• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Brakujący średnik, zły znak ???

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
144 wizyt
pytanie zadane 11 lipca 2019 w PHP przez urbix01 Gaduła (3,290 p.)

Problem z którym nie mogę sobie poradzić

Parse error: syntax error, unexpected '[', expecting ')' in C:\xampp\htdocs\ppp\index.php on line 4

kod który napisałem

<?php
session_start();
$_SESSION['p']=1;
function plus( $_SESSION['p'] )
{
if($_SESSION['p']==5)$_SESSION['p']=5;
else $_SESSION['p']=$_SESSION['p']+1;
return $_SESSION['p'];
}
function minus($_SESSION['p'])
{
if($_SESSION['p']==1) $_SESSION['p']=1;
else $_SESSION['p']=$_SESSION['p']-1;
return $_SESSION['p'];
}
?>

Nie za bardzo wiem co jest nie tak w kodzie

2 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 11 lipca 2019 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
wybrane 12 lipca 2019 przez urbix01
 
Najlepsza

Nie możesz ustawić konkretnego elementu tablicy jako argument w deklaracji funkcji, to nie ma sensu. Powinieneś zrobić coś tego typu:

function plus($p)
{
    // ...
}

plus($_SESSION['p']);

Funkcja po prostu nie ma wiedzieć co tam dostanie, dopiero wywołując ją podajesz wartość. Jeszcze inna rzecz, że $_SESSION jest akurat tablicą superglobalną i będzie widoczna wszędzie bez przekazywania, wewnątrz funkcji również.

+1 głos
odpowiedź 11 lipca 2019 przez Velta Maniak (51,890 p.)
Przy definicji funkcji podajesz argumenty, a nie konkretne dla nich wartości.

Jeszcze bardziej bez sensu je podawać, bo i tak korzystasz z konkretnej zmiennej w środku funkcji.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 9,124 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 712 wizyt
pytanie zadane 30 października 2015 w JavaScript przez Zubru22 Bywalec (2,670 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 1,398 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,079 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...