• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

SSD M.2 vs SATA

Cloud VPS
0 głosów
178 wizyt
pytanie zadane 7 czerwca 2019 w Sprzęt komputerowy przez Mateo13 Bywalec (2,360 p.)
Cześć, komputer bede wykorzystywać głównie jako programista frontend /fullstack do tego może jakać mała obróbka audio/wideo i praca na wielu programach oraz czasami do gier

Zamierzam zakupić nowy komputer z płytą głąwną Płyta główna MSI MPG Z390 GAMING PLUS, a do tego 1TB dysku SSD SATA Samsung 860 EVO za 680zł lub M.2 Samsung 970 EVO Plus za 1030zł ewentualnie M.2 ADATA XPG SX8200 PRO za 690zł ale słyszałem że lepiej dopłacić do samsunga.

1. Czy warto dopłacać do M.2 te 350zł lub kupować tańsze M.2 jak te adata? z tego co się zacząłem interesować to M.2 są dużo lepsze w testach syntetycznych lub kopiowaniu dużych plików, ale w codziennym użytkowaniu jak uruchamianie się systemu, uruchamianie programów czy gier to tylko niewielka przewaga M.2.

Do tego ponoć M.2 mogą sprawiać problemy:

- problem z instalacją i wykrywaniem systemu na dysku, choć na nowej płycie głównej może nie ma już problemu?

- ponoć M.2 grzeją dużo mocniej od SATA, więc z 1 strony troche szybciej i drożej ale mniej stabilnie
komentarz 7 czerwca 2019 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Sam wymieniles plusy, m.2 jest po prostu szybszy od ssd. Czy system laduje sie minimalnie wolniej? No zalezy, jak ma sie linuxa, to itak sie tego nie odczuwa.

Nie wiem skad masz informacje, ale od kad mam m.2 i ssd to nie mialem problemu z odczytem systemu, zarowno tu jak i tu.

Czy dysk m.2 grzeje sie bardziej, pewnie i tak, bo jest duzo mniejszy i jego kosci pamiecii przypominaja te z usb, ale czy przez to jest mniej stabilny? Nie powiedzialbym, bo oba dyski maja ten sam czas użytkowania, na m.2 mam system, ssd to dane głównie i nie mialem jakos problemu z nim.

Osobiscie kupilbym ssd + hdd, kazde po 500 gb, a z czasem dokupilem m.2. Na ssd trzymalbym system i programy, a na HDD pliki.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 634 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 8,041 wizyt
pytanie zadane 23 sierpnia 2017 w Sprzęt komputerowy przez Krupenz Początkujący (360 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,278 wizyt

93,488 zapytań

142,422 odpowiedzi

322,773 komentarzy

62,908 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...