• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Renowacja zdjęcia

VPS Starter Arubacloud
+3 głosów
619 wizyt
pytanie zadane 25 lipca 2015 w Nasze projekty przez Hubert Murawski Stary wyjadacz (11,990 p.)

Siemanko, przeglądając stare albumy wybrałem sobie kilka zdjęć, na których ćwiczę renowacje zdjęć. Chciał bym usłyszeć jakieś opinie o mojej 2 tego typu pracy w życiu (oczywiście miałem wcześniej styczność z fotomanipulacjami i tak dalej). Tutaj link do filmu: https://www.youtube.com/watch?v=3bIfmipr5dM

Pozdrawiam!

4 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 25 lipca 2015 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
wybrane 25 lipca 2015 przez Hubert Murawski

Najlepsza
Ogólnie wygląda ładnie, tylko że nie jak zdjęcie :D Chyba głównie to kwestia kolorów - za duże nasycenie. Szczegółnie samochodzik (!) i niebo. Coś w oddali, na dalszym planie, nie powinno się tak rzucać w oczy - mówie nt. nieba - a samochodzik no po prostu nierealistycznie wygląda. Dodałbym jeszcze jakieś wyraźniejsze blaski światła na karoserii (biel), wahania barw w rzeczywisości są znacznie większe. Hamskie pokolorwanie na czerwono na tej specjalnej warstwie (multiply, tak? Ja pracuje na polskiej wersji) rzadko kiedy przechodzi :P Całość zdjęcia z kolei mógłbyś troche wyostrzyć, bo to też wpływa na to ze wygląda raczej jak obraz niż zdjęcie. Jeżeli już nie chcesz się w to bawić wg mnie lepiej wtedy wygląda w w czarno-białym / sepii. No i ciągnąc temat ostrości ta trawe mógłbyś jakoś ładniej pokolorować zamiast walnąć prsty pas zielenii (którego de facto zupełnie nie widać - tu przydałoby się większe nasycenie). No i budynki - troche wyostrzyć szczegóły (cienie szczególnie) i jakichkolwiek barw tam rzucić.
komentarz 25 lipca 2015 przez Hubert Murawski Stary wyjadacz (11,990 p.)

Zdaje sobie sprawę, że przede mną jeszcze sporo nauki. Jeżeli masz jakieś poradniki pod ręką mógłbyś podesłać z chęcią przejrzę (szczególnie, że mam multum takich zdjęć jeszcze).W kolorowanie właśnie chciałem się bawić wiem, ze niezbyt mi to jeszcze wychodzi no ale staram się ;)

@edit  

Hamskie pokolorwanie na czerwono na tej specjalnej warstwie (multiply, tak? Ja pracuje na polskiej wersji) rzadko kiedy przechodzi :P

W takim razie jak powinienem to wszystko barwić?

komentarz 25 lipca 2015 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
Najlepsze poradniki to praktyka i podglądanie pracy innych :P Niczego ci niestety nie podrzuce konkretnego, ale jeśli, jak sam mówisz, masz tych zdjęć jeszcze dużo, to nie musisz się martwić o brak ćwiczeń :D Moge ci polecić poszukanie na YT podobnych filmików jak twój i pooglądanie kolorowych zdjęć. M.in. pod kątem tego jak się ma nasycenie do odległości.
dzięki za odpowiedź, dzisiaj się jeszcze pobawię ;)
Tzn. sam ten czerwony może zostać (po zmianie nasycenia), ale bielą dorób jeszcze odbicia na karoserii, już na tej standardowej warstwei chyba. No dużo jest możliwości, w każdym razie te odbicia są zbyt czerwone :P
Już rozumiem o co chodzi, jasne nie pomyślałem nawet o tym by białym zrobić odbicia... :D
Uwierz mi, nawet jedna mała biała kropka tyyyle zmienia. Sam byłem zaskoczony jak kiedyś się bawiłem w malowanie / rysowanie /whatever w Photoshopie :D
komentarz 26 lipca 2015 przez Hubert Murawski Stary wyjadacz (11,990 p.)
komentarz 26 lipca 2015 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
Dużo :D Moge się przyczepić do drogi, że troche płasko wygląda. I te oczy, weśśśśś XD
No oczy nie pykły, ale moje oczy już odpadały pod koniec, odszedłem od komputera na jakąś godzinę i po powrocie aż się zaśmiałem :D
0 głosów
odpowiedź 25 lipca 2015 przez Eimens Maniak (69,240 p.)

Wow, naprawdę kozacko ci to wyszło, choć ten samochód wygląda jak Tymbark wiśniowy :)  taki przesycony. Ogólnie badzo fajnie ci to wyszło. 

Ps. zostawiam suba rozwijaj się :p 

Wielkie dzięki, co do jego koloru, chciałem by był on obiektem przyciągającym uwagę - może przesadziłem :D
komentarz 25 lipca 2015 przez Eimens Maniak (69,240 p.)
Jest w centrum to przyciąga :) tak delikatnie przesadziłeś, ale jest fajne :)
0 głosów
odpowiedź 25 lipca 2015 przez asfreestyle Obywatel (1,310 p.)
Dobra robota, tytul utoru przy flmie? ;)
0 głosów
odpowiedź 26 lipca 2015 przez Karoleusz Nowicjusz (180 p.)
Nigdy szczególnie nie miałem zakusów ku renowacji zdjęć, aczkolwiek mogę rzucić kilka sugestii. Tak jak większość piszących powiem Ci że kolor auta jest za bardzo nasycony. Warto jednak nadmienić że jest to dosyć wymagająca działka i trening czyni mistrza. Korzystałeś z tabletu podczas pracy nad nagraniem? Ja osobiście głównie dłubię przy Gimpie (w połączeniu z modami i inymi dodatkami zyskuje na sile) w dodatku od niedawna mam też wersję tego programu mobilnie. Dobrze to wyglądało w momencie 3:39 - taki kolor nawet całkiem dobrze prezentował się i nie był tak wulgarny. Gdy korzystasz z pędzli podczas pracy warto jest poszukać specjalnych końcówek służących do digital paintingu - ułatwiają sprawę. Z kolei jeżeli zdjęcie ma jakieś zagięcia/przerwania/przypalenia to przydatny jest stempel. Sam korzystam podczas pracy nad swoimi wypocinami z (http://www.brusheezy.com). Powinieneś tam znaleźć przydatne końcówki.
Nie korzystałem z tabletu, jedynie myszka. Co do koloru to pracuję na tym, a ze stempla korzystałem. Dzięki za link, na pewno odwiedzę :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 100 wizyt
pytanie zadane 3 marca 2021 w Sprzęt komputerowy przez Debesciak Nowicjusz (150 p.)
+13 głosów
15 odpowiedzi 1,767 wizyt
pytanie zadane 12 sierpnia 2015 w Nasze projekty przez Hubert Murawski Stary wyjadacz (11,990 p.)
+20 głosów
12 odpowiedzi 1,461 wizyt

93,023 zapytań

141,986 odpowiedzi

321,288 komentarzy

62,369 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...