• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zadanie z permutacjami liczb od 1 do n

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
385 wizyt
pytanie zadane 19 lipca 2019 w C i C++ przez Semcio Początkujący (340 p.)
Niech X będzie zbiorem permutacji zbioru {1, 2, 3... n}. Niech f będzie funkcją liniową n zmiennych taką, że f(a_1, a_2, ... a_n)=1*a_1+2*a_2+... +n*a_n. Niech b_i to liczba permutacji x należących do X takich, że f(x)=i (mod n). Przykładowo dla n=3 mamy 6 permutacji x_1,x_2...x_6 = X mianowicie:

1,2,3=x_1

1,3,2=x_2

2,1,3=x_3

2,3,1=x_4

3,1,2=x_5

3,2,1=x_6

no i f(x_1)=14=2(mod 3), f(x_2)=13=1(mod 3)....f(x_6)=8=2(mod 3) i finalnie b_1=3, b_2=3, b_3=0.

Proszę o pomoc w napisaniu programu który mi napisze po kolei b_1...b_n dla jakichś małych n  np. do 20. Odnośniki do literatury, może są funckje które trywializują to zadanie, (czy w ogóle może to zrobić ktoś po kilku lekcjach(ja)) są mile widziane. Dziękuję :)
1
komentarz 19 lipca 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Jak prosisz o gotowca, to Cię zjedzą...
komentarz 20 lipca 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
To sformulowanie jest zle, nikt tu raczej kanibalem nie jest. Ale jako iz jest to forum, to mozna prosic o pomoc w odpowiednim dziale, albo poprosic o gotowca również jest od tego dzial na tym forum i zwie sie: ogloszenia.

A gotowcow nikt nie chce dac z kilku powodow:

1. Nikt za darno pracować nie chce, a niektorzy studenci przychodzą ze swoimi zadaniami domowymi i chca rozwiazania

2. Zeby aklonic autora do poszukania w siecii

3. Zmusic do samodzielnego rozwiazania :nauka na bledach

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 19 lipca 2019 przez Piotr Batko Stary wyjadacz (13,190 p.)
wybrane 20 lipca 2019 przez Semcio
 
Najlepsza

Część Twojego zadania jest rozwiązana przez bibliotekę standardową. Zacznij od zapoznania się z przykładami z tych stron:

https://en.cppreference.com/w/cpp/algorithm/next_permutation
http://www.cplusplus.com/reference/algorithm/next_permutation/

Jak się pojawią jakieś problemy to dawaj znać, ale działaj coś sam, bo jak już napisał tkz, gotowców tutaj nie dajemy :)

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 64 wizyt
pytanie zadane 6 kwietnia 2020 w Python przez lukis Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 655 wizyt
pytanie zadane 20 lipca 2019 w C i C++ przez Semcio Początkujący (340 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 188 wizyt
pytanie zadane 22 października 2018 w C i C++ przez MAXIM7 Obywatel (1,990 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...