• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pierwsze kroki nowicjusza. HTML/CSS/JS.

0 głosów
727 wizyt
pytanie zadane 30 lipca 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Artfael Nowicjusz (120 p.)
Cześć wszystkim. Nazywam się Krzysiek i od paru tygodni powoli stawiam pierwsze kroki w programowaniu. Drogę określiłem sobie sam, front-end, na początek (Nie mam pewności czy wybrałem dobrze, ale podstawy nauki sprawiają mi przyjemność, dobrze się w tym czuję i mam zapał na dalszą drogę). Przerobiłem podstawy (Kursy WebSamuraja o HTML, CSS i niestety niedokończony o JS). W przerwach klikam sobie też kursy na CodeAcademy. Dzisiaj na forum dowiedziałem się o MDN, również przerobię na dniach. W każdym razie to tylko początki. Niestety nie mam żadnego znajomego programisty, który podrzucałby mi następne kroki i jakieś sensowne sprawdzone materiały, więc uznałem, że tutaj zadam te pytania i ładnie poproszę Was, abyście zostali moimi mentorami/przewodnikami. Odsiewanie marnego contentu i poszukiwanie drogi oraz materiałów przez osobę początkującą, to chyba największa bariera do przeskoczenia na początku. Podeślecie coś sprawdzonego na dalszą drogę (Najlepiej coś darmowego, gdyż budżet mocno ograniczony)? Pokierujecie tak, abym mógł się rozwijać, wskoczył kiedyś na wyższy poziom i mógł dołączyć do waszego grona? Jeśli doczytaliście do końca, to bardzo dziękuję za poświęcony czas i będę wdzięczny za każdą otrzymaną pomoc. Życzę Wam wszystkim przyjemnego dnia :)

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 30 lipca 2019 przez antypop Mądrala (5,730 p.)
Kursjs.pl sprawdzałeś?
komentarz 30 lipca 2019 przez Artfael Nowicjusz (120 p.)
Nie, tego nie znałem, dziękuję bardzo i wrzucam sobie do bazy.
+3 głosów
odpowiedź 30 lipca 2019 przez Mariusz08 Maniak (62,280 p.)
Jeśli masz już podstawy to IMO najlepiej zacząć pisać proste strony, a gdy będziesz natrafiać na problemy, po prostu szukać rozwiązania, bo w kursach nie naucza Cię wszystkiego ;)
Dziękuję. Tak właśnie robię - kursy WebSamuraja opierały się w większości na praktyce, a ja sobie dodatkowo przerabiałem i dodawałem elementy. Chciałbym jednak dodawać rzeczy bardziej zaawansowane i wiedzieć jak zrealizować swoje pomysły. Staram się też przeglądać CodePen i analizować działanie kodu, a następnie implementować go w swoje projekty. Istnieją jeszcze jakieś inne strony, które zawierają gotowe rozwiązania, które mógłbym analizować i uczyć się w taki sposób?
1
komentarz 30 lipca 2019 przez Mariusz08 Maniak (62,280 p.)
Istnieje ogromna strona z potężną ilością projektów. github.com. Tak na serio, pisz sobie bez względu na jakieś kursy, jak czegoś nie będziesz umiał zrobić - szukaj odpowiedzi w Google.
2
komentarz 30 lipca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Nic dodać nic ując jak napisał Marcin - zacznij robić jakąś bardziej konkretną apkę i gdy trafisz na ścianę to próbuj znaleźć odpowiedzi w necie. Powiem Ci z doświadczenia, że na 95% problemów odpowiedź znajdziesz na SO czy GH issues oraz oczywiście w dokumentacjach.

A pozostałe 5% problemów i błędów to głupie, proste błędy programisty :) (serio, nie raz Ci się to pewnie zdarzy)
SO, to skrót od nazwy jakiego portalu? GitHub'a kojarzę oczywiście ;p
1
komentarz 30 lipca 2019 przez Trefoil Początkujący (350 p.)

StackOverflow smiley

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 540 wizyt
pytanie zadane 27 lipca 2022 w Java przez michal441599 Użytkownik (530 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 452 wizyt
pytanie zadane 17 lipca 2020 w C i C++ przez ten_tomek Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 452 wizyt
pytanie zadane 26 marca 2020 w C i C++ przez Hubertius Bywalec (2,970 p.)

93,741 zapytań

142,677 odpowiedzi

323,294 komentarzy

63,323 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...