A to ciekawy problem :)
Generalnie z tego co poszukałem, to ASMedia ma chip, który dodaje szynę PCI, i działa na PCI-e. Nie jest to pełen PCI z tego co rozumiem (ograniczenia do 33MHz, etc), ale niby różne urządzenia podpięte do tego czasem nawet działają. Zresztą, z tego co sprawdziłem w datasheet CMI8786 (ten chip na którym oparta jest karta ASUS Xonar DG) i tak wymaga tylko 33MHz, więc ma szanse działać. Są nawet płyty główne, które z tego chipa korzystają btw :)
Z tego co widzę, można sobie taki adapter kupić na aliexpress/ebay/etc za kilkadziesiąt złotych.
Są dwa problemy jednak z tego co poczytałem:
- Może nie być sterowników dla danego urządzenia na PCI do nowych systemów operacyjnych. Ale akurat ASUS Xonar DG wydaje się takie mieć, huh.
- Ta przejściówka dodaje kilka dobrych centymetrów do wysokości karty (i "śledź" od karty przestaje pasować do obudowy), więc możesz mieć problem z zainstalowaniem tego - chyba, że masz jakąś niestandardową obudowę (patrz również to wideo). Tutaj rozwiązaniem, choć dość zabawnym i wymagającym miejsca w obudowie, może być użycie "przedłużacza" do PCI wpiętego w tą przejściówkę (tak, żeby karta była POD płytą główną, a nie na samej płycie).
Z tego co widzę, to są zresztą gotowe "przedłużacze" z "adapterami" - pod PCI riser card trzeba poszukać, np.:
Te adaptery są akurat na innym chipie (PI7C9X130), który wygląda nawet lepiej niż ten ASMedia. I jest ze dwa razy droższy.
Ah btw, jeśli taki adapter zadziała, to nie będzie żadnej straty na jakości dźwięku. PCI i PCI-e to cyfrowe szyny - tam nie ma co się popsuć po drodze + nie sądzę, żeby karta dźwiękowa była w stanie zapchać szynę PCI albo PCI-e.
W każdym razie... pomyśl też czy czasem nie wyjdzie taniej i szybciej kupić nowego modelu ASUS Xonar ;)