• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Średnia ocen - program c++

Object Storage Arubacloud
0 głosów
4,850 wizyt
pytanie zadane 2 czerwca 2019 w C i C++ przez Blu3wolf Początkujący (280 p.)
Dostałem zadanie aby stworzyć program wyliczający średnią ocen. Niestety zupełnie nie wiem jak się za to zabrać. Czy ktoś pokrótce mógłby mi wytłumaczyć jak zacząć? Dalej raczej sobie poradzę...
komentarz 2 czerwca 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Tablica double, dodajesz wszystkie wartości w pętli, dzielisz przesz ilość elementów tablicy

6 odpowiedzi

+6 głosów
odpowiedź 3 czerwca 2019 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
Bezpośrednio do celu:

1. Bierzesz książkę obejmującą zagadnienia programowania z C++.

2. Czytasz rozdział o napisaniu 1 programu. Do czego służy funkcja main() i jak wygląda.

3. Czytasz rozdział o strumieniach wejściowych i wyjściowych.

4. Czytasz rozdział o pętli for(...).

Opcjonalnie przeglądasz przykłady związane z zagadnieniem w tym wątku.

Efekt: Cieszysz się zaliczonym zadaniem i (niestety) fragmentaryczną znajomością C++ :-/

Inna droga:

1. Proponujesz cenę.

2. Negocjujesz końcową.

Efekt: Zaliczasz zadanie i nie masz zielonego pojęcia o co w nim chodzi.

Jeszcze inna droga:

1. Zaczynasz uczyć się C++

2. Po dłuższym czasie rozwiązujesz te i inne zadania.

Efekt: Poradzisz sobie z zadaniami na tym poziomie z łatwością.

 

Wybieraj.
+1 głos
odpowiedź 2 czerwca 2019 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
średnia to suma przez ilość. Więc sumujesz oceny do jakiejś zmiennej i dzielisz przez ich ilość. Sprecyzuj problem, bo nie wierze, żebyś nie wiedział czym jest średnia
komentarz 3 czerwca 2019 przez Blu3wolf Początkujący (280 p.)
To wiem, nie wiem jak zabrać się za program bo mam nikłe doświadczenie w C++
komentarz 4 czerwca 2019 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
W takim razie nie zasługujesz aby to zaliczyć pozytywnie.
+1 głos
odpowiedź 3 czerwca 2019 przez Blu3wolf Początkujący (280 p.)
#include <iostream>

using namespace std;

int oceny, jedynki, dwojki, trojki, czworki, piatki, szostki, srednia;

int main()
{
  cout << "Ile ocen ma uczen:";
  cin  >> oceny;

  cout << "Ile jedynek ma uczen:";
  cin  >> jedynki;

  cout << "Ile dwojek ma uczen:";
  cin  >> dwojki;

  cout << "Ile trojek ma uczen:";
  cin  >> trojki;

  cout << "Ile czworek ma uczen:";
  cin  >> czworki;

  cout << "Ile piatek ma uczen:";
  cin  >> piatki;

  cout << "Ile szostek ma uczen:";
  cin  >> szostki;

  srednia=(jedynki*1+dwojki*2+trojki*3+czworki*4+piatki*5+szostki*6)/oceny;

  cout << "Srednia ucznia to:" << srednia;

  return 0;
}

Dobra to poprawione wszystko raczej działa jak należy. Tylko nie wiem jak zaokrąglać liczby do części setnych jak by ktoś mi z tym podpowiedział był bym wdzięczny

komentarz 3 czerwca 2019 przez draghan VIP (106,230 p.)

Tylko nie wiem jak zaokrąglać liczby do części setnych jak by ktoś mi z tym podpowiedział był bym wdzięczny

Możesz to osiągnąć zasadniczo na dwa sposoby: manipulując tym, jak dane są wyświetlane  lub modyfikując wartości danych (tutaj: zmiennej 'srednia').

Zakładam, że chciałbyś żeby tylko wyświetlone zostało z odpowiednią precyzją. Spójrz proszę tutaj, do sekcji "setprecision() and fixed".

PS: Twój program można ulepszyć, nie każąc użytkownikowi wpisywać na początku sumy ocen - kiedy już poda ile jest jedynek, dwójek, itd; możesz sam policzyć, ile ich jest. :)

komentarz 3 czerwca 2019 przez niezalogowany

Najpierw te setne trzeba obliczyć, a typ int się do tego nie nadaje.

double srednia=static_cast<double>(jedynki*1+dwojki*2+trojki*3+czworki*4+piatki*5+szostki*6)/oceny;
komentarz 3 czerwca 2019 przez Blu3wolf Początkujący (280 p.)
Gdzie to mam konkretnie dodać?
0 głosów
odpowiedź 2 czerwca 2019 przez Rosool Użytkownik (660 p.)
Pytasz sie ile dany osobnik ma ocen i po tym robisz petle

for(int i=0;i<ileOcen;i++){

cout<<"Podaj ocene nr"<<i;

cin>>ocena[i];

}
komentarz 2 czerwca 2019 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
tak :)
komentarz 2 czerwca 2019 przez Rosool Użytkownik (660 p.)
A najlepszej odp jeszcze nigdy nie dostałem xD
1
komentarz 2 czerwca 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Bo nie jest to najlepsza odpowiedz.
komentarz 3 czerwca 2019 przez Rosool Użytkownik (660 p.)
Gotowy kod więc jak nie?
komentarz 3 czerwca 2019 przez tkz Nałogowiec (42,000 p.)
Że coś spełnia wymagania, nie znaczy, że jest najlepszą opcją. Pytający prosił o "Czy ktoś pokrótce mógłby mi wytłumaczyć jak zacząć?", a nie "zrobi to ktoś za mnie?", więc tutaj też nie pasuję Twoja odpowiedz.
0 głosów
odpowiedź 3 czerwca 2019 przez gagyn Stary wyjadacz (11,050 p.)
Tak jak ktoś już napisał, najlepiej przeczytaj/obejrzyj kilka pierwszych rozdziałów jakiegoś tutoriala c++. Do zrobienia programu wyliczającego średnią z kilku liczb potrzebna jest bardzo podstawowa wiedza, dlatego dotarcie do tego poziomu zajmie Ci z 1-2h od zera. Liczenie średniej to nie jest żaden skomplikowany algorytm, dlatego myślę, że jak poznasz podstawy podstaw c++, to wykonasz to zadanie samodzielnie bez problemu.
0 głosów
odpowiedź 3 czerwca 2019 przez Blu3wolf Początkujący (280 p.)

Wymóżdżyłem coś takiego:

#include <iostream>

using namespace std;

int oceny, jedynki, dwojki, trojki, czworki, piatki, szostki, srednia;

int main()
{
  cout << "Ile ocen ma uczen:";
  cin  >> oceny;

  cout << "Ile jedynek ma uczen:";
  cin  >> jedynki;

  cout << "Ile dwojek ma uczen:";
  cin  >> dwojki;

  cout << "Ile trojek ma uczen:";
  cin  >> trojki;
  
  cout << "Ile czworek ma uczen:";
  cin  >> czworki;

  cout << "Ile piatek ma uczen:";
  cin  >> piatki;
  
  cout << "Ile szostek ma uczen:";
  cin  >> szostki;
  
  srednia=(jedynki+dwojki+trojki+czworki+piatki+szostki)/oceny
  
  cout << "Srednia ucznia to:" << sredna;
  
  return 0;
}

Lecz pojawia się problem, gdy staram się włączyć program klawiszem F9 codeblocks crashuje się. Nie wiem o co chodzi.... Co do programu to prosiłbym o pomoc w naprawię błędów (jeśli takowe istnieją).

PS
Proszę nie bijcie za błędy ranga nowicjusz w zupełności mi pasuje.... Jak wcześniej pisałem mam nikłe doświadczenie z C++ a zadanie jest mi potrzebne do większego projektu

komentarz 3 czerwca 2019 przez Blu3wolf Początkujący (280 p.)
Teraz dojrzałem główny błąd programu. Program źle obliczy średnią bo musi mieć każdą ocenę z osobna. Poprawię i wyślę raz jeszcze
komentarz 3 czerwca 2019 przez Rosool Użytkownik (660 p.)
napisalem ci gotowy kod
komentarz 3 czerwca 2019 przez Blu3wolf Początkujący (280 p.)

Ten kod jest dla mnie niezrozumiały i nie chciałem używać gotowców, wolałbym jak byś mi napisał jakiś konstruktywny poradnik....

komentarz 4 czerwca 2019 przez Rosool Użytkownik (660 p.)
float suma=0;// deklarujesz zmienna suma
int ileOcen;//deklarujesz zmienna ile ocen
cin>>ileOcen;//robisz petle ktora sie wykona tyle razy ile podales ze jest ocen
for(int i=0;i<ileOcen;i++){

cin>>ocena;//wpisujesz dana ocene
suma+=ocena;//dodajesz te ocene do sumy

}
cout<<"Srednia wynos i"<<suma/ileOcen<<"i tak nie zdasz";//wypisujesz srednia

Licze na najlepsza odp xD

komentarz 5 czerwca 2019 przez draghan VIP (106,230 p.)

@Rosool - proszę zajrzeć do Regulaminu, konkretniej - do punktu II 3. C, w którym stoi jasno, że nie publikujemy "gotowców", szczególnie że sam autor pytania sobie tego wyraźnie nie życzył. ;)

@Blu3wolf - czy masz nadal problem z tym programem? Jeśli tak, pisz, pomożemy i wytłumaczymy. I przy okazji - nie dodawaj nowych odpowiedzi do pytania, raczej dodaj nowy komentarz do pytania lub odpowiedzi - w ten sposób zachowamy jakiś porządek konwersacji no i każdy kto się w danej odpowiedzi wypowiedział, dostanie powiadomienie, że skomentowałeś. :)

Podobne pytania

–1 głos
2 odpowiedzi 983 wizyt
pytanie zadane 6 listopada 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Rzeźnik Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 369 wizyt
pytanie zadane 25 marca 2016 w Offtop przez JackCarver Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 330 wizyt
pytanie zadane 11 listopada 2017 w C i C++ przez rayman22 Użytkownik (710 p.)

92,555 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,559 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...