• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

PHP button / UTF-8 / różniące się pliki

Aruba Cloud PRO i VPS, Openstack, VMWare, MS Hyper-V
0 głosów
182 wizyt
pytanie zadane 8 czerwca 2019 w Nasze projekty przez Maro200 Nowicjusz (190 p.)

Hejka, przychodzę do was z kilkoma pytaniami, robię sobie projekcik do poduczenia się i napotkałem na kilka zagwozdek których nie jestem w stanie sam rozwiązać i prosiłbym o jakieś rady.

1. czy jest jakiś sposób aby przy naciśnięciu 

<button type="button" class="plus_button">+</button>

wykonał się pewien kod php, bez korzystania z <form> ?

2. Mam problem z ze stroną postawioną na localhoscie, nie sczytuje mi polskich znaków a mam ustawione w bazie

A wszystkie pliki php są również w kodowaniu UTF-8 a w kodzie html każdy z nich posiada "<meta charset="UTF-8">" i nie rozumiem jakie może być źródło tego problemu.

3. Ostatnie pytanie odnosi się do tego czemu mając zapisane pliki ( ścieżki/nazwy plików są dobre )  i odpalając stronę na localhoscie przeglądarka widzi zupełnie coś innego ?

Z góry dziękuje za pomoc :)

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 9 czerwca 2019 przez Tnifey Pasjonat (24,170 p.)
wybrane 9 czerwca 2019 przez Maro200
 
Najlepsza

1. użyj ajax https://stackoverflow.com/questions/8567114/how-to-make-an-ajax-call-without-jquery

2. jeśli możesz to wstaw kod odpowiadający za połączenie z bazą danych, prawdopodobnie będziesz musiał ustawić charset na to połączenie

(MySQLi) https://www.php.net/manual/en/mysqli.set-charset.php lub (PDO) http://www.daangemist.nl/2015/09/29/set-charset-on-pdo-connection

3. możliwe że te pliki znajdują się w cache przeglądarki :P usuń cache, odśwież i zobacz czy pomogło

https://support.google.com/accounts/answer/32050?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=en

https://www.technipages.com/google-chrome-how-to-completely-disable-cache

1
komentarz 9 czerwca 2019 przez Maro200 Nowicjusz (190 p.)
1. Dzięki za wskazówkę.

2. $polaczenie = new mysqli($host,$db_user,$db_password,$db_name);

wiem wiem lepiej w pdo ale ja chciałem w msqli ;P

zauważyłem że występuje ten błąd jeśli dodaje coś bezpośrednio z bazy ( phpmyadmin ) a jeśli przez stronę to jest wszystko w porządku.

3. Tak, to pomogło dzięki ! ;D

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 633 wizyt
pytanie zadane 25 lipca 2018 w PHP przez OdsetekGlupoty Pasjonat (15,350 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 150 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 142 wizyt

89,727 zapytań

138,332 odpowiedzi

309,340 komentarzy

59,649 pasjonatów

Advent of Code 2022

Top 15 użytkowników

  1. 429p. - Argeento
  2. 427p. - nidomika
  3. 396p. - Mikbac
  4. 392p. - ssynowiec
  5. 390p. - Łukasz Eckert
  6. 387p. - TheLukaszNs
  7. 386p. - rucin93
  8. 382p. - Marcin Harasimowicz
  9. 382p. - Michal Drewniak
  10. 378p. - JMazurkiewicz
  11. 373p. - tokox
  12. 367p. - Jarosław Roszyk
  13. 362p. - adrian17
  14. 359p. - overcq
  15. 350p. - Mawrok
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Sklep oferujący ćwiczenia JavaScript, PHP, rozmowy rekrutacyjne dla programistów i inne materiały

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...