• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Podstrony strony internetowej

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
211 wizyt
pytanie zadane 4 lipca 2019 w HTML i CSS przez Dorian Bajorek 1 Początkujący (270 p.)

Witam ostatnimi czasy bawię się tworzeniem stron internetowych i napotkałem na swojej drodze problem którego rozwiązania nigdzie nie potrafię znaleźć.Rozważmy stronę następującą stronę: https://www.zadania.info/ wybierając dowolny link przerzucający do innej podstrony(przykładowo zadania,szkoła średnia) widzimy,że praktycznie zmienia się nam sam tak zwany content,nawigacja oraz nagłówek pozostają bez zmian.Zapewne nie ma sensu tworzenie tak wiele podstron w których kod się powiela jeśli chodzi o ten nagłówek i nawigację.Jak taki problem rozwiązać w swoim małym projekcie mam ten problem.Mógłby ktoś mi to wytłumaczyć? Pozdrawiam!

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 4 lipca 2019 przez mordimer Mądrala (5,720 p.)

Wydzielasz powtarzające sie rzeczy do osobnych plików i np robisz to np phpem:

<?php

require('head.php');

tresc pdstrony

require('footer.php');

To najprostsze rozwiązanie ... możesz użyć również jakiegoś dowolnego systemu szablonów ... ładować ten content ajaxem  ... rozwiązań jak zawsze w programowaniu jest kilka :]

komentarz 4 lipca 2019 przez Dorian Bajorek 1 Początkujący (270 p.)
NIe spotkałem się nigdy aby bez odświeżenia strony zmieniał się jej content czy to przyczynia się do spowolnienia działania serwisów większych stron? Która metoda będzie najlepsza
komentarz 4 lipca 2019 przez pablop76 VIP (123,060 p.)

Oto przykład takiej strony angular.io Poczytaj o SPA

komentarz 4 lipca 2019 przez mordimer Mądrala (5,720 p.)

Mapy googla, facebook np tak działają i masa innych serwisów ... url ta strona postawiona kiedyś przeze mnie na laravelu też działa na tej zasadzie ... a nie ma jednoznacznej odpowiedzi to już zależy czego potrzebujesz.

komentarz 4 lipca 2019 przez Dorian Bajorek 1 Początkujący (270 p.)

Załóżmy,że robię taki portal typu:  https://www.zadania.info/  .Ktoś w przeglądarkę piszę teść danego zadania to mu ładnie wyszuka do tej strony a anguarem czy ajaxem chyba tak już nie będzie.

komentarz 4 lipca 2019 przez mordimer Mądrala (5,720 p.)
Chodzi ci o adres w przeglądarce bo nie czaje ?
komentarz 4 lipca 2019 przez Dorian Bajorek 1 Początkujący (270 p.)
Zakładamy,że chcę pisać taką stronę jak podałem w linku.Klikając na opcje z nawigacji zmienia się ten content prawda? Która z metod jest bardzo dobrą na takie coś? Przykładowo wpisujemy w google nazwe zadania i już wyszukuje nam przeglądarka z jest coś takiego na takiej stronie a jak będę stosował bez przeładowania strony tzn np ajaxem czy jquery to wydaje mi się że nie będzie mi wtedy wyszukiwać i przy tych metodach popularoność strony spada,lecz mogę się mylić
komentarz 4 lipca 2019 przez mordimer Mądrala (5,720 p.)
boty na ten moment już dobrze indeksują tego typu strony także nie masz się czym martwić :]
+1 głos
odpowiedź 4 lipca 2019 przez Job102 Bywalec (2,050 p.)
Witam,

Sposobów jest wiele o kilku możesz usłyszeć w poniższym filmie (zacznij od 56 minuty):

https://youtu.be/5y3Qc9Qs6TY?list=PLOYHgt8dIdox9Qq3X9iAdSVekS_5Vcp5r&t=3364

Można jeszcze to rozwiązać za pomocą JS i CSS'a jeśli projekt nie jest zbyt duży oraz content zbyt rozbudowany.

Pozdrawiam.
komentarz 4 lipca 2019 przez Dorian Bajorek 1 Początkujący (270 p.)
okej ale która metoda będzie najlepsza w czasie aktualnym.Nie widziałem nigdy,żeby na stronie bez reloadu zmieniała się zawartość tak dużego contentu.
komentarz 4 lipca 2019 przez Job102 Bywalec (2,050 p.)
Jeśli dobrze rozumuję, to można np. dodać wszystkie content'y nawet w jednym pliku HTML, ukrywając niepotrzebne za pomocą "display:none" dla danego DIV'a i wywoływać je za pomocą JS'a zmieniając "display:none" na "display:block".

W takim przypadku załadujesz content bez przeładowania, tak narawdę załadujesz WSZYSTKIE content'y już podczas uruchamiania strony, co wiązać się może z dużym spowolnieniem przy jej uruchamianiu.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 195 wizyt
0 głosów
5 odpowiedzi 382 wizyt
pytanie zadane 2 maja 2019 w HTML i CSS przez Jjjin Użytkownik (850 p.)
+2 głosów
1 odpowiedź 253 wizyt

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...