• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak wysłać zawartość strony na inną podstronę.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
414 wizyt
pytanie zadane 13 lipca 2019 w HTML i CSS przez areO1 Nowicjusz (140 p.)
Witam, mam pewien problem. Dałem to na forum html/css choć też chodzi o php poniekąd.

Mianowicie sytuacja wygląda tak: Mam trzy strony. Na jednej wpisuje w formularzu ilości produktów, a na drugiej stronie wyskakują mi ceny w tabeli.takie typical ćwiczenie. lecz jeszcze jest 3 strona która ma za zadanie obliczyć resztę jaką powinniśmy otrzymać jeśli np. chcemy zapłacić banknotem 500zl. Noi na tej drugiej stronie jest właśnie formularz gdzie wpisuję jakim banknotem płacę. I to przenosi na tą trzecia stronę na której otrzymuje resztę. Tylko chciałbym żeby na tej trzeciej stronie również wyświetlała się tabela z drugiej strony z cenami. I tutaj problem jest, nie wiem czy da się jakoś ją przenieść? albo czy istnieje możliwość wysłania formularza na dwie strony? chodzi o action

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 13 lipca 2019 przez SmoothCrash Obywatel (1,520 p.)
No to wstaw tabele <table> </table> z cenami na trzeciej stronie tez po co to przesylac w formularzu
komentarz 13 lipca 2019 przez areO1 Nowicjusz (140 p.)
no tylko jak ja wyślę tam zmienne? bo zawartość tabeli jest obliczana na podstawie zmiennych, które wysyłam formularzem na pierwszej stronie? chyba że da się jakość wysłać do dwóch stron zawartość formularza przez post lub get?

bo mógłbym wtedy zrobić tabele jako funkcje i wstawiać za pomocą include albo require?
0 głosów
odpowiedź 13 lipca 2019 przez Rocket Gaduła (3,030 p.)
  • Co do formularza z drugiej i trzeciej "strony" - nie lepiej zapisać go w zewnętrznym pliku i poprzez require lub include go implementować do strony? Myślę że byłoby to najrozsądniejsze rozwiązanie aby nie przepisywać kodu i nie wprowadzać rozbieżności przy ewentualnych zmianach.
  • Co do przesyłania danych na trzecią stronę - musisz wysłać dokładnie takie same dane jak na drugą + informację odnośnie wybranego nominału.

Przesyłanie

Z pierwszej "strony" na drugą. Metodą POST/GET poprzez formularz przesyłasz (w typowy sposób) dane.

Z drugiej "strony" na trzecią. Należy przeanalizować na tym etapie kwestię bezpieczeństwa danych i odporności ich na manipulację. Jeśli chcesz, aby użytkownik nie miał możliwości ingerencji w dane pochodzące z pierwszej strony, musisz je zapisać w sesji, poprzez $_SESSION np.

$_SESSION['dane'] = (...)

i odczyt na późniejszych podstronach poprzez odwołanie się do zmiennej np.

echo $_SESSION['dane'];

. W sytuacji gdy dane przesyłane między podstronami nie wpływają wzajemnie na siebie i nie musisz się martwić że ktoś podmieni ich zawartość (bo wyłącznie sobie zrobi krzywde, np. zmiana tytułu wpisu na stronie) możesz przesłać je jak we wcześniejszym przypadku metodą POST/GET za pośrednictwem formularza. Jeśli chciałbyś przesłać dane ale niekoniecznie je wyświetlać na stronie, pamiętaj o takcih atrybutach elementów html jak readonly w inputach ("przeglądarkowa" blokada zmiany zawartości inputa), czy hidden ukrywający/wyłączający widoczność danego elementu. Warto poczytać o tych atrybutach, niejednokrotnie się przydadzą.

Podczas przesyłania danych między podstronami, za pośrednictwem formularzy w których to użytkownicy wpisują dane, pamiętaj zawsze o ich sprawdzeniu i sanityzacji. Warto poczytać o metodach htmlspecialchars, filter_var etc. W sytuacji gdybyś miał jakiekolwiek dane z formularza ładować do baz danych, pamiętaj o stosowaniu PDO i preparowaniu zmiennych (napewno natkniesz sie na taki zwrot w kursach, szczególnie uważnie się na nim skup).

 

P.S. Rozumiem że chodzi Ci o podstrony a nie strony. Jest to znaczna różnica, staraj się używać tych dwóch różnych zwrotów zgodnie z kontekstem.

Pozdrawiam,

Rocket.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 2,305 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 193 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 505 wizyt
pytanie zadane 3 września 2018 w HTML i CSS przez czujek22 Dyskutant (7,670 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,556 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...