Dobra podejme się wyjaśnienia, jak nie to starsi wyjadacze mnie poprawią :)
Zaczynając od końca tak zdecydowanie zaczynaj sie tego uczyć. Nie przejmuj się, że mało umiesz. Każdy, zaczynał kiedyś od 0 ale cieżką pracą da się dojść do odpowiedniego poziomu. I nie nie jest dla Ciebie za wczesnie na nauke WS, jeśli tych ogarniasz podstawy Javy i wiesz troszkę o protokole HTTP to śmiało zaczynaj.
Web Service to według mnie ogromna platforma (system), przeznaczona dla konkretnej grupy odbiorców (użytkowników). System ten musi rozwiązywać określone problemy i pełnić narzucone (przez klienta) funkcje. Przykładem takich WS są np: Allegro, Facebook etc
Idea WS w Javie opiera się obecnie na modelu architektury REST. Możesz tutaj spotkać się również z modelem SOAP - ale jest to starszy model architektury (nadal spotykany w projektach komercyjnych) ale gorszy od REST'a. To tyle jeśli chodzi o architekture wykorzystywaną w WebService.
Web Service to system który można podzielić na warsty (zależnie od autora) dzieli się je na warstwa prezentacji, warstwa logiki biznesowej, warstwa persystencji. Tak dla mnie to też było groźne :D Ale jest to bardzo proste:
Werstwa prezentacji to nic innego jak to co widzi użytkownik (czyli to co zobaczysz jak odpalisz strone allegro.pl). Tutaj do tworzenia tej warstwy wykorzystuje się technologie frontendowe (HTML, CSS, JS + cała masa frameworków)
Warstwa logiki biznesowej to tgz backend. To jest to wszystko co piszesz w Javie. Allegro np napisze sobie w backendzie system do logowania lub jakiś mechanizm którego nie widzi użytkownik ale musi zachodzić w systemie. Możesz sobie wyobrazić co się dzieje jak w wyszukiwarce allegro wpiszesz fraze piłka... dostajesz wyniki nowych piłek ale dlaczego dostałeś piłki a nie np samochody... to właśnie jest napisane w logice biznesowej.
Warsta ostatnia czyli persystencji to nic innego jak baza danych. Czyli jakaś baza danych np klientów sklepu. Tutaj technologie jakie są wykorzystywane to np(SQL oraz wszystkie jego odmiany)
Jeśli chodzi o JSON'a - jest to format przesyłu danych. Idealny na poczatke nauki o WS. Podejrzewam że w kursach jest o nim mowa bo autor chce tobie pokazać jak można z 1. warstwy przesłać coś do 2. a potem okodować w 3.
Obiekt typu JSON może Ci posłużyć w naszym przykładzie z allegro za przesłanie z HTML'a (1. warstwa) obiektu piłki do kodu w Javie (2. warstwa).