• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Błąd po naciśnięciu litery w c++

Object Storage Arubacloud
0 głosów
187 wizyt
pytanie zadane 5 sierpnia 2019 w C i C++ przez Łukasz Stanisław Kan Nowicjusz (120 p.)
edycja 5 sierpnia 2019 przez Łukasz Stanisław Kan

Witam na taki problem jak napiszę jakoś litrę zmiast cyfry to mam spam w cmd ss niżej, mam napisany kod na zgadywanie liczby losowej z tego poradnika Poradnik z którego korzystam,  tutaj ss z błędu z cmd tutaj kod aplikacji jeśli ktoś by mógł powiedzieć jak ten błąd (problem) rozwiązać, jestem początkujący i mam bardzo problem z tym kodem   

(jeśli zrobiłem błąd w tytule lub w opisie błędu to przepraszam)

#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <time.h>
#include <stdio.h>
#include <limits>

using namespace std;

int liczba, strzal, ile_prob=0;

int main()
{
for(;;)
{
    cout<<"Witaj! Pomyslalem sobie liczbe 1..100"<<endl;
    srand(time(NULL));
    liczba = rand()%100+1;
    while(strzal!=liczba)
    {
      ile_prob++;

      cout<<"Zgadnij jaka to liczba: ";
      cin>>strzal;

      if(strzal==liczba)
        cout<<"Udalo sie! nacisnij enter aby ponownie zagrac liczba prob" <<ile_prob<<endl;
      else if(strzal<liczba)
        cout<<"to za malo"<<endl;

      else if(strzal>liczba)
        cout<<"to za duzo"<<endl;
        cout<<" "<<endl;

    }
    getchar();getchar();
    system("cls");
}
    return 0;
}

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 5 sierpnia 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
No i problemem jest to, ze wpisujesz znak, a znak nie jest cyfra/liczba, dlatego program sie craahuje. Wiec albo daj tam else, albo poczytaj o wylapywanie wyjątków w C++

https://pl.m.wikibooks.org/wiki/C%2B%2B/Obs%C5%82uga_wyj%C4%85tk%C3%B3w

Czemu są tam zmienne globalne i nieskonczona petla?
komentarz 5 sierpnia 2019 przez Łukasz Stanisław Kan Nowicjusz (120 p.)
pętle dałem dla tego że jak ktoś zgadnie tą liczbę żeby nie musiał ponownie włączać aplikacji
komentarz 5 sierpnia 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Sa do tego inne metody, np. petla whild, ktora wykonuje sie dopoki user nie wcisnie jakies litery
komentarz 5 sierpnia 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Ah i jezscze cos:

1. Po co Ci Limits?

2. Srand jest juz malo uzywalny, sa inne metody na losowanie liczb losowych, biblioteka <random>

3.getchar dziala na win tylko
0 głosów
odpowiedź 5 sierpnia 2019 przez kenjiro244 Dyskutant (8,600 p.)
int liczba, strzal, ile_prob=0;

napiszę jakoś litrę zmiast cyfry

Typ int przechowuje tylko liczby

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 119 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 127 wizyt
pytanie zadane 30 kwietnia 2016 w PHP przez Vax Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 192 wizyt

92,572 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...