• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Git - umieszczanie projektu

Object Storage Arubacloud
0 głosów
567 wizyt
pytanie zadane 8 lipca 2019 w Offtop przez Shimeo7 Obywatel (1,910 p.)
Cześć robię projekt w pracy, każdy programista jest odpowiedzialny za swój projekt, więc każdy sam odpowiada za kontrolę wersji. Używam gita i trochę go znam, mam pytanie, w jaki sposób korzystać z gita tak, aby gdzie na folderze przechowywał moje commity i tam aby w dowolnej chwili, ktorys z commitow pullowac? Chyba, że macie jakieś inne rozwiązanie na mój problem.

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 8 lipca 2019 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)

Nie rozumiem do końca pytania. Jeśli chodzi o gita to masz 2 repozytoria. Jedno jest na serwerze (github, gitlab etc), drugie jest lokalne na twoim komputerze. Jeśli robisz jakieś zmiany w projekcie na swoim komputerze i zrobisz tylko git commit to twoje zmiany sa tylko na twoim repozytorium lokalnym. Jeśli natomaist zrobisz git push to te zmiany wędrują na serwer i wtedy ktoś inny (jeśli ma dostęp do repozytorium) może z innego komputera przeglądać/modyfikować twoje zmiany. Jeśli chodzi o komende git pull to używasz jej tylko aby pobrać aktualny stan repozytorium z serwera (githuba, gitlaba etc) na komputer.

komentarz 8 lipca 2019 przez Shimeo7 Obywatel (1,910 p.)
Chodzi o to, że jeżeli w projekcie zrobię jakieś zmiany i je zacommituje, a następnie wystąpi sytuacja, że z jakiś przyczyn będę musiał wrócić np. o 3 commity wstecz to, czy potrzebuje jakiś magiczny program, czy nie. Z GitHubem nie mam problemów, ale nie chce używać go w pracy, ze względu na wrażliwe dane. A co do Gita, jeżeli zaistnieje opisana wyżej sytuacja to w jaki sposób cofnąć się na wcześniejsze commity? Nie wiem, czy to dobre pytania i czy nie robię problemu z niczego, dlatego proszę o wyrozumiałość.
komentarz 8 lipca 2019 przez Qwizi Obywatel (1,280 p.)
Jeżeli chcesz trzymać projekty lokalnie to możesz użyć do tego git init - -bare https://www.google.com/amp/s/saraford.net/2017/03/03/how-to-create-your-own-local-git-remote-repo-thats-not-hosted-on-a-git-server-bare-option-062/amp/ a co do cofnięcia się do commita to jak dobrze pamiętam używasz git checkout idcommita
1
komentarz 8 lipca 2019 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

Z GitHubem nie mam problemów, ale nie chce używać go w pracy, ze względu na wrażliwe dane. A co do Gita, jeżeli zaistnieje opisana wyżej sytuacja to w jaki sposób cofnąć się na wcześniejsze commity?

GitHub to tylko hosting repozytoriów gita z dodatkowymi ficzerami webowymi. Wszystkie rzeczy związane z repo robi się analogicznie w "samym" gicie.

w jaki sposób cofnąć się na wcześniejsze commity

Zobaczyć stan kodu z przeszłości? `git checkout starszy_commit`. Cofnąć kompletnie branch do przeszłości? `git reset --hard starszy_commit`.

Podobne opcje w dowolnym kliencie GUI na gita.

komentarz 8 lipca 2019 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
0 głosów
odpowiedź 8 lipca 2019 przez Typowy Janusz Dyskutant (8,150 p.)
Ja używam GitKraken'a. I sobie chwalę. Masz graficznie rozrysowane jak projekt się rozwija. Klikasz sobie na commita jaki Cię interesuje i cofasz.

I skoro mylisz sobie repozytorium lokale z zdalnym, to nie... Nie znasz gita :)
komentarz 15 lipca 2019 przez Shimeo7 Obywatel (1,910 p.)
Już ogarnąłem różnice, dzięki za spostrzeżenie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 252 wizyt
pytanie zadane 30 lipca 2018 w PHP przez sebastian_23 Początkujący (380 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 766 wizyt
pytanie zadane 4 maja 2019 w Inne języki przez Masochista Początkujący (310 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 121 wizyt

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,554 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...