• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pamięć RAM i problem z jego dostępnością w komputerze

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
533 wizyt
pytanie zadane 2 lipca 2019 w Systemy operacyjne, programy przez BRQ_201 Nowicjusz (140 p.)
Mam problem z pamięciom RAM. Dokładniej mówiąc chodzi o to, że sam system wykrywa 12 GB ramu, natomiast daje mi informacje, że dostępnych jest tylko 4 GB. Pragnę dodać jeszcze, że wczoraj dodawałem ram. Wcześniej chodziło na 8 GB a po dołożeniu kolejnej czwórki udostępnia tylko 4GB, ale jak już wspominałem komputer wszystko pięknie wykrywa (dodawany RAM nie był dokładnie tego samego modelu, ale tej samej firmy i o bardzo zbliżonych specyfikacjach) Proszę o pomoc i pragnę dodać także, że jestem zielony w sprawach informatyki tak zaawansowanej :)
komentarz 2 lipca 2019 przez j23 Mędrzec (195,240 p.)
System jest 64-bitowy?
komentarz 2 lipca 2019 przez BRQ_201 Nowicjusz (140 p.)
Tak
komentarz 2 lipca 2019 przez j23 Mędrzec (195,240 p.)
Płyta główna jest wstanie obsłużyć te 12GB?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 2 lipca 2019 przez mrspock1 Mądrala (6,420 p.)
To nie jest problem dla informatyka tylko dla elektronika, po studiach elektroniki. Oni się uczą tylko o układach scalonych. Bardzo dobry inżynier w serwisie powinien od razu powiedzieć co jest źle dopasowane. Miałem uszkodzony stary komputer o wartości muzealnej. Elektronik z zarządu muzeum komputerów w Katowicach od razu stwierdził uszkodzenie pamięci i powiedział że bez trudu znajdzie taką pamięć która była produkowana 40 lat temu. Taki specjalista by ci poradził.
0 głosów
odpowiedź 2 lipca 2019 przez jared Gaduła (3,600 p.)
edycja 2 lipca 2019 przez jared
Niedawno miałem dosyć zbliżony problem tzn. system nagle z dnia na dzień przestał poprawnie wykrywać jedną kość pamięci RAM. Najśmieszniejszy w tym wszystkim był fakt, że po wyłożeniu hipotetycznie wadliwej kości, system zaczął pokazywać mniejszą ilość pamięci. Pobawiłem się tym trochę aż w końcu wziąłem instrukcję do płyty głównej i sprawdziłem zalecany sposób montażu kości. Okazało się, że mam nieprawidłowe dopasowanie więc po kolei dokładałem po jednej kości i sprawdzałem, czy BIOS i system wykrywają poprawnie. Oprócz tego przetestowałem każdą kość RAM z osobna za pomocą programu Memtest (1 przejście) i nie wykryto żadnych problemów. Na sam koniec, gdy już miałem wszystkie sloty zapełnione, w BIOS i systemie upewniłem się, że faktycznie wszystko jest ok i przeprowadziłem 2 przejścia za pomocą Memtest.

Do tej pory nie wiem co mogło spowodować, że z dnia na dzień system nie wykrywał całego dostępnego RAM, a moje ekspertymenty nie wykazały żadnych problemów z samymi modułami. Przypuszczam, że winą mogła być zbyt wysoka temperatura (w końcu mamy upalne dni ostatnio) i może coś spowodowało takie a nie inne zachowanie.

Polecam tobie przede wszystkim dowiedzieć się jaką masz płytę główną (możesz to zrobić za pomocą programu CPU-Z) a następnie sprawdzenie w instrukcji sposób montażu kości RAM w slotach, bo być może w tym tkwi twój problem.
komentarz 2 lipca 2019 przez BRQ_201 Nowicjusz (140 p.)
Dzięki wezmę to pod uwagę. A co do płyty głównej sprawdzałem właśnie tym programem. Mam jeszcze kilka pomysłów ewentualnie będę dodawał informację na bieżąco dzięki za odpowiedź

Podobne pytania

+3 głosów
1 odpowiedź 2,093 wizyt
pytanie zadane 7 stycznia 2019 w Sprzęt komputerowy przez ninjazz Nowicjusz (180 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 306 wizyt
pytanie zadane 21 stycznia 2022 w Sprzęt komputerowy przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 469 wizyt
pytanie zadane 18 listopada 2018 w Systemy operacyjne, programy przez czujek22 Dyskutant (7,670 p.)

93,441 zapytań

142,434 odpowiedzi

322,681 komentarzy

62,802 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...