• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

MacBook vs PC

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,341 wizyt
pytanie zadane 8 czerwca 2019 w Systemy operacyjne, programy przez Varengard Nowicjusz (230 p.)
Witam powiedzcie mi proszę który sprzęt jest lepszy, apple czy zwykły PC z Windowsem, jestem studentem informatyki dopiero pierwszego roku, programowania miałem mało i wszystko robiliśmy na starych kompach z Windowsem 7 ...

Mój PC ma proc i7  16GB ram, grafa 1080 Gigabyte, win10 i zastanawiam się czy warto w przyszłości inwestować w sprzęt apple?

Szczerze nie znam się na ich systemach od niedawno mam IPhone i jestem zadowolony z IOSa, słyszałem że sprzęt apple jest dla profesjonalistów i nie nadaje się do gier ale co ten system ma takiego że jest lepszy od Windowsa ? skoro chyba w cenie MacBook z i5 można kupić laptopa z i7 , czy jest w ogóle sens inwestycji w ich sprzęt ?

Jeśli nie chce wam się dokładniej tego opisywać to prosił bym chociaż o linki do stron gdzie będę mógł sobie poczytać.

6 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 8 czerwca 2019 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
wybrane 9 czerwca 2019 przez Varengard
 
Najlepsza
Na początek PC. Jak będziesz pracował zawodowo i przejdziesz do etapu rozwoju "wiem jak usunąć problem ale...":

1. Nie ja go stworzyłem

2. Kradnie mi to czas normalnie produktywny.

... to kupisz jabłko.

To zrozumiałe że na systemach serwerowych będziesz miał (raczej) GNU/Linux. Niestety bywają uczelnie MS-centryczne więc PC będzie rozsądniejszy na początek... a później OsX :)

Dość powiedzieć że narzędzia i sprzęt Apple, są dość długowieczne. Maszyny z 2014 dziś są jak najbardziej użyteczne i spełniają swoje zadania.
+2 głosów
odpowiedź 8 czerwca 2019 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)

apple czy zwykły PC z Windowsem

PC z linuxem laugh​​​​​​

A tak na serio to wszystko zależy od tego czym się będziesz zajmować. Pod Windowsem nasz najlepsze IDE do c++, czyli VisualStudio. Nie cierpię Maców, ale może pokusiłbym się o takiego gdybym był frontem. A że jestem na backendzie to tylko Linux. 

komentarz 8 czerwca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Nie cierpię Maców, ale może pokusiłbym się o takiego gdybym był frontem. A że jestem na backendzie to tylko Linux. 

ciekawe... bo u mnie w firmie każdego kogo znam zarówno z back-endu jak i frontu to nie zamieniłby maca na windowsa czy linuxa :)

A co do IDE to ja korzystam z InteliJ do back-endu Java/Kotlin i WebStorma do tematów frontowych i nie mam żadnych problemów na mac, także niezbyt rozumiem "A że jestem na backendzie to tylko Linux. " :) jak coś trzeba skrobnąć w php (bleee...) to jest PHP Storm i też śmiga...

1
komentarz 8 czerwca 2019 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)

Linux dlatego że jest wydajny, nie ma żadnych problemów czy korzystasz z dockera, czy z vagranta. Ma mnóstwo możliwości konfiguracji ui pod siebie. A macOS ostatnio po 17 latach istnienia wprowadził czarny theme. REWOLUCJA.

Ogólnie jeśli chodzi o IDE to korzystam tylko z JetBrainsów.

php (bleee...)

Uprzejmie przypominam, że Twój JS służył kiedyś tylko i wyłącznie do animowanych gwizdek na stronie laugh no ale racja, w php jest dużo syfiastych rzeczy.

komentarz 8 czerwca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Uprzejmie przypominam, że Twój JS służył kiedyś tylko i wyłącznie do animowanych gwizdek na stronie

no właśnie... były pięknie gwiazdki, padający śnieg... wszystko migało... a potem ktoś stwierdził "róbmy apki online" i JS stracił na swoim uroku :)

a tak serio, to widziałeś może prima aprilisowego SO w tym roku :D? Przypomniały mi się piękne czasy tych latających gwiazdek...

komentarz 8 czerwca 2019 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)

Żart allegro na temat przepisania całej architektury z Javy z powrotem na php był lepszy laugh

komentarz 8 czerwca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
hehe no to było dobre, zastanawialiśmy się czy warto robić dalej ficzery w Springu skoro zaraz mamy wrócić do PHP :P

ale jak popatrzysz w komentarzach to ktoś tam chyba to wziął na serio :) (chyba, że już usunął, dawno nie patrzyłem na bloga).
1
komentarz 8 czerwca 2019 przez CenterPL Pasjonat (19,070 p.)
Ja sobie Mac'a (MacBook Pro 15) chwalę, ani problemów z dockerem nie mam, ani w sumie żadnych innych. Fakt, że mam go od firmy, sam bym został przy linuksie, chyba, że miałbym kasy jak lodu. Windows imo jeśli nie jesteś fanem Microsoftu i nie chcesz robić w .NETcie, to się nadaje jedynie dla zwykłego Kowalskiego co chce sobie w simsy pograć. :D
komentarz 20 grudnia 2020 przez Poczatkujaca s z.o.o Obywatel (1,860 p.)

@Ehlert,  z jakim linuxem?

+1 głos
odpowiedź 8 czerwca 2019 przez AuriattaDev Początkujący (390 p.)
edycja 8 czerwca 2019 przez AuriattaDev
Macbooki mają świetny system komend, jeśli jesteś programistą to jest zalecane byś spróbował MacBooka.
MacBook jest dobry ze względu na solidne wykonanie, touchpad jest precyzyjny, a praca na takim lapku jest czystą przyjemnością (tymbardziej jak poznasz wspomniane komendy). Wszystko po prostu płynie. Takie Macbooki możesz kupić używane i też są dobre. Taki lapek starczy ci na długi czas o ile będziesz o niego dbał. Pozwala także na dużą mobilność. Czy to żeby pokazać zadanie z informatyki, czy żeby pracować w dowolnym miejscu.

Komputer jest dobry do renderingu wideo, grafiki 3d, z racji tego że pomieści wielordzeniowe procesory oraz dużo pamięci ram. Wstawisz dobrą kartę graficzną, bądź parę i na prawdę bestia. Możesz też na nim pograć, no ale nie pójdziesz z nim na dwór do kawiarenki. Do gier jednak bardziej polecam intele.

Możesz pójść też w skrajność i kupić firmowego della (są używane na allegro itp). Tylko że w tedy najlepiej byś zainstalował system typu serwer. One mają o wiele więcej rdzeni i ramu niż jest te dostępne w "zwykłych" kompach. Tylko że tutaj musisz się znać na informatyce by nie wpaść w bagno.
komentarz 8 czerwca 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
edycja 8 czerwca 2019 przez DragonCoder

Macbooki mają świetny system komend, jeśli jesteś programistą to jest zalecane byś spróbował MacBooka.

Macbooka, czy moze osx? A po za tym czym rozni sie ten swietny system komend od linux 'owego?

Czy to żeby pokazać zadanie z informatyki, czy żeby pracować w dowolnym miejscu.

Kupię ThinkPada taniej, a efekt taki sam + mam 2 systemy na przyklad jak linux i windows i zaplacilem mniej

Komputer jest dobry do renderingu wideo, grafiki 3d, z racji tego że pomieści wielordzeniowe procesory oraz dużo pamięci ram. 

Laptop tez pomiesci, ale to nie oznacza, ze zuzyje ta pamiec ram. Możesz wsadzic i 256gb ramu, ale i tak bedzie uzywac max 8, bo taki jest limit plyty. A co do procesorow, bo napisales w liczbie mnogiej, to rzadko kto posiada komputer z plyta glowna, ktora pomiesci 2x procesory, bo nie sa tez one jakies tanie.

To sa dane procesora, ktory posiada thinkpad carbon x1 6 generacji, z procesorem i5

Liczba rdzeni

4

 

Liczba wątków

8

Od siebie dodam, ze jezeli nie masz musu na kupno tego systemu, czy laptopa, a cwnisz sobie jego prostote, to zainstaluj sobie linuxa i nakladke, dzieki ktorej Twoj system bedzie wygladal jak osx, ale linux z wygladu tez jest bardzo intuicyjny i mily

komentarz 8 czerwca 2019 przez AuriattaDev Początkujący (390 p.)
edycja 8 czerwca 2019 przez AuriattaDev
hah Jak czytam to co napisałeś to mam wrażenie że ty tak piszesz by pisać.

Podkreślasz linux, zgadzam się dla administratora czy zwykłego informatyka dobrze popracować na linux. Jest spora część serwerów, która opiera się na Linuxach.

Linuxy po prostu powszechnie są uważane za toporniejsze dla programisty.
komentarz 8 czerwca 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
No, czytajac Twoj post mialem wrazenie, jakbys pisał , zeby cos napisac. Dalej czekam, jesli to mozliwe, w czym system komend na osx jest lepszy np od tego na linuxie. Tak samo z ramem, znajde i laptopa, ktory obsluzy 64gb ramu, nie ma problemu. Wiec nie rozumiem takiego wymieniania, bo komputer pomiesci więcej ram i procesorow i to wielordzeniowych, bo laptopy maja przeciez procesory jednordzeniowe
komentarz 8 czerwca 2019 przez AuriattaDev Początkujący (390 p.)
Okay kup sobie thinkpada, nie pisze żeby cię do czegoś przekonywać bo mi to wisi.

Już po formacie tekstu widzę że masz uczucie jakby twój ukochany linux był zagrożony, bo ktoś sądzi że jednak nie jest to najlepszy system na świecie. (rage informatyka xd)

Zluzuj trochę.
komentarz 8 czerwca 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Aha, poniewaz poprosilem o normalne przykłady, ktorych nie dostalem. Dobra nie wazne (btw. nie jestem jakimssuper fanem linuxa, bo uzywam 3 systemow i widze w kazdym plusy i minusy)
+1 głos
odpowiedź 8 czerwca 2019 przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)
Moim zdaniem nie ma sensu żebyś brał Macbooka. Na macbooku żal byłoby instalować windowsa czy linuksa, natomiast np. winda może ci się przydać jeżeli np. wykładowca będzie robił wszystko pod nią. Do tego miałbyś też lepsze podzespoły i niższą cenę w porównaniu do maca.

Pod pojęciem PC masz na myśli zwykłego laptopa czy komputer stacjonarny? Laptop jest dla programisty bardzo useful.
komentarz 8 czerwca 2019 przez Varengard Nowicjusz (230 p.)
Stacjonarny ale lapka też mam więc mogę tworzyć w domu i na zewnątrz, bardziej mi chodzi o system czy ten od apple jest lepszy od Windowsa ? czy lepiej się na nim programuje czy nei ma to różnicy
1
komentarz 9 czerwca 2019 przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)
Prawdopodobnie i tak byś programował w aplikacjach które są na obu platformach, więc jedyne różnice byłyby w obsługiwaniu systemu. Ale np. jeżeli będziecie mieli c# to windows do tego by się dużo lepiej nadawał. Linux też może być potrzebny. Dlatego mac moim zdaniem nie jest najlepszym wyborem.

Jednemu się lepiej będzie programowało na macu, a komuś innemu na windzie lub linuxie, moim zdaniem kwestia przyzwyczajenia.
0 głosów
odpowiedź 8 czerwca 2019 przez Mateo13 Bywalec (2,360 p.)
Cięzko porównać bo oba mają inne prorytety i zastosowanie, jeden to mały laptop, mobilny a drugi to komputer stacjonarny zajmujący dużo miejsca.

Imo w skrócie masz mało kasy to pc, a jak cie stać to oba najlepiej mieć.
komentarz 8 czerwca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
a po co niby oba? Ja korzystam z maca pro i jak chcę w chacie coś kliknąć po pracy to po prostu wpinam się w monitor i śmiga... to samo w pracy - jedno wpięcie w stację dokującą i wszystko śmiga. Po co wywalać kasę na dwa kompy?
komentarz 8 czerwca 2019 przez Varengard Nowicjusz (230 p.)
No właśnie po co mi dwa kompy xD jeśli chodzi o mobilność to mam jeszcze lapka i7 8GB ram 1060 grafa, więc mobilność mam, mnie chodzi tylko o system bo słyszałem że MacBooki czy MacPro o wiele szybciej np. obrabiają filmy niż PC z Win. ale jakoś niezbyt chce mi się wierzyć że taki Mac z i5 czy i7 szybciej coś zrobi od kompa który kosztuje czasem kilkakrotnie mniej a za cenę Maca można złożyć PC który bebechy będzie miał kilkakrotnie mocniejsze...

Więc to jest mit że sprzęt apple działa lepiej i szybciej mimo że bebechy ma słabsze, czy jednak ich system jest tak genialny że Mac z i5 działa jak PC z i9 :D ?
komentarz 8 czerwca 2019 przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)
Jeżeli komputer wykonuje jasno określone operacje jak np. wykonywanie jakiegoś algorytmu do tworzenia filmu to system ma znaczenie drugoplanowe i wszystko zależy od podzespołów. Natomiast co innego jeżeli mówimy o jakiś zawieszeniach, błędach itp. Choć windows też jak jest dobrze zarządzany nie powinien ich mieć.
komentarz 8 czerwca 2019 przez Mateo13 Bywalec (2,360 p.)

@Tomek Sochacki, 

2 po to, że:

- pc masz w domu wygodniej, duży ekran, ja np. jak robie front end czy fullstack project to wole mieć 2 ekrany 

- opcjonalnie jak ktoś chce zagrać w gry, rozrywka

komentarz 9 czerwca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
kompa w domu jak naajbardziej rozumiem, ale dla mnie np. wygodniej jest w domu trzymac po. prostu dwa monitory i klawiaturke a lapka wpinac w doka, na jednym kompie mam wszystko ale wiadomo, jak kto woli.

z grami to fakt, na maca pewnie slabiej z tym, ale tu nie wiem, w gry to gralem w czasach szkolnych :)
komentarz 9 czerwca 2019 przez Varengard Nowicjusz (230 p.)
Zrezygnowałeś sam z gier czy brak czasu ?
komentarz 9 czerwca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Zrezygnowałeś sam z gier czy brak czasu ?

Przy pracy pełnoetatowej + własna DG i dwójka małych dzieci nie ma czasu na takie pierdoły jak granie... zresztą tak szczerze to nawet w pracy znam pojedyncze przypadki co faktycznie poświęcają czas graniu... i najczęściej są to raczej osoby w wieku ponizej 30 latek :)

komentarz 15 czerwca 2019 przez Varengard Nowicjusz (230 p.)
Ja mam poniżej 30 więc trochę mnie to martwi bo granie to moja ulubiona rozrywka xD
0 głosów
odpowiedź 20 grudnia 2020 przez Bartolomeo1122004 Użytkownik (540 p.)
To zależy do czego będziesz wykorzystywać swój sprzęt i jakim budżetem dysponujesz. Jak masz 4000zł to zdecydowanie windows jak masz 5000zł to może być macbook air 2020 ale podczas programowania może się grzać. Do programowania może najtańszy macbook pro 13-calowy. Ale w macach najczęściej patrzy się jaki ma system. PS: Apple ma bardziej zoptymalizowany system i aplikacje lepiej działają.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,630 wizyt
pytanie zadane 10 października 2017 w Sprzęt komputerowy przez Bartlomiej Glowacki Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 126 wizyt
pytanie zadane 5 lutego 2020 w Sprzęt komputerowy przez gmcode Gaduła (3,120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 621 wizyt
pytanie zadane 23 stycznia 2020 w Sprzęt komputerowy przez Xszyfr Początkujący (390 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...