• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nieprawidłowa praca procesora

0 głosów
502 wizyt
pytanie zadane 2 czerwca 2019 w Sprzęt komputerowy przez tixar17 Nowicjusz (120 p.)
Witam chciałbym się zapytać o rozwiązanie bać doinformowanie gdzie leży problem ponieważ jestem początkującym informatykiem lecz już co nie co wiem lecz z takim czymś mam pierwszy raz do czynienia oraz nie widziałem na necie nic podobnego.

Otóż posiadam procesor core 2 Q9650 który powinien mieć w standardzie 3 GHz tak nie jest i osiąga tylko 2,7 GHz w porywach. Czasem jest tak iż sam przechodzi na taktowanie 1,40 -2,00 nawet podczas gry. Zazwyczaj pomaga restart kompa po odłączeniu  z sieci.Po OC wykreciłem  niby 3,8 GHz ale nawet tego nie ma max 3,6 pokazuje a i bym zapomniał on nigdy nie pracuje w 100% max pod obciążeniem ma 94% nie mam pomysłu co mu dolega.Brak uszkodzeń zewnętrznych a pozostałe komponenty kompa sprawne. Sprawdzałem parametry w cpu-z i tam niby pokazuje iż ma 3,8 GHz jak jest obciążony lecz jak wystąpi błąd z przejściem do tych 1,4-2,0 GHz to jest także pokazane i się nie zmienia nawet pod obciążeniem tak jak wyżej poinformowałem. Proszę o pomoc.
komentarz 2 czerwca 2019 przez PreZmyK Pasjonat (21,530 p.)
Jaki zasilacz? Jak trzyma napięcie? Sekcja zasilania ile faz?
komentarz 2 czerwca 2019 przez tixar17 Nowicjusz (120 p.)
Zasilacz silentline400w napięcia ok 12 fazowa sekcja płyta główna p5p43td pro ale z nią wszystko ok bo wcześniej procek był w Dell 780 i także był problem
komentarz 3 czerwca 2019 przez adrian17 Mentor (355,240 p.)

Czasem jest tak iż sam przechodzi na taktowanie 1,40 -2,00 nawet podczas gry

Jak temperatury? Może się przegrzewa i wymusza zmniejszenie zegarów.

komentarz 3 czerwca 2019 przez tixar17 Nowicjusz (120 p.)
Temperatury procesora nie przekraczają 69°C a bez OC 48°C.

Posiadam chłodzenie Arctic frezer extreme  rev2
komentarz 3 czerwca 2019 przez PreZmyK Pasjonat (21,530 p.)

@tixar17,

Podaj pełen config i ile ma amper na +12V ta chińszczyzna.

Bezpośrednie odczyty z hardware minitor w biosie dla 12 V to tak 12 V trochę więcej czasem trochę mniej. W programie hwmonitor to tylko 7,9 -8,2 V a bezpośrednio nie mierzyelm bo miernika nie miałem wcześniej dopiero co go dostanę w piątek sobotę bo muszą mi go dowieść znaj.
komentarz 7 czerwca 2019 przez tixar17 Nowicjusz (120 p.)
edycja 7 czerwca 2019 przez adrian17
(przynajmniej)

1 odpowiedź

–1 głos
odpowiedź 3 czerwca 2019 przez mrspock1 Mądrala (6,420 p.)
Widziałem programy które wymuszają 100% pracy pracy procesora. One są rzadko stosowane bo nie ma takiej potrzeby. Nawet jeśli twój program wymaga 100% ale działa przez jedną sekundę, normalnie płyta główna nie przełączy procesora na 100%. Twój program musiałby działać co najmniej 5 sekund żeby taki efekt nastąpił. System oblicza że program działa normalnie i nie wymaga wzrostu procesora do 100%. Są też jakieś procedury biblioteczne które możesz dać do programu żeby wymusić 100% ale nie wiem jakie.
Dużo mi to nie wnosi do rozwiązania problemu
komentarz 3 czerwca 2019 przez mrspock1 Mądrala (6,420 p.)
Po kilku minutach szukania znajdziesz program narzedziowy który ustawia 100% procesora. Jedna z mozliwosci to napisac do jego producenta pytanie jakie API wywołuje 100% lub samemu to poszukac.

No i na koniec, czy faktycznie jest to potrzebne???
Mi nie zależy na tym ale żeby trzymał swoje taktowanie a nie że go uruchamiam i ma połowę mocy albo podczas gry z dupy spada i nie mogę w żaden sposób ponieść go chodzi mi czy to jest do naprawy czy trup z procka no chyba iż coś mam nie tak z zasilaczem jednak ale wątpię
komentarz 3 czerwca 2019 przez mrspock1 Mądrala (6,420 p.)
Program narzędziowy zrobi ci pomiar na ile % jest nastawiony procesor w czasie wykonania jakiegoś obciążającego programu i zapisze ci to do logu. Problem byłby wtedy gdyby program narzędziowy wykazał że jest poniżej 100% a ten obciążający program działa za wolno. Raczej takie rzeczy się nie zdarzają. Pokaże ci 100% i za wolne wykonanie obciążającego programu oznacza że komputer ma za małą moc obliczeniową. Zdarza się że program narzędziowy pokazuje niedokładnie. Na przykład 50% bo tylko jeden rdzeń jest wykorzystany a program z tymi wymaganiami obciążającymi nie jest w stanie obciążyć więcej niż jeden rdzeń jednocześnie.

No i ostatecznie najważniejsza rzecz uważałbym z grami bo prowadzą do poważnego uzależniena jak przy alkoholizmie i niekorzystnych zmian w psychice takich jak autyzm. Człowiek staje się zupełnie wyłączony społecznie. Unika kontaktów z ludźmi.
komentarz 3 czerwca 2019 przez PreZmyK Pasjonat (21,530 p.)
LoL.. Najbardziej uzależniająca jest woda, a jej przedawkowanie grozi śmiercią.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 4,088 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 681 wizyt
pytanie zadane 16 listopada 2022 w Python przez niezalogowany
0 głosów
0 odpowiedzi 531 wizyt

93,771 zapytań

142,731 odpowiedzi

323,383 komentarzy

63,371 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...