• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pytanie co wybrać?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
299 wizyt
pytanie zadane 28 czerwca 2019 w C i C++ przez SP5MIN Nowicjusz (160 p.)

Cześć wszystkim, mam taki mały problem. Chciałbym zacząć programować. Mam trochę doświadczenia z Arduino. Chciałbym wybrać jakiś sensowny język. Myślałem nad c++ albo python. Chciałbym w przyszłości używać mikrokontrolerów ( AVR, STM32 itp ), dlatego raczej c++ ale python wydaje mi się bardziej przyszłośćowy. Co wybrać, a może coś jeszcze innego?

5 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 29 czerwca 2019 przez miro Pasjonat (23,870 p.)
Ja na Twoim miejscu zacząłbym z c/c++. Jak masz już jakiś plan i widzisz siebie w branży, gdzie (zakładam) te języki są bardziej wykorzystywane, to nie widzę sensu iść drogą naokoło.

Dopiero jak będziesz się męczyć z c lub c++ to rozważ pythona.

Mógłbyś wytłumaczyć dlaczego python wydaje się Tobie bardziej przyszłościowy?
komentarz 29 czerwca 2019 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
+1 za język C.
+3 głosów
odpowiedź 28 czerwca 2019 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)

Zdecydowanie na początek Python. Miej jednak świadomość że nie jest to język do "twardego embedded". Występuje on raczej jako wspierający w procesie testowania oprogramowania dla embedded. Jeśli się jednak będziesz upierał, oczywiście możesz programować hobbystycznie w języku Python także dla MCU :-) https://micropython.org/ Z jego pomocą zrozumiesz jak się programuje.

Natywnym językiem dla MCU (mikrokontrolerów) czyli tzw. platform klasycznych, jest C i coraz częściej pojawiający się C++. W systemach już nieco większych ale także embedded, będzie to coraz częściej C++ i C. Na dziś, w zasadzie inne technologie są tylko ciekawostkami (Java Embedded, C# ....). Producenci by chcieli ale rynek raczej tego nie przyjmuje :)

Oczywiście jeśli chodzi o Androida to Java (a dokładniej jej dialekt) oraz Kotlin. Choć i tu da się pisać w C++/C

Dla iOS, Swift, Objective-C... Na dziś duży nacisk na język Swift

A w jednym zadaniu, proponuję w tej a nie innej kolejności:

1. Python

2. C++

3. C

4. inne....

+2 głosów
odpowiedź 28 czerwca 2019 przez SimiVoid Pasjonat (19,790 p.)
Programy na Arduino pisze się w języku C z bibliotekami napisanymi pod Arduino. Przez to nauka C++ nie będzie dla ciebie problemem, a i tak do programowania mikrokontrolerów wymagana jest znajomość C/C++, ponieważ python traci wiele na wydajności. Do nauki pythona zachęca przede wszystkim jego prostota i przejrzysta składnia, ale doprowadza to też do zniechęcenia do nauki języków nisko poziomowych takich jak C/C++. Kolejnym argumentem przemawiającym za C++ jest fakt, iż wiele zaawansowanych bibliotek do pythona, napisana jest w nie w pythonie, ale w C++ (np. OpenCV), ponieważ jest to znacznie wydajniejsze.
komentarz 28 czerwca 2019 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)

Programy na Arduino pisze się w języku C z bibliotekami napisanymi pod Arduino...

Nie. Arduino to C++. Jedynie implementacja biblioteki dla Arduino, nie stosuje wielu właściwości samego C++ (szablony, złożone aspekty dziedziczenia, idiomy...).

komentarz 28 czerwca 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Arduino osluguje zarowno C/C++/Python i Assemblera tez. Ale jezeli autor chce sie zwiazac z microkontrolerami to polecam C. Sam robilem praktyke na HTWK (Hochschule für Technik, Wirtschaft und Kultur) na Fakultät für Elektrotechnik und Medizintechnik (glownie micro Controller) i nawet tam uzywa sie C, studencii odbywajacy pozniej praktykd w firmach jak BMW takze mowili, ze glownym językiem jest jednak C
komentarz 29 czerwca 2019 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)

Arduino osluguje zarowno C/C++/Python i Assemblera tez.

Ciekawe... No to odsyłam do samej implementacji biblioteki Arduino aby przekonać się czy biblioteka jest w C czy C++. Język Python i jego obsługę w Arduino, pominę milczeniem i chętnie zmienię zdanie jeśli wskażesz gdzie Arduino używa języka Python? O assemblerze tu nie dyskutujemy.

Odniosłem się w komentarzu do samego Arduino a w odpowiedzi do "czego się używa".

komentarz 29 czerwca 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Nie mowie o implememtacji bibliotek, tylko w czym można programowac plytki arduino.

http://www.toptechboy.com/using-python-with-arduino-lessons/
komentarz 29 czerwca 2019 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
A ja mówię o implementacji. A programować to możesz i w Visual Basic..
+1 głos
odpowiedź 28 czerwca 2019 przez Alexandra96 Początkujący (280 p.)
Zdecydowanie Python na początek ;)
komentarz 28 czerwca 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Dlaczego?
komentarz 29 czerwca 2019 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Zdecydowanie C...
0 głosów
odpowiedź 29 czerwca 2019 przez SP5MIN Nowicjusz (160 p.)
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Chyba najwięcej głosów przemawia przez c++, I mi się wydaje lepszy na początek. Jeszcze raz dzięki.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 193 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 317 wizyt
pytanie zadane 22 lutego 2022 w Inne języki przez oleksik Użytkownik (590 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...