• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Obliczanie formuły c#

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
111 wizyt
pytanie zadane 11 czerwca 2019 w C# przez Patryk Rafał Bywalec (2,700 p.)
zamknięte 11 czerwca 2019 przez Patryk Rafał

Witam, piszę aplikację porównywarka ofert ubezpieczeń i zatrzymałem się na obliczaniu formuły, która obliczy wysokość ubezpieczenia formuła wygląda tak

z racji iż będzie to zapisywane w baze danych w takiej postaci chciałbym prosić o podsunięcie pomysłu na rozbicie tego strina, na części aby dało się wykonać obliczenia, ponieważ chcę zrobić to w sposób dynamiczny, gdyż formuły mogą się zmieniać.

komentarz zamknięcia: rozwiązanie zadania
komentarz 11 czerwca 2019 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
mógłbyś trochę jaśniej? przecież już teraz masz to porozbijane co chcesz tutaj jeszcze wydzielać do bazy?
komentarz 11 czerwca 2019 przez Patryk Rafał Bywalec (2,700 p.)
faktycznie może źle opisałem, formułę będę podawał w formularzu (będzie on zapisywany w postaci stringa) i później kiedy klient wybierz np. dany typ ubezpieczenia oferta ma być przeliczana według powyższego wzoru.
komentarz 11 czerwca 2019 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
wciąż nie rozumiem, jaki jest problem... masz 3 zmienne, które podstawiasz do wzoru... funkcja na 3 zmienne, które pobierasz z bazy i tyle...
komentarz 11 czerwca 2019 przez Patryk Rafał Bywalec (2,700 p.)
edycja 11 czerwca 2019 przez Patryk Rafał

Kolego ta formuła może się zmieniać, i wtedy jak program ma obliczyć xd. Ale już chyba wiem jak to zrobić. Może komuś się przyd użyłem nugetu

NuGet ncalc : atu link do dokumentacji 

https://archive.codeplex.com/?p=ncalc

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 231 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 156 wizyt
pytanie zadane 16 października 2023 w C# przez kubekszklany Gaduła (3,230 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 503 wizyt
pytanie zadane 5 marca 2023 w C# przez kamil29 Obywatel (1,230 p.)

92,957 zapytań

141,916 odpowiedzi

321,148 komentarzy

62,287 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...