Najlepszą formą rozwijania, jest praktyka. Twórz strony, i to chyba najlepsze co można zrobić. Sam kiedyś uczyłem się z kursów na udemy. Te kursy są w ciągłej przecenie, i zwykle jeden nie kosztuje więcej niż 50zł, a materiałów jest multum. Trzeba tylko znaleźć taki który by cię zainteresował i odpowiadał tematyką. Radzę też obejrzeć jeden filmik z kursu, ponieważ niektórzy maja taki akcent, że ja nie mogę ich oglądać. Polecam też filmiki na yt, sam oglądałem trochę hello roman. Książki to chyba najlepiej wypożyczyć, ponieważ, szczególnie te z frontendu, się strasznie szybko przedawniają.
Radzę się zainteresować SEO, ponieważ firma która chce stronę, będzie na to naciskała.
Co do książek polskich, to ostatnio czytałem (ze względu na niską cenę, 80zł to według mnie przesada) Zawód front-end developer. 11 kroków do zostania webmasterem. Miałem do tej książki kilka uwag, które napisałem też w recenzji tej książki:
1) Nie przedstawienia mobile first approach, które w zależności od strony, jest teraz standardem. Opisali ogólnie RWD, i są tam zalążki mobile first czy desktop first, ale nie jest to w żaden sposób opisane.
2) Panuje teraz trend normalize css, zamiast reset. Ale to szczegół
3) jQuery powoli jest zastępowane innymi frameworkami, i lata świetności ma już za sobą.