• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Brak wiedzy informatycznej a chęć stworzenia gry

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
284 wizyt
pytanie zadane 18 lipca 2019 w C i C++ przez Szczurzyca Nowicjusz (170 p.)
Witam! Kompletnie nie znam się na programowaniu, terminologii informatycznej typu skrypt, asset, plugin itp., nie znam żadnych języków (Python, C++, Ruby, JavaScript itp.) i generalnie: jestem zielona w tym temacie. Chciałam, hobbystycznie, zrobić grę komputerową, na początku jakąś łatwą typu: przejdź z jednego pomieszczenia do drugiego, podnieś broń, strzel nią w beczkę aby z beczki wypadł np: diament, który należy umieścić na drzwiach w trzecim pomieszczeniu żeby ukończyć grę. Myślę, że taki projekt jest dobry na początek. Pytanie tylko od czego zacząć? Jak/ Od czego ogarnąć terminologię informatyczną? W jakiej kolejności zabrać się za tworzenie pierwszej gry?

Pozdrawiam! :)
komentarz 18 lipca 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Wszystko zalezy w co mierzysz i na czym chxesz skonczyc. Jeżeli maja byc to takie proste gry, to znajdziesz pewnie cos, gdzie wystraczy przysuwac kwadraciki i powstaje gra. Ale jezeli chcesz pisac wieksze tytuly, to sa 2 wyjscia.

1. Nauczyc sie C++ i pracowac pozniej z UE4 lub uzyc libek graficznych jak SFML + IMGUI

2. Nauczyc sie C# + Unity

4 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 18 lipca 2019 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Najlepiej zacząć od początku ;)

Tak poważnie to gratuluję że płeć piękna interesuje się tego typu tematem. Myślę że stworzenie gry z czymś takim jak Unity nie powinno być aż takie trudne. Na Youtube znajdziesz mnustwo poradników. Unity to narzędzie dla profesjonalistów jaki i amatorów. By cię jeszcze bardziej zmotywować polecam ci książkę Super koderki.
komentarz 18 lipca 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Interesuje się wizażem. Czekam na pochlebstwa...

Tak na serio, to książka jest zbędna na sam początek, zważając na to, iż autorka pytania nie wie co lubi, czytaj nie wie w czym chce pisać. Polecał bym poklepać w kilku, a następnie wybrać jeden.

Btw, masz literówkę, mnóstwo.
0 głosów
odpowiedź 18 lipca 2019 przez ArekPogromca Szparek Początkujący (440 p.)
Naucz się C# i Unity. Unity chyba będzie Ci najłatwiej zacząć, w internecie jest dużo poradników do tego programu.
0 głosów
odpowiedź 18 lipca 2019 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
Odpowiedź z pełną powagą: https://scratch.mit.edu/
1
komentarz 18 lipca 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Niby dobry wstep do programowania zrozumienia dzialania petli, funkcji i prostota. Ale tylko na krotka mete, bo chyba ze ktos wiarze przyszlosc z pisanirm gier w scratchu
komentarz 18 lipca 2019 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
Nauczy się warunków, pętli, zdarzeń i procedur. Poza tym zobaczy czy "to jest to".
0 głosów
odpowiedź 18 lipca 2019 przez Marcin Siniarski Gaduła (4,420 p.)
Skoro jesteś totalnym początkującym, najlepiej zacząć od samego początku. Wybierz jakiś prosty język i naucz się go.
Polecam m.in. Python, Javascrypt lub chociażby Lua (mało używana, lecz dobra do nauki). Dowiedz się co to są zmienne, warunki, pętle, funkcje.
Kiedy uznasz, że w większości znasz wybrany język i całą tą terminologię, przenieś się do C++ i/lub C#, naucz się ich i myślę, że stąd droga wolna do Unity, czy UnrealEngine.
Dla początkujących polecam Unity, ze względu na ilość dostępnych materiałów (kursów, przykładów) w internecie.

Może także pomyślisz, dlaczego nie od razu wskoczyć na głęboką wodę? Krótko, frustracja. Programowanie to nie tylko pisanie kodu, ale również jego debugowanie, zależnie od osoby i błędu, mogące ciągnąć się godzinami. To także jego poprawianie, szybkości czy czytelności. Więc, warto nabyć umiejętności nie tylko w "klepaniu kodu", ale i w obchodzeniu się z nim.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 462 wizyt
pytanie zadane 7 maja 2017 w Inne języki przez bicnet Gaduła (4,800 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 578 wizyt
pytanie zadane 27 września 2018 w C i C++ przez Marcin Ficek Obywatel (1,090 p.)
+2 głosów
2 odpowiedzi 315 wizyt
pytanie zadane 15 września 2018 w C i C++ przez Poczprogramista123 Bywalec (2,900 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...