• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[blog] Czym jest to całe DDD?

VPS Starter Arubacloud
+2 głosów
698 wizyt
pytanie zadane 11 czerwca 2019 w Offtop przez marcin99b Szeryf (81,480 p.)
Po przerwie pojawił się kolejny post na blogu
Tym razem na temat DDD -> opisane dość ogólnie, podstawowe elementy, aby dać zarys osobom bardziej początkującym, czym jest to DDD

Link do posta => https://wp.me/paEPwh-1o
komentarz 11 czerwca 2019 przez MrxCI Dyskutant (8,260 p.)
Liczylem że napiszesz tutaj chociaż rozwinięcie tego skrótu, teraz musze kliknąć - i to zrobie bo będę się źle czuł :D

2 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 12 czerwca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
ciekawie piszesz, w miare spoko język ale wg mnie nieco zbyt ogolnie... w polskich interntach bardzo brakuje dobrych merytorycznych tresci, wiele blogów omawia ogolniki, a nie zglebia tematu dalej. Ale to Twój blog i nie krytykuje, masz prawo iść swoją wizją.

Doczepilbym sie tylko wzmianki o ES... to nie do konca tak z tymi eventami... to jest osobny wielki temat i raczej nie pisalbym o nim tutaj... miałeś okazję pracowac z ES w jakieś wiekszej apce?
komentarz 12 czerwca 2019 przez marcin99b Szeryf (81,480 p.)

może nie odpowiednio wystarczająco, ale wspomniałem że event sourcing to coś innego

ale bogate modele domenowe pomagają w pracy z eventami 

komentarz 12 czerwca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
w ES chodzi np. o wysyłanie wielu różnych eventów na jakieś huby i subskrybowaniu się na nie w innych usługach. Możesz zrobić to na przykład używając jako szyny eventów Kafki, do której strzelają rózne poszczególne mikroserwisy jako single immutable topic i z Kafki sobie inne usługi pobierają eventy.

Na przykład taki prosty przypadek - masz usługę powiedzmy payment-manager, która odpowiada za realizację płatności u providera, wysyła jakiś reuqest i czeka na jego odp. Gdy ona przyjdzie to wysyła event na Kafkę, Hermesa czy co tam używasz, a inne usługi się na to zapinają, np. usługa typu user-orders zajmująca się generowaniem listy kupionych przedmiotow może zasubskrybować się na takim evencie aby określić status płatności.

Przypadków jest wiele, możesz np. używając EV fajnie zrobić partial update większych modeli itp. Ale nie mówiłbym, że jest to jakoś mocno powiązane z modelem domenowym czy jakimkolwiek innym modelem danych - to są dwa osobne zagadnienia.
komentarz 13 czerwca 2019 przez marcin99b Szeryf (81,480 p.)

W sensie, chodziło mi o model domenowy który ma wiele metod takich jak aktualizacja, albo tworzenie go
I mając takie bardziej rozbudowane modele, jesteśmy w stanie m.in odpalać eventy z tego miejsca 

możemy też rozwinąć nasze modele o dodatkowe funkcjonalności — przykładowo możemy skorzystać z event sourcingu, gdzie nasze modele w określonych sytuacjach by odpalały określone eventy — przykładowo podczas tworzenia nowego obiektu, lub edycji obecnego.

wspomniałem o tym bardziej jako o jednej z rzeczy, z którymi możemy mieć prościej używając bogatych modeli 

no i też z tego co zauważyłem, dość często używając DDD, dorzuca się na mniejszą lub większą skale ES 
w sumie taka moda
chociaż sporo zależy od typu aplikacji i tego jakie ma funkcjonalności
i też zależy na czym chcemy się w niej skupiać, bo warto pamiętać też że ES to nie tylko zdarzenia i robienie czegoś, kiedy coś się stanie
ale możemy też wykorzystać ES do logowania informacji o tym, kiedy poszedł jaki event z jaką zawartością, przez co możemy prześledzić np to, w którym momencie w aplikacji, jak wyglądały które dane 
szczególnie w projektach finansowych, gdzie chcielibyśmy mieć informacje o tym jak dane się zmieniały na przestrzeni czasu 
z tym że akurat ta funkcjonalność będzie zajmować dużo miejsca na dysku

ale wspomniałem, bo dość rzadko o tym słyszałem, a to coś na co warto zwracać uwage przy projektowaniu aplikacji 

–1 głos
odpowiedź 12 czerwca 2019 przez p099 Mądrala (6,390 p.)
Blog ciekawy, fajnie się czyta ale sam temat który opisujesz trochę to wszystko psuje. Polecam pisać o czymś co jest teraz modne np. sztuczna inteligencja, nowe języki programowania, intel/amd, assemblery itp.
komentarz 12 czerwca 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
No to się nie czyta fajnie, skoro Ci temat przeszkadza xD
komentarz 12 czerwca 2019 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)

@PiotrBednarski, a ja nie polecam. Inni napiszą z całą pewnością o "tematach modnych". Duże architektury wymagają innego (może "mniej modnego") podejścia.

Jeśli mam już podać sugestię, to event sourcing. A szczególnie w identyfikacji procesów klienta z niską ich świadomością. 

1
komentarz 12 czerwca 2019 przez marcin99b Szeryf (81,480 p.)

sztuczna inteligencja, nowe języki programowania, intel/amd, assemblery

A co jeśli to jest modne tylko w twoim środowisku? 
Akurat ja w swoim otoczeniu często słysze o tematach związanych z DDD, event sourcingiem, systemami rozproszonymi, mikroserwisami itp

I teraz kto ma racje które tematy są modne? 

można powiedzieć że takie DDD jest stare, a sztuczna inteligencja to cud techniki... ale sztuczna inteligencja to wcale nie jest nowy wynalazek, to było wynalezione dawno, ale dopiero teraz mamy odpowiednią moc, aby zrobić z tego dobry użytek 

bardzo podobnie wygląda to z mikroserwisami, które były wynalezione dawno, ale wtedy nie było takiej mocy, aby miały sens
w sumie, nie jestem pewny czy teraz mamy taką moc, że to ma sens (mikroserwisy), bo jednak połączenia po http są bardziej wymagające od połączeń wewnątrz komputera, ale za to zyskujemy na skalowalności 

a co do np intel/amd, assemblery, to akurat wąski zakres zainteresowań pewnej grupy ludzi, nie każdego interesują rzeczy bardziej niskopoziomowe 

tak samo jak nie każdego interesują nowe języki programowania, są osoby które mogą się jarać jak wyjdzie kolejny język rozwiązujący jakiś problem, ale i tak to są często języki, których nigdzie nie użyjesz, bo prawie nikt ich nie zna 
no chyba że do nowych języków możemy zaliczyć jakieś go, rusta, albo kotlina... z tym że one mają już swoje lata, "nowe" są jedynie w porównaniu do najpopularniejszych języków takich jak java, sql albo c++
bo jednak 36 lat (c++) vs 10 lat (go) robi różnice  

komentarz 12 czerwca 2019 przez jared Gaduła (3,600 p.)

@PiotrBednarski, A ja wolałbym poczytać coś co jest dobrze omówione, a nie opisane "bo jest nowe i trendy". Ja np. nie jestem na tyle zaawansowany aby zajmować się obecnie DDD ale kiedyś trzeba będzie.

@marcin99b, Blog wydaje się spoko, w przyszłości pewnie zajrzę gdy będę uczył się o DDD - na razie się na to nie zapowiada i jeszcze długa droga... Jakiś wpis z motywacjem na blogu widziałem, może przeczytam :)

komentarz 12 czerwca 2019 przez p099 Mądrala (6,390 p.)

@marcin99b, Dostałeś bólu dlatego że napisałem parę przykładów które wcale nie muszą być realne?, ale tu już sztuczna inteligencja jest bardzo modna i tego nikt mi nie zaprzeczy. Przydałby się jakiś blog o sieciach neuronowych :)

2
komentarz 12 czerwca 2019 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)

@PiotrBednarski To sam napisz taki artykuł. A ja skomentuję że lepiej o DDD... a może o rowerach z "ostrym kołem" bo w moim środowisku są modne :) Teraz rozumiesz ?

1
komentarz 12 czerwca 2019 przez marcin99b Szeryf (81,480 p.)

@PiotrBednarski nie, po prostu powiedziałem że to co jest interesujące dla ciebie, niekoniecznie będzie interesujące dla wszystkich innych

tak samo to co jest interesujące dla mnie, nie musi być interesujące dla innych

bo nie w każdym środowisku pewne tematy są modne 

co do takiej sztucznej inteligencji
no ok, jest popularna, ale czy to oznacza, że każdy nagle czyta książki i przerabia kursy z tworzenia jej? no nie, w większości ta moda i popularność, to takie gadanie że coś tam istnieje, że jakaś firma coś tam zrobiła i to działa dobrze albo źle 

oho, chyba zaraz sie zacznie dyskusja co jest bardziej przydatne i przyszłościowesurprise

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 428 wizyt
pytanie zadane 25 czerwca 2021 w PHP przez XiverKi Obywatel (1,920 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 64 wizyt
+2 głosów
0 odpowiedzi 184 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...