• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dynamiczny formularz (zamienia pole tekstowe wiersza tabeli na pole input formularza bez odświeżania strony)

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
1,175 wizyt
pytanie zadane 24 lipca 2015 w HTML i CSS przez Mateusz Analityk Stary wyjadacz (13,710 p.)
Chciałbym napisać taki formularz który zamienia mi pole tekstowe wiersza tabeli na pole do wprowadzania danych po kliknięciu przecisku edytuj, który z kolei zamienia się na przycisk dodaj. Do opsługi fomularza chciałbym wykożystać PHP i mysql. Mam nadzieje że te dwa języki wystarczą, jak nie to tym 3 językiem będzie js którego jeszcze nie znam.  Trochę szperałem po internecie szukając jakiś poradników, ale nie mogę znaleść. Większość stron pochodzi sprzed wielu lat kiedy php nie był jeszcze tak rozwiniętym językiem. Także zwracam się do was po rady.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 24 lipca 2015 przez Comandeer Guru (607,060 p.)

Można label wystylizować na przycisk z napisem Edytuj i zaznaczałoby jakiegoś checkboxa. Następnie tak wystylizować formularz dodawania, żeby pokazywał się tylko po zaznaczeniu checkboxa (:checked w css się przyda).

I już - zero JS ;)

komentarz 24 lipca 2015 przez _coder_ Gaduła (3,480 p.)
OK, ale jak to pozniej wyslac na serwer zeby edytowac dane w bazie? :)
komentarz 24 lipca 2015 przez Comandeer Guru (607,060 p.)
No przecież to zwykły formularz będzie ;)
komentarz 24 lipca 2015 przez _coder_ Gaduła (3,480 p.)
W temacie jest 'bez odswiezania strony'. hmm, chyba ze zle zrozumialem i nie chodzi o wysylanie danych bez odswiezania tylko o zmiane pol w formularzu
Tak to zrozumiałem. Jak nie, to wystarczy do tego nałożyć Twój ajaks i będzie
komentarz 24 lipca 2015 przez Mateusz Analityk Stary wyjadacz (13,710 p.)
Skrypt wysyłający zapytnie mam już gotowy w index.php=?act=edytuj&id=?. Także wprowadzenie danych chciałbym aby odbyło się tylko bez odświerzania strony dalej to poleci właśnie do tego skryptu.
0 głosów
odpowiedź 24 lipca 2015 przez _coder_ Gaduła (3,480 p.)
Tutaj nie obedzie sie bez javascript a dokladnie bez AJAXa. Najlepiej wykorzystac jakas gotowa biblioteke jquery, tu jest ich sporo:

http://www.jqueryrain.com/demo/jquery-editable/
Dałoby się to machnąć bez JS ;)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 227 wizyt
pytanie zadane 22 września 2020 w HTML i CSS przez Szlachta_97 Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 722 wizyt
pytanie zadane 8 grudnia 2017 w PHP przez groochu Początkujący (370 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 735 wizyt
pytanie zadane 1 czerwca 2019 w PHP przez sokusters Nowicjusz (200 p.)

93,394 zapytań

142,387 odpowiedzi

322,550 komentarzy

62,752 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...