Witam,
Na blog pana Mirosława trafiłem podczas nauki z zakresu filozofii i lingwistyki. Czytałem o rolach poszczególnych elementów w komunikacji na lini człowiek - człowiek i dostrzegłem analogie do języków sztucznych. Jako że nie mam wykształcenia informatycznego znałem jedynie kilka nazw tychże języków. Wpisałem w wyszukiwarkę c++ i dzisiaj jestem w trakcie zapoznawania się z tutejszym materiałem. W konsekwencji od trzech tygodni jest to moje ulubione zajęcie jakiemu poświęcam czas.
Przejdę teraz do nurtującego mnie pytania.
Czy ktoś z Was interesował się galęzią nauk kognitywnych?
By opisać tę dziedzinę wspomne że skupia się ona na procesach poznawczych, budowie i działaniu ludzkiego mózgu oraz łączy w sobie dziedziny takie jak:
- informatyka
- filozofia
- neurobiologia
Przedmiotem badań jest usprawnienie komunikacji użytkownika ze sprzętem. A celem ku jakiemu się kieruje jest stworzenie sztucznej inteligencji.
Założyłem ten wątek bo zależy mi na luźnej dyskusji na wspomniany temat. Chętnie dowiem się co o tym myślicie.
Nie mam pojęcia w jakiej kondycji ma się ta dziedzina w naszych uniwersytetach, a szkoda, bo teoretycznie wydaje się to mieć potencjał na przyszłość.