• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Router D-link podłączony nieznany client

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
904 wizyt
pytanie zadane 12 lipca 2019 w Sieci komputerowe, internet przez daniel1806 Obywatel (1,780 p.)
Witam.

Zaglądając do mojego routera D-link kliknąłem sobie w podłączone do niego urządzenia. Rozpoznaję wszystkie z wyjątkiem jednego, które nazywa się: "localhost". Mam podany jego numer MAC i adres IP, ale podane że producent jest nieznany i nie mam pojęcia co to jest.

Czy w D-link'u może działać jakieś oprogramowanie, typu: server lokalny, czy coś podobnego? Chodzi mi o to czy ten "localhost" to część routera, czy może jakieś urządzenie u mnie w domu, o którym zapomniałem a jest podłączone, czy może ktoś lub coś mi się włamało i coś mam zainstalowana bez mojej wiedzy?

Zmartwiła mnie informacja z netu, że podobno D-link'i są podatne na atak.

Jeszcze jedna sprawa. Czy można znając nr MAC zidentyfikować przynajmniej jakiego rodzaju urządzenie to jest? I czy nr teoretyczny hacker znając nr MAC urządzenia może go wykorzystać w ataku?

Z góry dzięki za pomoc i odpowiedzi na moje pytania.

Pozdrawiam

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 12 lipca 2019 przez Rocket Gaduła (3,030 p.)

czy nr teoretyczny hacker znając nr MAC urządzenia może go wykorzystać w ataku?

Tak, możne. Niejednokrotnie bywa tak, że urządzenia są sprawdzane i przepuszczane przez np. router po adresie MAC. Np. Ja u swojego dostawcy internetowego, mam podany adres MAC głównego urządzenia które zarządza/utrzymuje sieć w moim domu - dzięki temu nikt nie podepnie się pod skrzynke/kabel (co innego już pod wifi, lub bezpośrednio pod router).

Odnosząc się do Twojego innego pytania - obawiam się że po adresie MAC nie będziemy w stanie zidentyfikować typu urządzenia które ma go przypisanego. Jaki adres IP ma to urządzenie? Adresy 127.0.0.1, localhost, 192.*.*.* to z reguły adresy wewnętrzne.

Masz rozróżnienie na połączenie ethernetowe (kablowe) i WIFI? Jeśli byłby podłączony kablem, to zerknij czy nie masz nic wtykniętego nadmiarowego w router i po problemie ;) Natomiast jeśli połączony przez wifi - to najpewniej jakiś sprytny sąsiad - zmień hasło, zrestartuj wifi, jeśli problem wystąpi ponownie to zablokuj go na poziomie routera po MACu.

Pozdrawiam,

Rocket.

1
komentarz 14 lipca 2019 przez daniel1806 Obywatel (1,780 p.)
Dzięki za odpowiedź. Z sieci niestety jestem kiepski. Ale problem zdiagnozowałem przez zablokowanie tak jak napisałeś po MACu z poziomu routera i sprawdzałem co straciło połączenie z internetem. Okazało się, że to mój telewizor :) Nie wiem czemu nie nadali mu fabrycznie nazwy producenta na karcie sieciowej. Jakbym ją zobaczył to bym od razu wiedział który to sprzęt i bym się nie musiał martwić i zastanawiać.

Dzięki i pozdrawiam
komentarz 15 lipca 2019 przez Rocket Gaduła (3,030 p.)

Ale problem zdiagnozowałem przez zablokowanie tak jak napisałeś po MACu z poziomu routera i sprawdzałem co straciło połączenie z internetem.

Haha, jedna ze skuteczniejszych metod laugh

Ważne że pomogło winkyes

Pozdrawiam,

Rocket.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 3,800 wizyt
pytanie zadane 25 grudnia 2016 w Sieci komputerowe, internet przez Marecki Obywatel (1,690 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 1,330 wizyt
pytanie zadane 23 grudnia 2016 w Sieci komputerowe, internet przez Marecki Obywatel (1,690 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 580 wizyt

93,377 zapytań

142,379 odpowiedzi

322,528 komentarzy

62,726 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...