• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Spring Boot tutorial - jak zrobić bloga

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
693 wizyt
pytanie zadane 16 czerwca 2019 w Java przez Eliro Stary wyjadacz (12,160 p.)
Chciałbym rozszerzyć moją znajomość Javy o framework Spring. Jednak niestety, błądząc po internecie natykam się ciągle na jakieś problemy. Oto, do czego doszedłem:

Aby stworzyć aplikację internetową w springu, trzeba użyć czegoś takiego jak Maven. W tym momencie zaczynają się lekkie trudności, ponieważ w jednych źródłach tworzy się projekt w IntelliJ i wybiera "maven" (ja natomiast takiej opcji nie mam), w innych natomiast robi się to poprzez generator -> https://start.spring.io/  w którym nie bardzo wiem jakie zależności (Dependencies) wybrać.

Po paru nieudanych próbach, udało mi się wyświetlić w oknie przeglądarki napis "HelloWorld" i uruchomić aplikację. Ukończyłem pierwszy odcinek tego tutorialu -> https://www.youtube.com/watch?v=yRfivQ90vcs&list=PLcoE64orFoVsxAam_BuQBrNC8IO238SwH i znów zaczyna się problem - bo w drugim odcinku w ogóle nie jest wyjaśnione jak używać OAuth, bo koleś po prostu skopiował sobie pliki z jakiegoś innego swojego odcinka, na którym te pliki już wcześniej i tak miał stworzone. Skacząc tak po odcinkach i dokumentacjach po prostu nic nie chce mi wychodzić. Stąd pytanie - jest jakiś pełny i w jednym kawałku tutorial, który pokazałby mi jak utworzyć bloga w Springu?
komentarz 16 czerwca 2019 przez Mateusz51 Nałogowiec (28,180 p.)
Kobiety do kodu. ;) troche juz przestarzałe ale najbardziej kompleksowy polski blog z toutorialem do springa
komentarz 16 czerwca 2019 przez reaktywny Nałogowiec (40,650 p.)
A co polecisz z angielskojęzycznych? ( oprócz Baeldunga i dokumentacji Springa )
komentarz 16 czerwca 2019 przez Mateusz51 Nałogowiec (28,180 p.)
Z wyjatkiem tych dwóch to jeszcze kursy na udemy albo coursera sa spoko. Wiecej nie znam bo ile razy mozna sie springa uczyc :)
komentarz 16 czerwca 2019 przez reaktywny Nałogowiec (40,650 p.)
Racja :)

A z zagadnień bardziej zaawansowanych? Jak Reactor, WebFlux, Spring Security, Spring Messaging,  CQRS, SE. itp.?
komentarz 17 czerwca 2019 przez Mateusz51 Nałogowiec (28,180 p.)
Do tego wydaje mi sie juz dokumentacja najlepsza. Zwlaszcza ze spring ma dobre toutoriale i first steps. Wiekszosc tych zagadnień jak bezpieczenstwo czy cqrs sa niezależne od platformy na jakiej programujesz i dowolna ksiazka obiasniajaca problem powinna wystarczyc.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 16 czerwca 2019 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
Maven jest narzedziem do budowania projektów w Javie. Jako pilk konfiguracyjny Mavena stosuje sie plik POM.XML w którym dodaje się rózne zależności potrzebne przy projekcie.  Możesz zacząć projekt z tego źródła co podałeś i to bedzie najuniwersalniejsza opcja.

Generalnie ja uczyłem się Spinga z kursów na udemy ale wtedy jeszcze nie znałem tego kanału na YT.

https://www.youtube.com/channel/UCjWnQvpQgSRLeDEYQC0ZuLg/videos

Obecnie uważam, że gosicu tam robi fajne rzeczy ale bardzo często korzysta ze SpringBoota. Spring Boot jest "rozszerzeniem" do Springa. Chodzi o to że w zwykłym Springu musisz dbać o wiele konfiguracji a Spring Boot już ten proces automatyzuje.
komentarz 17 czerwca 2019 przez reaktywny Nałogowiec (40,650 p.)
Auto kanału YT ma też całkiem niezłego bloga, gdzie jest sporo informacji o Springu.
0 głosów
odpowiedź 18 czerwca 2019 przez miro Pasjonat (23,870 p.)

"ponieważ w jednych źródłach tworzy się projekt w IntelliJ i wybiera "maven" (ja natomiast takiej opcji nie mam), w innych natomiast robi się to poprzez generator -> https://start.spring.io/ "
Jak używasz IntelliJ to on też jest oparty na start.spring.io. Trzeba wybrać new project → Spring Initializr. 

"Aby stworzyć aplikację internetową w springu, trzeba użyć czegoś takiego jak Maven", jest też opcja użycia Gradle. 

Ogólnie jest to drugorzędne to co tam wybierzesz w Spring Initializr. Zawsze możesz oddać dependency do pliku pom, jak jakiegoś modułu potrzebujesz. Jak korzystasz z czyjegoś kodu to zwracaj uwagę z jakich bibliotek ktoś korzysta. 

Wybierz Maven lub Gradle i poczytaj jak dodawać zależności. 

komentarz 18 czerwca 2019 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)

Jak używasz IntelliJ to on też jest oparty na start.spring.io. Trzeba wybrać new project → Spring Initializr. 

Ta opcja jest dostępna w wersji Ultimate. 

komentarz 18 czerwca 2019 przez miro Pasjonat (23,870 p.)
Nie wiedziałem o tym. To może lepiej korzystać z wersji Ultimate EAP.
komentarz 20 czerwca 2019 przez Eliro Stary wyjadacz (12,160 p.)

@miro,
Dobra, wiem już jak dodawać zależności i wygenerować projekt. Jednak chciałbym dodać do bazy danych listę postów i wyświetlić ją na ekranie. We wszystkich tutorialach gość pisze sobie jakieś RestControllery no i super - ale ja nie widzę żadnych efektów napisania tego kodu, bo nic na ekranie się nie wyświetla. Niektórzy używają postmana i faktycznie wtedy coś widać, ale jak wyświetlić listę postów bezpośrednio na ekranie po wejściu w przeglądarkę?

komentarz 20 czerwca 2019 przez miro Pasjonat (23,870 p.)
Jak postman pokazywał Tobie dane to przeglądarka też powinna wyświetlić JSONa. Jak chcesz przetworzyć te dane i wyświetlić je np. w formie listy to użyj JS lub Thymeleaf. Chyba w tym turorialu koleś używał angulara, ale wydaje mi się, żebyś najpierw poznaj podstawy springa.  

Poczytaj na czym polega rest. Tam są metody odpowiedzialne za dodawanie i czytanie danych. Jak chcesz zainicjalizować dane w spring boot to możesz użyć metod z interfejsu ApplicationRunner.
komentarz 20 czerwca 2019 przez Eliro Stary wyjadacz (12,160 p.)

No właśnie chce te dane wyświetlić w formie listy:
 

<h2>{Nazwa posta}</h2>

<p>{Skrócona treść posta} <a href="{link do posta"}>Czytaj dalej</a></p>

 

komentarz 20 czerwca 2019 przez miro Pasjonat (23,870 p.)
To tak jak napisałem musisz użyć jakieś template engine lub napisać sobie skrypt w JS używając ajax lub fetch.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 3,128 wizyt
pytanie zadane 6 marca 2018 w Java przez timati Bywalec (2,060 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 493 wizyt
pytanie zadane 22 kwietnia 2020 w Java przez ArturoS159 Początkujący (440 p.)
+3 głosów
2 odpowiedzi 677 wizyt
pytanie zadane 4 czerwca 2019 w Java przez reaktywny Nałogowiec (40,650 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...