma. Atom też miał problemy z Chromium.

komentarz 7 sierpnia 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

No cóż trzeba za każdym razem klikać ppm i wybierać Format Document. 

ja na codzień pracuję w WebStormie i po prostu mam ustawioną sekwencję klawiszy na formatowanie prettiera, w VSC też chyba się da tak ustawić. A do tego tak jak napisałem - warto zrobić sobie git hooka aby commity miały już poprawnie wszystko sformatowane.

Co do uruchamiania to nie wiem, ja pracuję w sumie na froncie z webpackiem i na watchu po prostu sobie developuje, szczerze to nie widzę za bardzo sensu pisania dzisiaj aplikacji bez webpacka, gulpa itp. Trzeba by ręcznie robić minifikacje, postcss, transpilacje itp. itd. Od tego są narzędzia :)

Sporo mu jeszcze brakuje do WebStorma.

to fakt, ja w WebStormie cenię sobie super pracę z test runnerami oraz bardzo dobre narzędzia do pracy z GIT i rozwiązywania konfliktów.

komentarz 10 sierpnia 2019 przez vodnik Obywatel (1,270 p.)
Ostatecznie zrezygnowałem z VSCode.
komentarz 10 sierpnia 2019 przez AdamSiekierski Dyskutant (8,340 p.)
Do frontu (w którym siedzę najwiecej) też WebStorm, do reszty jak się uczę (Python) to VSCode. Integracja w WebStormie jest bezawaryjna, po prostu tam wszystko działa, a w VSCode no niestety rozszerzenia nie będą tak stabilne bo są budowane przez community

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 441 wizyt
pytanie zadane 30 maja 2022 w HTML i CSS przez okti00 Obywatel (1,300 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 193 wizyt
pytanie zadane 27 października 2019 w Nasze projekty przez obl Maniak (51,280 p.)
+2 głosów
1 odpowiedź 260 wizyt
pytanie zadane 5 października 2022 w JavaScript przez Wally Bywalec (2,840 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,089 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...