• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

PHP $row na string?

0 głosów
161 wizyt
pytanie zadane 31 maja 2019 w PHP przez kamasazi98 Początkujący (410 p.)
Witam.
Na wstępie chce tylko zaznaczyć, że nie jestem zbyt dobry w programowaniu i dopiero się uczę.
Mój problem polega na tym, że chce zrobić if'a w którym sprawdzę czy $row["Nick"]==$_SESSION['user'], niestety ten if kompletnie nie działa. Posprawdzałem trochę i wyszło, że problemem jest właśnie ten $row["Nick"], ponieważ nawet jeśli przechowuje on przykladową wartość "adam" i zrobie warunek tego typu $row["Nick"]=="adam" to i tak to nie działa, więc rozumiem, że musze to skonwertować na string czy coś tego rodzaju. Próbowałem różnych funkcji z internetu typu strval,(string),print_r (nie wiem czy to w ogóle odpowiednie funkcje, ale próbowałem wszystkim co tylko wyskoczyło w googlach )

Jeśli byłby ktoś tak miły i dał mi jakąś wskazówkę jak to zrobić to byłbym bardzo wdzięczny
Pozdrawiam :)

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 1 czerwca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
wybrane 1 czerwca 2019 przez kamasazi98

Najlepsza
Po pierwsze to z Twojego opisu kompletnie nie wynika co jest w zmiennej $row? Skąd mamy to wiedzieć? Nie napisaleś czy to jakaś wartosć pochodząca z client-side, czy jest to coś wyciąganego z bazy itp. Dałeś tylko jakieś pytanie o jakąs tam zmienną $row...

To tak, jakby ja napisał, że mam w aplikacji problem ze zmienną $price... powie Ci to cokolwiek :) ?

A po drugie to spróbuj sobie wyprintować zawartość tej zmiennej, najlepiej całej zmiennej $row i zobaczysz co tam siedzi. Dawno nie pisałem w PHP ale było do tego chyba np. var_dump czy jakoś tak (zobacz sobie najwyżej w dokumentacji).

To samo zrób ze tą zmienną porównywaną z sesji i wtedy napisz nam co tam jest i zresztą sam pewnie wtedy dojdziesz co jest nie tak.
komentarz 1 czerwca 2019 przez kamasazi98 Początkujący (410 p.)
Faktycznie mój błąd zapomniałem napisać, że jest to coś wyciągniętego z bazy.

Wielkie dzięki za pomoc var_dump pokazało mi co jest nie tak i wszystko już naprawiłem :) jeszcze raz dzieki :D
komentarz 1 czerwca 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
zawsze przy takich problemach warto podglądać co faktycznie siedzi w zmiennej, sam nie raz już naciąłem się na problemach np. przy obsłudze zwrotek JSONa gdzie nagle back-end postanowił jakoś zmodyfikować pola, albo przez nieuwagę odnoszę się do jakiegoś źle zagnieżdżonego elementu itp. Spoko, z takimi problemami będziesz się pewnie spotykał jeszcze nie raz :)

a tak na marginesie to jesli dobrze kojarzę to od wersji 7 PHP udostępnia chyba silne typowanie więc może dałoby się zrobić np. jakiś interfejs opisujący wszystkie pola z tej zwrotki z bazy danych i wtedy samo IDE mogłoby Ci takie rzeczy podpowiadać.
komentarz 1 czerwca 2019 przez kamasazi98 Początkujący (410 p.)
Powiem Ci, że aż tak nie ogarniam PHP żeby w coś takiego się bawić, aktualnie do stronki na projekt dodaje taki podział na zwykłego użytkownika i admina, myślę, że ten projekt jest mały i nie ma potrzeby tworzyć interfejsu, ale dzięki za propozycję w przyszłości może się przydać ;)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 446 wizyt
pytanie zadane 31 lipca 2019 w PHP przez r.mar Początkujący (470 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 817 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 925 wizyt
pytanie zadane 23 lutego 2018 w PHP przez Alan1221 Użytkownik (950 p.)

93,607 zapytań

142,530 odpowiedzi

322,999 komentarzy

63,098 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...