• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Docker react nie wyświetla nowych zmian

Object Storage Arubacloud
+1 głos
273 wizyt
pytanie zadane 24 lipca 2019 w JavaScript przez `Krzychuu Stary wyjadacz (13,940 p.)

Witam,

konfiguruje środowisko pod react i wszystko się uruchamia tylko jest problem bo po odświeżeniu strony nie widać dokonanych zmian, próbowałem instalować nodemon zmieniać śnieżki do woluminów i nadal nic, przeglądałem różne poradniki i żaden nie rozwiązał mojego problemu :/

 

FROM node:10

WORKDIR /app

COPY . .

RUN npm install

CMD ["npm", "start"]

 

version: "3"
services:
  node:
    build:
        context: .
        dockerfile: Dockerfile
    container_name: cookapp-node
    ports:
      - "3000:3000"
    volumes:
      - .:/app

 

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 26 lipca 2019 przez mtk3d Nałogowiec (46,690 p.)
wybrane 28 lipca 2019 przez `Krzychuu
 
Najlepsza
Jeśli jest to środowisko developerskie, to bez sensu ładować to do kontenera. Natomiast jeśli produkcyjne, to musisz to zrobić inaczej.

Frontendowe aplikacje zazwyczaj buduje się w dwóch etapach. Najpierw, tak jak masz to zrobione, instalujemy zależności npm i budujemy aplikację (zakładam że komenda npm run build). Następnie w Dockerfile dodajesz drugiego FROM. Tutaj wybierasz sobie jakiś obraz z jakimś serwerem (apache, lite httpd, nginx). Do tego obrazu przerzucasz zbudowaną aplikację.

Pamiętaj żeby przy tworzeniu dockera, dążyć do jak najlżejszych obrazie
1
komentarz 26 lipca 2019 przez `Krzychuu Stary wyjadacz (13,940 p.)
rozumiem, przy okazji chciałbym zapytać jak połączyć nginx na vps z nginx na dockerze?. Na vps potrzebuje żeby tworzyć subdomeny a w dockerze potrzebuje żeby odpalić aplikacje i zauważyłem że nie mogę odpalić dwóch nginx (pewnie dla tego że są na tym samym porcie 80), w jaki sposób mogę to rozwiązać?
komentarz 26 lipca 2019 przez kevin Mądrala (5,010 p.)

@mtk3d, możesz pokazać jakiś tego przykład?

komentarz 27 lipca 2019 przez mtk3d Nałogowiec (46,690 p.)

@`Krzychuu Z dockera wystawiasz dowolny port (inny niż 80, np 8080) i nginx'a używasz jako proxy. Jeśli nginx obsługuje tylko domeny, to poczytaj o traefiku (lekki napisany w go). Port możesz przekierować zarówno z komendy jak i z docker-compose: 
https://docs-stage.docker.com/config/containers/container-networking/
https://docs.docker.com/compose/compose-file/#ports

@kevin Napisane na szybko z palca więc nie wiem czy działa, ale mniej więcej coś takiego:

FROM node:10.16-alpine as build

WORKDIR /code
COPY . .
RUN npm install --only=prod
RUN npm run build

FROM nginx:1.17-alpine

WORKDIR /var/www
COPY --from=build /code/build .
COPY ./nginx/default.conf /etc/nginx/conf.d/default.conf
komentarz 27 lipca 2019 przez `Krzychuu Stary wyjadacz (13,940 p.)
dzięki, już jakis zarys mam tego. A co mogę zrobić z przeładowywaniem strony na środowisku dev dałoby się to ogarnąć?
1
komentarz 1 sierpnia 2019 przez mtk3d Nałogowiec (46,690 p.)
Masz na myśli środowisko lokalne, w trakcie developmentu?
Jeśli tak, to nie ma sensu pakować tego w kontener, bo frontend działa głównie po stronie klienta i mało zależy od środowiska. Jak na produkcji wrzucisz w kontener, to wiele się dla niego nie zmieni.
komentarz 11 września 2019 przez kevin Mądrala (5,010 p.)

@mtk3d,
 a jak wygląda aktualizacja środowiska? Jeżeli były zmiany w kodzie na developie i chcę zaktualizować środowisko to wchodzę w kontenera z projektem wpisuję git pull następnie do kontenera z node i wpisuję npm run build prod ?

0 głosów
odpowiedź 28 lipca 2019 przez `Krzychuu Stary wyjadacz (13,940 p.)

jeżeli ktoś ma taki sam problem znalazłem rozwiązanie, wystarczyło utworzyć w głównym katalogu aplikacji plik .env i dodać do niego 

CHOKIDAR_USEPOLLING=true

 

Podobne pytania

+1 głos
0 odpowiedzi 409 wizyt
pytanie zadane 6 lutego 2023 w Systemy operacyjne, programy przez rafal32 Nowicjusz (130 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 338 wizyt
pytanie zadane 10 stycznia 2023 w Inne języki przez prutprut Początkujący (370 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 315 wizyt

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,560 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...