• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Mailing - jak automatycznie wysyłać e-maile ?

Object Storage Arubacloud
+1 głos
482 wizyt
pytanie zadane 2 sierpnia 2019 w PHP przez pog(r)ubiony Początkujący (340 p.)
Witajcie!

Potrzebuję stworzyć dla siebie prosty system do wysyłania e-maili. Treść maila ma być wysyłana do wielu odbiorców. Adresy e-mail mogę umieścić w bazie sql, żeby nie wpisywać ich ręcznie.

Zupełnie nie wiem, od czego zacząć? :(

Wiem, że będę potrzebował serwera z zainstalowanym php i jeżeli będę chciał zaciągać adresy z bazy, to musze mieć jakoś podłączoną tą bazę danych.

Na ten moment wiem tylko, że podobno nie jest zalecane używanie php mail - ale jak jest w praktyce nie wiem, jeżeli jest ok, to będę tego używał.

Druga rzecz to wybieranie użytkowników z bazy, do których ma być wysłana wiadomość - np. tylko do osób z Warszawy, tylko do osób z Katowic itp. Oczywiście w bazie będzie odpowiedni rekord z miastem lub potrzebną informacją.

Pojawia się problem też formatowania wyglądu takiego e-maila. Od razu mówię, że nie chodzi o żadne "fajerwerki" graficzne, ew. jakąś możliwość lekkiego formatowania tekstu + opcjonalnie dodanie małej grafiki (ale to opcjonalnie).

Znam w stopniu podstawowym+ HTML, CSS. Aktualnie zacząłem js i php - php pracuję z początkowymi rodziałami książki Head First PHP & my SQL, cześciowo ogarniam początki.

Jak i od czego mogę zacząć ?

Z pozdrowieniami

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 2 sierpnia 2019 przez adam_jankowski Mądrala (5,970 p.)
wybrane 19 sierpnia 2019 przez pog(r)ubiony
 
Najlepsza

Możesz na spokojnie użyć funkcji mail. Ale od początku. Jeśli będziesz chciał wysyłać maile na swoim serwerze WWW (localhost), będziesz musiał jeszcze zainstalować serwer mailowy. (np. https://emaillabs.pl/) Jeśli chodzi o formatowanie wiadomości e-mail, to formatuje się je tak samo jak strony. (za pomocą HTML). Na początku tworzysz zmienną przechowującą ten właśnie kod HTML, np:

$tresc =

"
<html>
<body>

<h1>Nagłówek<h1>

.............

</body>
</html>
"

 

Składnia funkcji mail to:

mail($adresat, $tytul, $tresc);

 

Jeżeli chodzi o wysyłanie wiadomości do konkretnych osób, to należy wyjąc te osoby i ich e-maile z bazy danych:

 

SELECT * FROM uzytkownicy WHERE miasto="Katowice"

 

Następnie za pomocą pętli wysyłać maile zmieniajac tylko adresata.

 

 

Mam nadzieję, że pomogłemwink

 

Pozdrawiam

Adam Jankowski

komentarz 2 sierpnia 2019 przez adam_jankowski Mądrala (5,970 p.)
W tresci maila, mozesz tez stosować tagi <?php ?>, a w środku nich zmienne.

 

(Aby wysyłać automatycznie inną zawartość do innych osób)
0 głosów
odpowiedź 19 sierpnia 2019 przez pog(r)ubiony Początkujący (340 p.)
Panowie dzięki przeserdeczne, teraz wiem od czego mniej wiecej zacząć!

Dzięki raz jeszcze i udanej końcówki lata! :)

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 261 wizyt
pytanie zadane 1 listopada 2022 w Inne języki przez tonn204 Mądrala (7,440 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 95 wizyt
pytanie zadane 25 listopada 2020 w Inne języki przez Jan Patryk Kowalski Obywatel (1,880 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 232 wizyt
pytanie zadane 23 stycznia 2018 w HTML i CSS przez niko404 Użytkownik (910 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...