• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy słyszeliście o kognitywistyce?

VPS Starter Arubacloud
+3 głosów
138 wizyt
pytanie zadane 8 kwietnia 2015 w Offtop przez Majk Użytkownik (860 p.)

Witam, 

Na blog pana Mirosława trafiłem podczas nauki z zakresu filozofii i lingwistyki. Czytałem o rolach poszczególnych elementów w komunikacji na lini człowiek - człowiek i dostrzegłem analogie do języków sztucznych. Jako że nie mam wykształcenia informatycznego znałem jedynie kilka nazw tychże języków. Wpisałem w wyszukiwarkę c++ i dzisiaj jestem w trakcie zapoznawania się z tutejszym materiałem. W konsekwencji od trzech tygodni jest to moje ulubione zajęcie jakiemu poświęcam czas. 

Przejdę teraz do nurtującego mnie pytania. 
Czy ktoś z Was interesował się galęzią nauk kognitywnych? 

By opisać tę dziedzinę wspomne że skupia się ona na procesach poznawczych, budowie i działaniu ludzkiego mózgu oraz łączy w sobie dziedziny takie jak:

• informatyka
  • filozofia 
  • neurobiologia

Przedmiotem badań jest usprawnienie komunikacji użytkownika ze sprzętem. A celem ku jakiemu się kieruje jest stworzenie sztucznej inteligencji. 

Założyłem ten wątek bo zależy mi na luźnej dyskusji na wspomniany temat. Chętnie dowiem się co o tym myślicie.
Nie mam pojęcia w jakiej kondycji ma się ta dziedzina w naszych uniwersytetach, a szkoda, bo teoretycznie wydaje się to mieć potencjał na przyszłość. 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 8 kwietnia 2015 przez Pan Kulomb Pasjonat (18,630 p.)
Temat mnie interesuje. Pozdrawiam.
+1 głos
odpowiedź 8 kwietnia 2015 przez niezalogowany
Ja piszę pracę magisterską z granicy kognitywnej informatyki. Mianowicie mam za zadanie przeanalizowanie pod różnymi kątami użytkowników jednego z for dyskusyjnych i kategoryzacje tychże użytkowników - to tak w skrócie :)
komentarz 8 kwietnia 2015 przez Majk Użytkownik (860 p.)
A jaką masz opinię o studiowaniu tego kierunku?
Nie znam nikogo z kim mogę o tym porozmawiać a sam wybieram się właśnie na ten kierunek. Zastanawiam się też nad dołożeniem filozofii jako oddzielne studia.
komentarz 8 kwietnia 2015 przez niezalogowany
Nie mam żadnego doświadczenia z tym związanego. Studiuję informatykę, a to troszkę odrębna dziedzina :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 385 wizyt
pytanie zadane 23 lutego 2018 w Offtop przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)

92,954 zapytań

141,913 odpowiedzi

321,141 komentarzy

62,286 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...