• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Które rozwiązanie jest bardziej optymalne php mysql

Object Storage Arubacloud
0 głosów
117 wizyt
pytanie zadane 8 lipca 2019 w PHP przez BlvckFox Gaduła (4,240 p.)

Cześć, gdy mamy taką sytuacje:

I mamy np. 500 książek w bazie, chcemy żeby filtrowanie tych książek działało, która opcja jest bardziej optymalna, lub czy może istnieje jeszcze jakieś inne - lepsze rozwiązanie?
1. Podpięcie pod input ajaxa który wedle wzorca, który wpisuje użytkownik by pobierał z bazy dane: SELECT * FROM X WHERE title LIKE %TO_CO_WPISAL_USER%.
 + nie trzeba pobierać całej bazy, tylko parę rekordów
 - z każdą literą wpisaną przez użytkownika łączymy się do bazy i pobieramy nowe (i te same rekordy)

2. Pobranie z bazy wszystkich książek, ukrycie ich i wedle wzorca pokazywanie użytkownikowi 
 + użytkownik nie będzie co litere łączył się z bazą
 - załadowanie może potrwać dłużej

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 8 lipca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Ja bym zrobił wariant ze strzałem na endpoint GET z jakimiś parametrami wyszukiwania. Najczęściej używam do takich celów rxjs i switchMap z jakimś debounce aby nie strzelać po każdej literce gdy user bardzo szybko pisze. Samo zapytanie do bazy natomiast to wg mnie nie do końca dobry pomysł - na takie rzeczy warto zrobić nieco bardziej rozbudowaną logikę umożliwiającą łatwe dodawanie np. kolejnych filtrów, wyszukiwanie po innych elementach niż tytuł itp.

W sumie masz tu bardzo małą mikrobazę jesli jest tylko 500 pozycji więc w sumie nie ma co się obawiać, w tak małych bazach to optymalizacje zapytań można sobie zostawić na koniec na jakąś wolniejszą chwilę.

Podobne pytania

–2 głosów
0 odpowiedzi 179 wizyt
pytanie zadane 22 grudnia 2016 w SQL, bazy danych przez Szymon Lisowiec Mądrala (7,150 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 206 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2020 w SQL, bazy danych przez wsnofi Bywalec (2,680 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 203 wizyt

92,539 zapytań

141,382 odpowiedzi

319,481 komentarzy

61,928 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...