• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Sciezka devops/sysadmin

Mały hosting, OGROMNE możliwości
0 głosów
520 wizyt
pytanie zadane 27 lipca 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez yovoweh Nowicjusz (120 p.)
Witam. Chce wejsc w branze IT a nastepnie zrobic studia i kierowac swoja kariere w infosec. Moj poziom to poczatkujacy. Zrobilem research dot.stanowisk trainee/junior sysadmin oraz devops i jestem nieco zdezorientowany.

Na forach czesto mozna wyczytac, ze na wejsciu wystarczy jakas tam podstawowa wiedza dot.linuxa, basha, networkingu, troche skilla w pythonie.

W ofertach pracy (chociazby nofluff) czesto w must have jest podana tylko znajomosc linuxa i pythona oraz angielski i soft skille.

Zdarzaja sie jednak rowniez oferty na juniora gdzie lista wymagan wyglada mniej wiecej tak: python, git, sql, linux docker, ansible, kubernetes, aws, java... itd

Chce zatem zapytac jak to ogarnac? W ktora strone isc? Byc moze jestes devopsem/sysadminem/wspolpracujesz z nimi i mozesz wyrazic opinie? Chce zdobyc plytkie, ale ogolne rozeznanie, nastepnie zglebic sie w to co spodoba mi sie najbardziej i zajac sie zabezpieczaniem tego. Znam podstawy pythona, umiem pisac jakies proste apki CLI oraz troche wiem o linuxie, troszke zabawy w terminalu, ale jestem glodny dalszego rozwoju.

Pozdrawiam

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 27 lipca 2019 przez Ehlert Ekspert (215,210 p.)

Nie jestem devopsem, ale mogę Ci trochę nakreślić sytuację:

Żadna z firm nie poprzestaje na linuxie. Są różne narzędzie które wykorzystuje się w takiej pracy. Oprócz podstaw właśnie takich jak Linux, trochę magii w bashu (sed, grep, find itp itd) ewentualnie w Pythonie warto poznać narzędzia, którymi posługuje się dana firma: ansible, chef, puppet, nagios, zabbix, Docker, terraform i mnóstwo innych.

Wiedz również, że w chwili obecnej bardzo popularne są rozwiązania typu AWS, Azure, czy Kubernetes. 

Na Twoim miejscu:

• Ogarnąłbym się z ogólnej znajomości linuxa
  • Poszukałbym firmy, sprawdził jej opinie, pogadał z ludźmi którzy tam robili
  • Po sprawdzeniu jej stacku ogarniam na poziomie podstawowym część ich narzędzi
  • No i potem rozmowa na juniora. Pamiętaj żeby zapytać o feedback z rozmowy. 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,290 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 394 wizyt
pytanie zadane 7 listopada 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez drivetag Nowicjusz (120 p.)

93,717 zapytań

142,629 odpowiedzi

323,261 komentarzy

63,261 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...