• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dlaczego program działa uruchamiany przwz kompilator z code::blocks a z pliku .exe nie ???

VPS Starter Arubacloud
+4 głosów
2,832 wizyt
pytanie zadane 27 lipca 2015 w C i C++ przez matir85 Bywalec (2,410 p.)

Podczas nauki C++ napisałem taki o to programik, który uruchama się i działa ok jak wcisnę F9 w code::blocks a jak już próbuje uruchamiam z pliku .exe to nie działa i konsola się zamyka po wyborze drugiej opcji.

A oto w/w kod programu:                                                                                                                        Nadmienię tylko że program służy mi do utrwalenia wiadomości o zapisie i odczytu z pliku txt

#include <iostream>
#include <fstream>
#include <cstdlib>
#include <conio.h>

using namespace std;

string imie, nazwisko;
int tel,wybor;

int main()
{
    fstream plik;
    cout << "Dodaj nowy wpis: 1" <<endl;
    cout << "Odczytaj: 2"<< endl;
    cin >> wybor;
    switch(wybor)
    {
 case 1:
    {
     plik.open("ksiazka.txt",ios::out | ios::app);
     cout << "Podaj imie: "; cin >> imie;
     cout << "Podaj nazwisko: "; cin >> nazwisko;
     cout << "Podaj nr. telefonu: "; cin >> tel;
     plik << imie<<endl;
     plik << nazwisko<< endl;
     plik << tel<< endl;
     break;
    }
 case 2:
    {
    plik.open("ksiazka.txt", ios::in);
    if(plik.good()==false)
    {
        cout << "Nie ma takiego pliku" << endl;
    }
    string linia;
    while(getline(plik,linia))
    {
      cout << linia << endl;
    }
    plik.close();
    break;
    }
    }
    return 0;
    system("pause");
}

 

4 odpowiedzi

+5 głosów
odpowiedź 27 lipca 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
system("pause"); wstaw powyżej nad return.

Aż dziw że Code::block nie wywala ostrzeżenia że te operacje nigdy się nie wykonają.
+2 głosów
odpowiedź 27 lipca 2015 przez Magicone Nałogowiec (45,100 p.)
system("pause") przed return, ktory zwraca i "kończy funkcję", ewentualnie możesz użyć getch() zamiast system("pause"); :)
komentarz 27 lipca 2015 przez Artur Rabenda Obywatel (1,300 p.)
albo cin.get();  jak wolisz do wyboru do koloru albo getchar();
+2 głosów
odpowiedź 27 lipca 2015 przez matir85 Bywalec (2,410 p.)
Wielkie dzięki. Szkolny błąd (dopiero się uczę). Poprawiłem, działą :). Jeszcze raz wielkie dzięki.
0 głosów
odpowiedź 27 lipca 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)

Po pierwsze system("pause")  przed returne.
Po drugie, aby użyć tej formuły potrzebna jest biblioteka <windows.h>
Tutaj odpowiedź, dlaczego nie wywala bledu .

Pozdro

komentarz 27 lipca 2015 przez 0e85dc6eaf Dyskutant (8,840 p.)
cstdlib, a nie windows.h, więc to ma dobrze ;)
komentarz 28 lipca 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
No w sumie cstdlib też, obie są poprawne kolego.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 395 wizyt
pytanie zadane 8 października 2015 w C i C++ przez lukasz_m Obywatel (1,380 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 270 wizyt
pytanie zadane 19 lutego 2018 w C i C++ przez AgaLuk Nowicjusz (210 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,079 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...