• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

JSF - problem z projektem

0 głosów
517 wizyt
pytanie zadane 23 lipca 2019 w Java przez AdrianK Początkujący (320 p.)
Witam. W firmie w której odbywam praktyki używamy JSF przy projekcie i chciałbym w domu się tego uczyć, jednak mam problem z utworzeniem projektu. Nie wiem w jaki sposób powinien być utworzony. Mam ściągnięta 8 wersje javy, glassfish 5.0.0 oraz pełną licencje w IntelliJ z uczelni. Kiedy tworze nowy projekt przez new->project->maven->create from archetype->webapp, projekt tworzy się lecz nie mogę później dodawać klas. Próbowałem też przez Jave Enterprise->Web Aplication->JSF , wybierając wszystko co potrzebne jak w niektórych poradnikach i tutaj problemy to: 1. brak pliku Maven pom.xml

2."Critical error during deployment: javax.faces.FacesException: Unable to find CDI BeanManager"

do punktu 2 znalazłem rozwiązanie na Stack'u że muszę dograć dependency do mavena, lecz w tym problem że nie mam tego pliku. Ktoś wie jak dokładnie utworzyć swój pierwszy projekt? Bardzo mi na tym zależy bo chciałem się uczyć po praktykach.
komentarz 23 lipca 2019 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
Co to znaczy nie moge dodawac klas?
komentarz 23 lipca 2019 przez AdrianK Początkujący (320 p.)
Nie mogę utworzyć pliku z rozszerzeniem .java w którym pisałbym kod.
komentarz 23 lipca 2019 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
Tez mam ta same wersje InteliJ i zrobilem dokladnie te same kroki co ty i moglem dodawac klasy

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 23 lipca 2019 przez Arkadiusz Fajdek Dyskutant (9,450 p.)
Zdaje się że łapiesz się za wiele spraw na raz.
Czy możesz stworzyć w IntelliJ'u zwykły projekt konsolowy typu Hello World?
Znasz podstawy dotyczące Mavene i wiesz jak obchodzić się z takim projektem?

Polecam zrobić takie kroki:
1) Stwórz sobie zwykły program konsolowy typu hello world -> jak dziala to przejdz dalej
2) Stwórz sobie projekt Maven gdzie dodasz sobie jakąś zależność, np. JUnit  (czy cokolwiek) -> stwórz jakąś prostą metodę, napisz coś z wykorzystaniem zależności (w przypadku JUnit będzie to jakiś test)

3) Jak Ci się to uda ogarnąć stwórz projekt JSF i podepnij pod lokalny serwer (glassfish w twoim przypadku).

JSF jest dość ciężki i bez minimalnej wiedzy będzie Ci ciężko poradzić sobie z podstawowymi problemami które mogą wystąpić.
Konsolowe aplikacje mogę pisać normalnie (cały semestr miałem jave i pisałem w domu), Maven też mam ściągnięty i zainstalowany poprawnie (wpisane ścieżki w zmiennych środowiskowych), z samym mavenem nie mam problemu ponieważ pisałem już testy automatyczne w Selenium i wszystko działało jak powinno.

Co do punktu 3, mogę stworzyć projekt JSF i podpiąć pod lokalny serwer, wszystko gra oprócz tego że nie mam wtedy pliku pom.xml (maven).

To moje pierwsze zderzenie z JSF, dlatego nie wiem czy to na pewno tak być powinno.
komentarz 23 lipca 2019 przez Arkadiusz Fajdek Dyskutant (9,450 p.)

Jak tworzysz w IntelliJ przez "Java Enterprise" to nie bedziesz miec pliku pom.xml bo to nie jest projekt mavenowy.

Zrób sobie czysty projekt mavenowy i dodaj sobie odpowiednie dependency, tutaj masz jakis prosty tutorial: https://www.mkyong.com/jsf2/jsf-2-0-hello-world-example/

Ok dzięki wielkie za pomoc, aktualnie do 15:30 siedzę w robocie, wrócę tylko do domu to zrobię jak napisałeś.

@Arkadiusz Fajdek, Ok poradziłem sobie, ściągnąłem już gotowy projekt ze strony którą mi podałeś. Na ten moment wystarczy, a w przyszłości jak będę miał więcej czasu sam spróbuje stworzyć własny. Dziękuje za poświęcony czas.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 352 wizyt
pytanie zadane 21 maja 2019 w Java przez maksiu_lodz Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 545 wizyt
pytanie zadane 23 lutego 2016 w Java przez Reflexip Początkujący (450 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 583 wizyt

93,771 zapytań

142,731 odpowiedzi

323,383 komentarzy

63,371 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...