• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaki komputer z MacOS wybrać ?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,012 wizyt
pytanie zadane 15 lipca 2019 w Sprzęt komputerowy przez Trefoil Początkujący (350 p.)

Skłaniam się ku kupnie jakiegoś macbook'a (mniej iMac'a). Chciałbym zacząć naukę języka Swift jednak chcę mieć nadal "otwarte drzwi" jeśli chodzi o inne języki (Python, Java, R, Go, C#, C++ itp.) i czy mając komputer z MacOS jest możliwa nauka i programowanie w tych oto językach. I zmierzając do końca, który z dostępnych urządzeń z MacOS będzie odpowiedni do nauki i luźnego programowania gdzieś w okolicy 6000 zł ? Z góry dzięki za odpowiedz. smiley

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 15 lipca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Poszukaj może mac pro sprzed 2-3 lat myślę, że w tej cenie coś znajdziesz.

Chciałbym zacząć naukę języka Swift jednak chcę mieć nadal "otwarte drzwi" jeśli chodzi o inne języki (Python, Java, R, Go, C#, C++ itp.) i czy mając komputer z MacOS jest możliwa nauka i programowanie w tych oto językach

a czemu by nie? :) komp nie ma tu nic do rzeczy, jak najbardziej możesz pisać w dowolnym języku, ja sam na macu pracuję z JS, Javą i Kotlinem bez żadnych problemów.

komentarz 15 lipca 2019 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
C# na maku?
komentarz 15 lipca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
no dobra, fakt, tu zapomniałem o C# ale w sumie to autor posta wymienił chyba z 6 różnych języków więc pytanie co w ogóle chce osiągnąć, bo tak szczerze, to nawet wśród dobrych seniorów jakich znam większość porusza się biegle w 1-2 językach, nie w 6... fakt, wielu programistów zna inne języki na jakimś tam podstawowym poziomie ale nie na tyle, aby swobodnie pisać w tym apki. Także ja bym się skupił powiedzmy na 1-2 językach i w to brnął, a nawet w ogóle na jednym i wziąć na tapetę jego ekosystem, frameworki itp.

Ale jak najbardziej plusik za C# - jeśli miałbyś brac maca aby potem na virtualu stawiać windę to trochę nie warto :)
komentarz 15 lipca 2019 przez Trefoil Początkujący (350 p.)

Bardzo dziękuję za odpowiedz smiley. Jeśli chodzi o te wszystkie języki to nie mam zamiaru się ich wszystkich uczyć (aż tak ambitny to ja nie jestem laugh). Sam nie wiem jeszcze w czym chce dokładnie się doskonalić a wolę mieć pole manewru a nie stanąć w punkcie w którym przy użyciu tego komputera nie będę mógł nic zrobić.

+1 głos
odpowiedź 15 lipca 2019 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Jestem posiadaczem MacBooka pro z 2014 roku od tygodnia. Kupiłem MacBooka z kilku powodów po pierwsze spójny i zwarty system, system to w rzeczywistości dopracowany Linux, MacBook to komputer o bardzo dobrych parametrach nawet jak na swoje lata, długo trzyma na baterii i jest dość wydajny, ma świetny wyświetlacz Retina

Mój ma procesor i7, 16 gb Ram oraz dysk 1Tb SSD. Kosztował mnie 4700zł. Z moje perspektywy nie polecam ci kupować Mac'a nowego przynajmniej na początek. Może tak być że nie spodoba ci się system, możesz zainstalować Windowsa tylko pytanie czy jest sens. MacBook z Windowsem staje się tak naprawdę nie Makiem a Huaweiem X pro.

Oczywiście przy zakupie takiego komputera używanego polecam popytać po znajomych, must have to odbiór osobisty i dokładne obejrzenie sprzętu. Ja celował bym pewnie w serie z 2015 roku gdyż jest wydajniejsza, niestety droższa bo to ostatnia seria bez USB C i tony przejściówek jakie musisz mieć ze sobą by coś podłączyć. Za MacBokiem z 2014 przemówił fakt że mój bardzo dobry znajomy sprzedawał i wiedziałem od kogo kupuje i znałem jego całą historie.

Na MacOs możesz programować dosłownie we wszystkim. To jest dopracowany Linux. Większość programów które używam z powodzeniem działa na MacBooku. System jest inny, bym powiedział bardzo i to bardzo intuicyjny. Do programowania masz mnóstwo IDE od JetBrains. Po za tym Apple dostarcza świetne IDE obsługujące wiele języków nie tylko Objectiv-C czy Swift. Środowisko Xcode jest dostępne zupełnie za darmo. Do C++ masz jeszcze za free QtCreator. Niestety z C# nie jest tak dobrze chodź przypuszczam że Mono działa na MacOS.
komentarz 15 lipca 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)

JetBrains

Rzucenie tu, dostarcza cos JetBrains nie jest dobrym pomyslem, jezeli nie wpsomni sie, ze wersje darmowe sa dla uczniow/studentow i chyba wykladowcow i open source

komentarz 15 lipca 2019 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Tak masz racje, JetBrains ma licencje darmowe dla uczniów/studentów oraz projektów OpenSource. Wyjątekim są IDE PyCharm i IintelliJ. Programy te mają swoje wersje okrojone nie płatne za free.
komentarz 15 lipca 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Bardziej mnie boli to, ze w cenie 6k mozna dostac thinkpada x1 z dobrymi podzespolami + gwarancja. A mozna kupic bez systemu i wgrac sobie linuxa, którego znajomosc sie przydaje. A autor nie odczuwa chyba jakiegos mocnego musu kupienia macbooka, bynajmiej mam takie odczucie. A z uzywkami nigdy nie wiadomo
komentarz 16 lipca 2019 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
To jest fakt działa działa, niestety jak by co serwis drogi. Ja o tyle kupiłem od znajomego i znam stan. Niestety na Linuxie nie po programujesz w Objective-C czy Swift. Tak ThinkPad X1 czy T480 to zarąbiste maszyny. Bardzo podobny do MacBooków jest Matebook X pro, myślę że w niedługim czasie pojawi się na rynku polskim wersja X pro 2019.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 207 wizyt
pytanie zadane 27 maja 2022 w Sprzęt komputerowy przez Przemek49 Obywatel (1,260 p.)
+1 głos
4 odpowiedzi 530 wizyt
pytanie zadane 5 października 2021 w Sprzęt komputerowy przez Adalm Początkujący (290 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 375 wizyt
pytanie zadane 28 października 2022 w Systemy operacyjne, programy przez PolskiSimon Nowicjusz (170 p.)

92,536 zapytań

141,376 odpowiedzi

319,449 komentarzy

61,920 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...