• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

HELP - Stracilem dostep do swojego komputera

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
448 wizyt
pytanie zadane 19 lipca 2019 w Systemy operacyjne, programy przez Mr Popcorn Bywalec (2,340 p.)
edycja 19 lipca 2019 przez Mr Popcorn
Witam serdecznie. Jakis czas temu zrobiłem sobie format komputera i postanowiłem, że chociaż raz, zamiast konta lokalnego, utworze konto Microsoft za pomocą którego będę się logować. Tak też zrobiłem, utworzyłem nowego maila na Outlook.com, hasło (dla własnego bezpieczeństwa) wygenerowałem w KeePass i zapisałem w programie. Dla własnej wygody włączyłem też logowanie do systemu za pomocą kodu PIN. Bardzo fajna rzecz, lepsza niż wpisywać kilometrowe hasło z generatora. Dzisiaj, chciałem coś sprawdzić w trybie awaryjnym na komputerze. (Msconfig > opcje rozruchu = bezpieczny rozruch > reset) tam natomiast nie ma logowania za pomocą PINu, tylko normalne hasło. I tutaj niespodzianka. Moje hasło z konta Microsoft nagle nie działa. Nie potrafię się zalogować. Najgorsze jest też to, że nie potrafię wrócić do normalnego Windowsa, bo wraz z każdym restartem, komputer wczytuje tryb awaryjny. Co ja mam teraz zrobić? Gdy uda mi się wrócić do normalnego Windowsa, tam podam PIN i wyłącza konto Microsoft i przełącza na konto lokalne. Tylko jak?! Proszę o pomoc. Bez komputera jestem jak bez ręki.

Edit: Nie mam dostępu do Internetu "kablowego", mam tylko internet mobilny, a W-Lan widzę też nie działa w trybie awaryjnym.
1
komentarz 20 lipca 2019 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Uwolnij się od tej pępowiny z Microsoftem i zainstaluj Linuksa.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 20 lipca 2019 przez Kacper Sas Dyskutant (8,460 p.)
Podczas resetu naciśnięcie F8 powinno pozwolić wybrać Ci tryb z jakim Windows się uruchomi ;) A co do internetu - udostępnij z telefonu poprzez USB. Ile razy mnie to ratowało... ;)
0 głosów
odpowiedź 19 lipca 2019 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)
Możesz zmienić hasło na stronie Microsoft'u na jakieś krótsze i wpisać tam gdzie trzeba.
komentarz 19 lipca 2019 przez Mr Popcorn Bywalec (2,340 p.)

...

komentarz 20 lipca 2019 przez DeBos123 Nałogowiec (44,950 p.)
Niestety nie wiem w jaki sposób ominąć ekran logowania w Windows'ie 10. Jeżeli byłbym na twoim miejscu spróbowałbym pobrać Live LInux'a na pendrive'a i wtedy możesz spokojnie skopiować dane z dysku i sformatować komputer.
komentarz 20 lipca 2019 przez Mr Popcorn Bywalec (2,340 p.)
edycja 20 lipca 2019 przez Mr Popcorn
Właśnie odkryłem, że jeżeli przytrzymam Shift i kliknę na uruchom ponownie, wyświetlą się różne opcje z pomocą, ale nawet tam, wszędzie mnie pyta o hasło do Microsoftu. Ja je wpisuje ale jak zwykle nie działa.

Edit. Nie mogę przesłać zdjęć, bo sa za duze. Tu jest link do moich zdjec. https://imgur.com/a/CIK0HaI
komentarz 20 lipca 2019 przez MsMaciek123 Pasjonat (24,760 p.)
Masz może płytkę z Windowsem?
1
komentarz 20 lipca 2019 przez j23 Mędrzec (195,240 p.)

Zawsze włączam HotSpot na telefonie, na laptopie W-Lan i gra muzyka, ale teraz nie ma nawet W-Lan. Potrzebuje pilnie inne rozwiązanie. 

Użyj kabla USB, którym ładujesz telefon.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 709 wizyt
pytanie zadane 24 października 2021 w Bezpieczeństwo, hacking przez koder12345 Obywatel (1,570 p.)
–1 głos
2 odpowiedzi 381 wizyt
pytanie zadane 29 sierpnia 2020 w Systemy operacyjne, programy przez Jajestem Użytkownik (670 p.)

93,335 zapytań

142,331 odpowiedzi

322,415 komentarzy

62,670 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...