• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kodowanie/ nazwy

Object Storage Arubacloud
0 głosów
188 wizyt
pytanie zadane 31 maja 2019 w HTML i CSS przez aleex933 Początkujący (310 p.)

czesc wszystkim smiley

mam pytanko, zaczelam swoja przygode z kodowaniem poniewaz chcialabym zostac front end developerem, tworzyc strony itp. Mowiac zaczelam przygode mam na mysli, jestem po obejrzeniu dwoch odcinkow kursu webowego, a dokladmie HTML odc 1. I CSS odc. 1 pana Zelenta. Moje pytanie dotyczy jako, ze kodujemy, to te kody jakos musza powstac, glownie i tak wiem my jestesmy od worowadzenia ich, ale czy jest jakas ogolna strona ktora mowi, ze np po wpisaniu w css w body {backgroundcolor:red} to ze zmieni nam tlo na czerwomo. Wiem, ze to sa skroty z angielskiego, ale przeciez jak uzyje kodu <a moveleft> Tekst</a> to ten tekst nie przesunie sie w lewo. I zastanawialam sie czy mozna sie tych wszysykich zapisow nauczyc czy po prostu z czasem z praktyka poznal je po ukonczeniu kursu webowego na kanale youtubowym?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 31 maja 2019 przez Velta Maniak (52,010 p.)

Nie ucz się czegokolwiek na siłę na pamięć. Masz dokumentację i powinno się z niej skorzystać. Możesz się także wspomóc portalem MDN.

komentarz 31 maja 2019 przez aleex933 Początkujący (310 p.)
Mhm, wiem ze to troche silly pytamie, ale myslisz ze po obejrzeniu tego kursu z html css i js bede w stanie sama stworzyc strone by moc znalezc juz prace jako junior czy jednak wciaz bedzie mi brakowalo wieszy na zasadzie, chcialbym dodac animacje ruchoma, ale wciaz nie wiem jak
komentarz 31 maja 2019 przez aleex933 Początkujący (310 p.)

Dziekuje @Velta,

komentarz 1 czerwca 2019 przez Velta Maniak (52,010 p.)
Doskonalenie umiejętności to w głównej mierze tworzenie własnych projektów, a nie oglądanie kursów. Stwórz przyzwoite portfolio, możesz działać tymczasowo jako freelancer jeżeli uważasz, że piszesz już w miarę sensowne strony i pokaż efekty swojej pracy potencjalnemu pracodawcy.
komentarz 1 czerwca 2019 przez aleex933 Początkujący (310 p.)
dziekuje za pomoc ;)
0 głosów
odpowiedź 31 maja 2019 przez mb-dir Mądrala (6,710 p.)

Wiem, ze to sa skroty z angielskiego, ale przeciez jak uzyje kodu <a moveleft> Tekst</a> to ten tekst nie przesunie sie w lewo.

Tak nie przesunie się, ponieważ za dany element strony odpowiada odpowiedni znacznik, np jeżeli chcemy wstawić obrazek to użyjemy <img scr="" alt=">, a nie <image source="">, ponieważ ten pierwszy zapis jest rozumiany przez przeglądarke, i przeglądarka wie, że to jest obrazek.

 

Tak samo w CSS(którego najprawdopodobniej poznasz w najbliższym czasie), jeżeli chcemy, aby element p był koloru zielonego to zapis w CSS będzie wyglądał tak:

p{
 color: green;
}

a nie np tak

p color = green

Jeżeli chcemy osiągnąć dany efekt to musimy to zrobić według 'wzoru' który jest określony w dokumentacji, chcemy wstawić obrazek, musimy skorzystać z <img src="" alt="">, ponieważ to jest zrozumiałe dla przeglądarki. 

A wiedza, kiedy użyć danego znacznika, jaki znacznik odpowiada za co przyjdzie z czasem, gdy będziesz tworzył więcej i więcej stron. Co do źródeł skąd brać wiedzę na temat działania danego znacznika, bądź włąściwości w CSS to polecam MDN, oraz odradzam korzystania z W3S(artykuł o w3s)

komentarz 31 maja 2019 przez aleex933 Początkujący (310 p.)

Dziekuje smiley

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 700 wizyt
pytanie zadane 28 kwietnia 2022 w Ogłoszenia, zlecenia przez renegat Obywatel (1,020 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 265 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 796 wizyt
pytanie zadane 13 sierpnia 2020 w Java przez Szyszka Gaduła (3,490 p.)

92,568 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,622 komentarzy

61,954 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...