• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ubuntu, Linux - problemy z uprawnieniami plików podczas zwykłej pracy

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
855 wizyt
pytanie zadane 8 czerwca 2019 w Systemy operacyjne, programy przez Kamil Naja Nałogowiec (27,550 p.)
edycja 8 czerwca 2019 przez Kamil Naja

Cześć,

pracuje na Ubuntu w VSCode. Bardzo często, podczas tworzenia nowych plików, mam problem z uprawnieniami do edycji.

Przykładowo - tworzę plik przez angular cli z poziomu normalnego usera (ng g c test)

EACCES: permission denied, mkdir '/home/kamil/projects/goals/goals/src/app/goals/test

Rozumiem, że zwykłemu userowi brakuje uprawień.

sudo ng g c test

Pliki się tworzą, ale nie mogę ich edytować z poziomu VSCode

Failed to save 'test.component.scss': Insufficient permissions. Select 'Retry as Sudo' to retry as superuser.

ani z nano - permission denied.

Aby to rozwiązać, muszę użyć

chown -R kamil /home/kamil/projects/mój folder

i tak za każdym razem gdy tworzone są nowe pliki.

Czy można uniknąć tego przełączania się na sudo i zmiany dostępu do plików za każdym razem?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 10 sierpnia 2019 przez Grozmo Użytkownik (750 p.)
chmod 333  nazwa_pliku

powinno zadziałać jeśli dobrze zrozumiałem pytanie

chmod jest poleceniem które nadaje uprawnienia plikowi do odczytu zapisu i wykonywania

odczyt -1

zapis -2

wykonywanie -4
komentarz 11 sierpnia 2019 przez Kamil Naja Nałogowiec (27,550 p.)
Chmod też pomaga, ale za każdym razem jednorazowo. Zwykle gdy ściągam kod z Githuba, albo wygeneruję sobie komponent przez Angular cli, to edytor krzyczy mi błędem uprawnień i wtedy muszę zrobić chmod albo chown. Pytanie - czy można wyeliminować tę konieczność.
1
komentarz 11 sierpnia 2019 przez Grozmo Użytkownik (750 p.)
Masz też takie polecenie jak umask

Jak wprowadzisz to polecenie bezpośrednio to w konsoli powinno wyświetlić Ci się coś takiego:

0022

jest to domyślny zapis w sytemie ósemkowym

dzięki poleceniu umask możesz zmienic domyślne uprawnienia dla plików

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 2,101 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 432 wizyt
pytanie zadane 5 listopada 2015 w Systemy operacyjne, programy przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 451 wizyt
pytanie zadane 21 kwietnia 2016 w Systemy operacyjne, programy przez Patryk Krajewski Nałogowiec (26,170 p.)

93,335 zapytań

142,330 odpowiedzi

322,415 komentarzy

62,669 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...