• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Javascript czy jest trudniejszy od c++?

Object Storage Arubacloud
+1 głos
1,394 wizyt
pytanie zadane 24 lipca 2019 w JavaScript przez KosaTV Obywatel (1,260 p.)
Witam tak jak w tytule czy js jest trudniejszy od c++ bo chciałem nauczyć się js gdyż znam podstawy c++ i myślę że js jest łatwiejszy a i czy trzeba znać HTML lub PHP aby zacząć pisać w js i jeżeli ktoś z was wie gdzie można znaleźć kursy js tylko takie które są skierowane już dla osób znających c++ (wiem że jest kurs Pana MZ ale jest tam tylko 5 odcinków) i wydaje mi się że on kieruje te odcinki nie tylko dla osób znających c++ ale i tych którzy znają trochę HTML bo w 1 odcinku pisał kod do js w kodzie HTML dopiero puzniej wyciol ten kod.
komentarz 24 lipca 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)

chciałem nauczyć się js gdyż znam podstawy c++ i myślę że js jest łatwiejszy

Sam sobie odpowiadasz na pytanie. Kazdy ma inne odczucie

trochę HTML bo w 1 odcinku pisał kod do js w kodzie HTML dopiero puzniej wyciol ten kod.

1. pÓzniej wyciąl ten kod

2. JS jest poteznym jezykiem, ktorego mozna uzyc do pisania aplilacji deskopt jak i stron. Samo Qt wspiera JS, pardon QML, ktory bazuje na JS. 

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/JavaScript

Btw, 

Dalbym to jako odpowiedź, no ale autor sam sobie udzielil odpowiedzi, ale jezeli bedzie trzeba to zmienie to na odp, a nie komentarz 

 

znaleźć kursy js tylko takie które są skierowane już dla osób znających c++ 

A co ma C++ do JS? Zaloze sie, ze obejrzales odcinki u Pana Miroslawa i "znasz" juz podstawy. Zreszta bierzesz pierwszy lepszy kurs i najwyżej omijasz x poczatkowych lekcji.

 

komentarz 24 lipca 2019 przez KosaTV Obywatel (1,260 p.)
Dzięki. Ale wciąż, nie wiem czy trzeba znać html lub php i dopiero potem uczyć się js. Czy sam js wystarczy.

Edit : już wiem
komentarz 24 lipca 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
C++ nie jest trudny... Czemu każdy ciągnie ten mit, krzywa uczenia jest inna, ot tyle.

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 24 lipca 2019 przez Kamil Łydka Stary wyjadacz (13,600 p.)

Jeden rabin powie tak, inny rabin powie nie. 

 

C++ myślę że jest jednym z trudniejszych języków, patrząc na wskaźniki, referencje, obowiązek zarządzania pamięcią. Ale z programowaniem jest tak że czym więcej wprawy, tym powoli wszystko wydaje się bardziej łatwe czy logiczne. Możliwe że gdybyś zaczął od js, to c++ okazałby się łatwiejszy, bo to na JS wylałbyś wszystkie te najbardziej dziewicze poty związane z początkami programowania, chociażby jak literówki, złe deklaracje pętli itd. Co do dalszej części pytania, to nie trzeba znać HTML, bo JS nie musi być obsługiwany w przeglądarce, a nawet jeśli ma być, to wcale nie musi być to strona internetowa, ale WEB jest całkiem pomocny w nauce JS'a, bo najłatwiej wymyślać przykłady i zadania, dosyć prędko widać konkretne efekty pracy i "o fajnie, coś działa". Nauka c++ dopóki się nie przejdzie do jakichś aplikacji okienkowych, to często wykonywanie rzeczy które nie mają jakiegoś dokładnego odzwierciedlenia - konsola + debugger. PHP to w ogóle inny język i musisz trochę o tym wszystkim poczytać, zaznajomić się z terminologią i co jest co czego, będzie Ci łatwiej. Ale nie, PHP nie jest Ci potrzebny do nauki JS. 

http://how2html.pl/

https://github.com/getify/You-Dont-Know-JS

komentarz 24 lipca 2019 przez KosaTV Obywatel (1,260 p.)
A okej dzięki. A jeżeli mógłbym wiedzieć to  w jakim języku pisze Pan.
komentarz 24 lipca 2019 przez Kamil Łydka Stary wyjadacz (13,600 p.)
zawodowo w JS
komentarz 24 lipca 2019 przez KosaTV Obywatel (1,260 p.)
OKEJ dziękuję za odpowiedź, a ile pan czasu poświęcił na naukę js'a od początku do Pana pierwszej pracy i jeszcze jedna sprawa nurtuje mnie jedno pytanie (odrazu zaznaczam że niewiem jak to działa i mogę się mylić) skoro dana osoba niezna php lub html ale zna js to jeżeli pracuje to rozumiem że nie musi się martwić jak połaczyc html z js w sensie wstawić kod js'a do html bo właśnie tak zrobił PAN Mirosław zelent wstawił kod z js'a do html i jeżeli przecież dana osoba nie zna się na html to rozumiem że takie łączenie już nie należy do jej obowiązków tak?
komentarz 24 lipca 2019 przez Kamil Łydka Stary wyjadacz (13,600 p.)
Nie musisz się zwracać na Pana. :P Parę lat interesowania się, próbowania od czasu do czasu, czytania czy obserwowania tego "świata" + parę miesięcy intensywnej nauki, kiedy postanowiłem zacząć szukać pracy. Ale uważam, że te parę lat były zdecydowanie ważniejsze, niż te parę miesięcy. Co do dalszych pytań, to ciężko mi odpowiedzieć, bo widzę że w ogóle nie wiesz o czym piszesz. Przed tobą długa droga, cierpliwości życzę i polub to, a dopiero myśl o tym że może kiedyś będziesz w tym pracował. O braku obowiązku znajomości HTML przynajmniej w stopniu podstawowym pisałem raczej w teorii, bo w praktyce praktycznie każdy JSowiec powinien go znać i na pewno się z nim styka lub z nim stykał. Nawet jeśli ktoś pisze tylko backend w JS, to i tak zapewne z HTML stykał się wiele razy. Powiem tylko że "programistów" samego HTML nie ma (bo to nawet nie jest język programowania). Jeśli ktoś używa JS do przeglądarki, to na 99.99999% do jego obowiązków również należy implementacja odpowiedniej struktury HTMLowskiej, no i często odpowiednie stylowanie (CSS), a nawet jeśli ktoś jest zwolniony z tych obowiązkó, to na pewno to umie. Pzdr
komentarz 24 lipca 2019 przez KosaTV Obywatel (1,260 p.)
Okej, dziękuję za odpowiedzi i wyjaśnienie.
+1 głos
odpowiedź 25 lipca 2019 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
Język C++ jest dość złożony. Pod tym względem JS, ma mniej elementów które trzeba opanować by posługiwać się nim biegle. W tym wymiarze JS jest prostszy.

Bywa że będzie dla kogoś trudniejszy jeśli ma trudności w myśleniu wysokopoziomowym. A bywa także dla innych irytujący jeśli skupieni są na "poprawności języka" :-) (tu kilka elementów w JS jest genialnych a co do kilku ... lepiej się nie wypowiadać :/ )

Ogólnie, IMHO JS jest prostszy od C++.
komentarz 25 lipca 2019 przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)
+1 Pełna zgoda. Krótko i na temat.
0 głosów
odpowiedź 24 lipca 2019 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)

czy js jest trudniejszy od c++

Ciężko tak uniwersalnie określić co jest trudniejsze. Wszystko czego nie znamy jest w jakiś sposób trudne. Osobiście powiedziałbym, że JS wydaje mi się łatwiejszy, ale to własne odczucia.

gdyż znam podstawy c++ i myślę że js jest łatwiejszy

Jeżeli chcesz się uczyć JS to się go ucz, a jeżeli chcesz się uczyć C++, to ucz się C++. Nie wmawiaj sobie poziomu trudności tylko zajmij się tym, czym chcesz.

 czy trzeba znać HTML lub PHP aby zacząć pisać w js

Zależy. Jeżeli np. pisałbyś tylko backend w Node to niekoniecznie, jeżeli normalnie frontend to raczej bez przynajmniej podstaw HTML się nie obejdzie. PHP nie ma potrzeby znać wcale.

gdzie można znaleźć kursy js tylko takie które są skierowane już dla osób znających c++

Nie ma takich. JS nawet podobny do C++ nie jest. Pomóc Ci może tylko znajomość podstawowych zagadnień w sensie logicznym, w stylu co to jest zmienna albo co to pętla. Ale tak to są inne języki, znajomość jednego wg mnie nie pomoże Ci w nauce drugiego i szukanie kursu "JS dla znających C++" to dziwne założenie.

wydaje mi się że on kieruje te odcinki nie tylko dla osób znających c++ ale i tych którzy znają trochę HTML bo w 1 odcinku pisał kod do js w kodzie HTML

Jeżeli chcesz pisać frontend, to automatycznie przynajmniej podstawy tego HTMLa trzeba mieć, inaczej nawet skryptu na stronę nie wstawisz. 

puzniej wyciol

później, wyciął - podstawy ortografii i interpunkcji się kłaniają. Bardzo ciężko się czyta takie posty jak Twój, stosuj jakieś przecinki, akapity, zdania - cokolwiek. Nie wymagamy nie wiadomo czego, każdemu się błąd zdarzy, ale pisz tak, żeby to się dało przeczytać.

1
komentarz 24 lipca 2019 przez KosaTV Obywatel (1,260 p.)
Okej dziękuję za informację i postaram się  w przyszłości pisać wyraźniej i bez błędów.
0 głosów
odpowiedź 24 lipca 2019 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
JS jest łatwiejszy od C++, ponieważ cpp jest językiem niskopoziomowym i zawiera wiele struktur, których nie doświadczysz w JS (np. wskaźniki, klasy (!), dziedziczenie, etc.). Żeby uczyć się js nie musisz siedzieć into web, ale jakieś podstawy by się przydały.

 

Choć osobiście na Twoim miejscu nie uczyłbym się cpp bo jest to ponad 30 letnia kobyła która ani razu nie była przepisywana, no i pisanie w nim czasem może się skończyć wielkim makaronem. Bardziej szedłbym w stronę nowszych języków które mogą mieć to samo zastosowanie, np. Go, Rust, Nemerle.
komentarz 25 lipca 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Istnieją te języki, ale co z nimi? Nie są obecnie jakimś większym zagrożeniem dla C++. Są bo są. Rust, bo w nim pisałem, ma więcej zabezpieczeń przed użytkownikiem. I to chyba tyle.
komentarz 25 lipca 2019 przez Kamil Łydka Stary wyjadacz (13,600 p.)

@Mariusz08, To nie są języki niskopoziomowe... Język C albo taki assembler to języki niskopoziomowe. Języki obiektowe (a taki jest C++) z reguły się uznaje już za języki wysokopoziomowe. Co oczywiście nie oznacza, że jest sens porównywać C++ z JS, nie ma większego sensu. 

komentarz 25 lipca 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Rust jest językiem programowania niskiego poziomu, takim jak C. Ale ma abstrakcje wysokiego poziomu, takie jak Python.
komentarz 25 lipca 2019 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)

@Kamil Łydka,

Nah, to jest pewne uproszczenie. Wiadomo, że typowym niskopoziomowcem jest ASM, czy C. Ale w porównaniu z np. JS Rust, Go, C++ to również są języki niskopoziomowe.

komentarz 25 lipca 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)

Tak naprawdę C nie jest niskiego poziomu, https://en.wikipedia.org/wiki/Low-level_programming_language 

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 2,535 wizyt
pytanie zadane 9 stycznia 2019 w HTML i CSS przez pebrzosky Obywatel (1,160 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 738 wizyt
pytanie zadane 19 marca 2017 w JavaScript przez Vickul Stary wyjadacz (12,850 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 221 wizyt
pytanie zadane 30 września 2020 w JavaScript przez Artek Stary wyjadacz (11,800 p.)

92,563 zapytań

141,413 odpowiedzi

319,590 komentarzy

61,948 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...