• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Karta dzwiekowa

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
658 wizyt
pytanie zadane 8 czerwca 2019 w Sprzęt komputerowy przez Emociaq Nowicjusz (120 p.)

Witam, mam oto takie pytanie ponieważ złamała mi się wtyczka od słuchawek w laptopie i połowa jej utknęła w wejsciu słuchawek. Próbowałem ją wyciągnąć na wiele sposobów w tym rozkręcając laptopa ale niestety nie udało sie. komputer wtyczke wykrywa jako całe sluchawki i nie moge tego zmienic, i tutaj moje pytanie. https://www.x-kom.pl/p/246445-karta-dzwiekowa-roccat-juke-71.html Jesli kupiłbym taka karte dzwiekowa to czy komputer wykryłby ją jako nowe urzadzenia które mogłbym ustawic na domyslnie i po podłaczeniu słuchawek działałoby? 

komentarz 8 czerwca 2019 przez PreZmyK Pasjonat (21,470 p.)
Wyłącz urządzenie w managerze i powinno śmigać. Sprawdź może da się też wyłączyć w BIOS.
komentarz 8 czerwca 2019 przez Emociaq Nowicjusz (120 p.)
Nie moge znależć tego urzadzenia :/
komentarz 8 czerwca 2019 przez Emociaq Nowicjusz (120 p.)
A dotego potrzebowałbym jednak tego wejscia na słuchawki jesli byłoby to mozliwe wiec czy komputer bedzie wczytywał ta karte jako nowe urzadzenie?
komentarz 8 czerwca 2019 przez niezalogowany
Myślę, że bez problemu będziesz mógł używać tej karty jako główną.
Na wszelki wypadek jak tu ktoś napisał można wyłączyć wewnętrzną kartę.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 9 czerwca 2019 przez Gynvael Coldwind Nałogowiec (29,930 p.)

Tak. I w Windowsie i pod Linuxem możesz wybrać domyślną kartę dźwiękową (jak i wyłączyć wbudowaną jeśli preferujesz).

Co więcej, zazwyczaj Windows preferuje nowo-podłączone urządzenia (co czasem jest irytujące, szczególnie jeśli monitory mają głośniki), więc domyślnie po podłączeniu ta karta na USB powinna stać się domyślną.

Alternatywne pomysły:

• Jeśli masz osobne wejście mini-jack (np. na mikrofon), to niektóre karty muzyczne pozwalają na zmianę przeznaczenia złącza, tj. można tam podpiąć słuchawki i przemapować złącze mikrofonowe na złącze słuchawkowe (w szczególności karty na chipach realteka, przy czym trzeba zainstalować oprogramowanie/sterowniki realtekowe).
  • Możesz w lokalnym serwisie z naprawami elektroniki zapytać, czy by nie umieli przelutować tego złącza. Choć przyznaje, że cenowo może wyjść taniej ta karta muzyczna na USB (choć mniej wygodnie).
  • Słuchawki na bluetooth nadal powinny Ci działać (o ile masz bluetooth w laptopie). Choć z nimi są inne problemy (baterie).
  • Trochę mnie korci zasugerowanie jakiś dziwactw typu pół kropelki super-glue na (szerszy) koniec igły i przykleić do pozostałości jacka, i spróbować wyciągnąć (chociaż nie wiem na ile super-glue klei metale) ;)
komentarz 9 czerwca 2019 przez Gynvael Coldwind Nałogowiec (29,930 p.)

Jeszcze jeden pomysł:

• Zarówno lokalny zegarmistrz jak i lokalny zakład jubilerski (nie mylić ze sklepem jubilerskim) powinien sobie poradzić z wyciągnięciem tej pozostałości wtyczki ze złącza za niewielką opłatą (chyba najtańsza i najszybsza opcja).

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 346 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 732 wizyt
pytanie zadane 17 grudnia 2020 w Sprzęt komputerowy przez koleś34 Gaduła (3,270 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 665 wizyt

92,964 zapytań

141,929 odpowiedzi

321,162 komentarzy

62,298 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...