• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Symfony przenoszenie plików

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
149 wizyt
pytanie zadane 5 czerwca 2019 w PHP przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)
Cześć.

Mam pytanie odnośnie przenoszenia plików Symfony. Otóż dostałem cały pliki Symfony z gotowym działającym programem tylko , że nie było plików vendor więc zainstalowałem composera i wszystko działa po za bootatrapem.W konsoli wywala , że nie znalazł plików bootstarp i css. Gdzie fizycznie wszystko działa na macierzystym środowisku.Czy jest jakiś sposób instalacji bootstrapa ?
komentarz 5 czerwca 2019 przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)

Takie błędy w konsoli mi wywala :

[Wed Jun  5 08:59:05 2019] 127.0.0.1:52167 [404]: /css/vendor_33440bd_bootstrap-theme_2.css
[Wed Jun  5 08:59:06 2019] 127.0.0.1:52163 [404]: /css/vendor_33440bd_bootstrap_1.css
[Wed Jun  5 08:59:07 2019] 127.0.0.1:52168 [404]: /css/main_13d4080_part_2_custom_1.css
[Wed Jun  5 08:59:08 2019] 127.0.0.1:52169 [404]: /js/vendor_0d5a2f3_jquery.min_1.js
[Wed Jun  5 08:59:10 2019] 127.0.0.1:52170 [404]: /js/vendor_0d5a2f3_bootstrap.min_2.js
[Wed Jun  5 08:59:11 2019] 127.0.0.1:52171 [404]: /js/custom_82f8f86_custom_1.js

Instalowałem też bootstrapa 

composer require twbs/bootstrap

Ale nic nie dało,ale też nie chce kombinować bo na macierzystym działa więc nie wiem co robię źle

Wersja Symfony to 4 jak instalowałem composera to widziałem , że pakuje tam symfony 3.4 .

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 5 czerwca 2019 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)

Skąd mamy wiedzieć dlaczego brakuje tych plików? Nie widząc całego projektu nikt Ci tego nie powie, możemy zgadywać. Musisz sam przejrzeć całość i zobaczyć co tam jest i jakie narzędzia są używane. Może trzeba je czymś zbudować, jakimś webpackiem, gulpem lub innym podobnym? Może trzeba opublikować jakieś assety, aby pojawiły się z innych katalogów w public? A może ktoś przez nieuwagę ich po prostu nie wrzucił do repozytorium?

W sumie to jeszcze powinienem napisać, abyś zaczął od sprawdzenia informacji/dokumentacji, może np. jest plik README i tam jest opisana instalacja.

 A tak poza tym:

Wersja Symfony to 4 jak instalowałem composera to widziałem , że pakuje tam symfony 3.4 .

To w końcu jaka? Composer instaluje zgodnie z composer.lock lub jeśli go nie ma to dobiera na podstawię composer.json. Sam nie zainstaluje Ci innej wersji niż powinien.

komentarz 5 czerwca 2019 przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)

W teorii miała być 4 ale patrze po plikach composer.json to jest 3.4 więć spoko.A co do plików Read.me to nic nie ma.Sytuacja jest taka ,że jak daje polecenie composer install to instaluje wszystko ale nie działa i wywala błędy:

[Wed Jun  5 10:20:37 2019] PHP Warning:  require(index.php): failed to open stream: No such file or directory in C:\chemiaiq\mk\vendor\symfony\symfony\src\Symfony\Bundle\WebServerBundle\
Resources\router.php on line 42
[Wed Jun  5 10:20:37 2019] PHP Fatal error:  require(): Failed opening required 'index.php' (include_path='C:\xampp\php\PEAR') in C:\chemiaiq\mk\vendor\symfony\symfony\src\Symfony\Bundle
\WebServerBundle\Resources\router.php on line 42

A po wykonaniu composer update dzaiła wszystko tylko nie widzi plików css które są w katalogu Resources

komentarz 5 czerwca 2019 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
No to coś z teorią nie wyszło. W którym miejscu to wywala, podczas samej instalacji? Wygląda jakby coś źle zainstalował i brakowało plików.

Jeśli mowa o katalogu Resources wewnątrz danego bundla to nic dziwnego, że nie widzi, tak powinno być. Trzeba je jakoś opublikować, połączyć dowiązaniem do katalogu web czy public bądź inaczej tam przekopiować. Rozwiązań może być wiele, nie wiem jakie akurat użyte jest u Ciebie. Może po prostu powinieneś wykonać assets:install z konsoli, choć jak pamiętam kopiowało to pliki z podziałem na bundle, a w ścieżkach z błędów które podałeś, nie widać, aby to było uwzględnione, więc chyba nie.
komentarz 5 czerwca 2019 przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)
Te błędy wywala już po instalacji , jak uruchomię serwer i chce na niego wejść to w tefy wywala te błędy.
komentarz 5 czerwca 2019 przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)

A jak mogę przenieść Resources do web w senie po prostu kopiuj wklej ?

A tak wykląda Head HTML:

 <meta charset="UTF-8" />
        <title>{% block title %}ChemIQ{% endblock %}</title>
        {% block stylesheets %}
            {% stylesheets filter="scssphp" output="css/vendor_*.css"
                "../node_modules/bootstrap/dist/css/bootstrap.css"
                "../node_modules/bootstrap/dist/css/bootstrap-theme.css"
            %}

            <link rel="stylesheet" href="{{ asset_url }}" />
            {% endstylesheets %}

            {% stylesheets filter="scssphp" output="css/main_*.css"
                "../app/Resources/public/css/shared/*.css"
                "../app/Resources/public/css/shared/*.sass"
            %}

            <link rel="stylesheet" href="{{ asset_url }}" />

            <link rel="stylesheet" type="text/css" href="https://code.jquery.com/ui/1.12.0/themes/smoothness/jquery-ui.css">
            {% endstylesheets %}
        {% endblock %}
        <link rel="icon" type="image/x-icon" href="{{ asset('favicon.ico') }}" />

        {% block javascripts %}
            {% javascripts filter="?jsqueeze" output="js/vendor_*.js"
                "../node_modules/jquery/dist/jquery.min.js"
                "../node_modules/bootstrap/dist/js/bootstrap.min.js"
            %}

            <script src="{{ asset_url }}"></script>
            {% endjavascripts %}

            {% javascripts filter="?jsqueeze" output="js/custom_*.js"
                "../app/Resources/public/js/custom.js"
            %}

            <script src="{{ asset_url }}"></script>
            {% endjavascripts %}


        {% endblock %}

 

komentarz 5 czerwca 2019 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)

Teoretycznie możesz zrobić po prostu kopiuj-wklej, ale nie na tym ma to polegać, od tego są wszystkie dodatkowe narzędzia. 

Widząc po kodzie masz tu Assetic, może brakuje Ci np. tego: https://symfony.com/doc/3.4/frontend/assetic/asset_management.html#dumping-asset-files-in-the-prod-environment?

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 463 wizyt
pytanie zadane 21 lutego 2021 w Inne języki przez Froz3n Nowicjusz (130 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 477 wizyt
pytanie zadane 25 czerwca 2020 w Mikrokontrolery przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,259 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...