• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak dynamicznie dodawać obiekty w Builderze ??

Object Storage Arubacloud
0 głosów
284 wizyt
pytanie zadane 24 lipca 2015 w C i C++ przez Hellmood Nowicjusz (140 p.)

Dzień dobry. Cieszę się że powstało takie forum gdzie można pogadać na nurtujące nas tematysmiley. Ale do rzeczy. Chciałbym napisać najprostszą gierkę w której mamy naszą postać i możemy ją przemieszczać. Naradzie banał 4 timery które włączamy strzałkami. Dodajemy możliwość strzału  jak np. w ”The Binding of Isaac”  i tu mamy problem sad. Jak stworzyć obiekt shape po naciśnięciu przycisku strzału oczywiście można na początku zrobić kilka kul zmienić visible na false a po strzale przesunąć ją do gracz i zmienić visible na true ale ile ma być tych kul i co z kulami przeciwników i tak dalej i tak dalej.

Podsumowywująca jak dynamicznie dodawać obiekty w Builderze ??

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 24 lipca 2015 przez niezalogowany
Hm, może ci w tym pomoże moje pytanie https://forum.pasja-informatyki.pl/20922/spawnowanie-obiektow-np-ksztaltow-sfml Jest to zrobione na bibliotece graficznej, dzięki której robi się przeważnie gry, więc bardzo ci polecam przesiadkę z Buildera do SFML-a, będzie ci o wiele lepiej i łatwiej, ale to już twój wybór ;) No więc sądząc po tym, że dalej jesteś w Builderze, raczej nie będziesz za bardzo rozumiał tego rozwiązania, bo jednwk go nie ma w kursie :/ Polega na tablicy vector, która może zmieniać swój rozmiar w trakcie działania programu, czy gry. Może ci pomogę, może nie, przynajmniej dałem jakiś pomysł ;)
komentarz 25 lipca 2015 przez Hellmood Nowicjusz (140 p.)

O ironio właśnie czytałem sobie o SFML-u i zastanawiałem czy się nie przerzucićlaugh. Znasz jakiś dobry poradnik?

komentarz 26 lipca 2015 przez niezalogowany
Hm, najlepiej to albo oficjalne tutoriale, dokumentacja http://www.sfml-dev.org/tutorials/2.3/ albo to samo, tylko że przetłumaczone na polski na blogu Szymona Siarkiewicza http://szymonsiarkiewicz.pl/poradniki/sfml-kurs-podstawowy/sfml-kurs-dla-poczatkujacych/ Niestety ten po polsku jest trochę przeterminowany, ale najlepiej przeczytaj ten polski, a potem oficjalny, żeby posprawdzać różnice ;)
0 głosów
odpowiedź 24 lipca 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)

robisz wskaźnik danego typu, a potem:

pole = new TImage(Form1);<-ważne, żeby było (Form1)
      pole->Left =20*j;
      pole->Top =20*i;
      pole->AutoSize=true;
      pole->Picture=empty->Picture;
      pole->Visible=true;
      pole->Tag=0;
      pole->Parent=Form1;<-i to ważne, reszta opcjonalna
      pole->OnClick=Image1Click;//z mojego programu :)

 

komentarz 25 lipca 2015 przez Hellmood Nowicjusz (140 p.)
Wskaźnik danego typu ?? W jaki sposób?
komentarz 27 lipca 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)
edycja 27 lipca 2015 przez katolik6
eee... no piszesz typ, potem dajesz spację, * i nazwę. Zakładam, że ogarniasz wskaźniki, bo bez tego nie ogarniesz dynamicznego tworzenia obiektów, znaczy się na pewno nie tych z buildera, bo często i gęsto korzystają z polimorfii.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 342 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 145 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 108 wizyt
pytanie zadane 13 czerwca 2018 w JavaScript przez kenjiro244 Dyskutant (8,600 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,556 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...