• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wyświetlenie danych z bazy na stronie

Object Storage Arubacloud
0 głosów
904 wizyt
pytanie zadane 30 maja 2019 w SQL, bazy danych przez Kunka4 Nowicjusz (120 p.)

Witam! Zrobiłem taką bazę jaką zamieściłem poniżej i chciałbym żeby dane z tabeli wyświetlały mi się na stronie w formie tabelki. Pilnie potrzebuję odpowiedzi na to zagadnienie. Wszystko jest robione na mojej stacji, do bazy danych używam xampa a do pisania strony notepada++, nie posiadam serwera. Wszystko piszę ręcznie i jeszcze się uczę, więc byłbym wdzięczny za znikomą krytykę, bo gdyby udało mi się to zrobić na własną rękę, to bym nie zamieszczał tu zapytania. Z góry dzięki za pomoc.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 30 maja 2019 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Musisz umieć jakiś backendowy system obsługujący bazy danych MySQL, połączyć się z bazą, wybrać dane, wyświetlić na stronie.
komentarz 30 maja 2019 przez dawid6512 Gaduła (4,550 p.)
widać, że to jakiś początkujący, zamiast wskazać dokładniej drogę to lepiej pisać na odpier**l, żeby tylko była odpowiedź, gratuluje
komentarz 30 maja 2019 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Ani nie wskazał w jakim języku chciałby pisać, ani nie wykazał własnej inicjatywy w znalezieniu odpowiedzi w Internecie (pierwszy link w Google?), więc nie dysponując tymi informacjami napisałem schemat postępowania w takim przypadku. Jeśli chodzi o realizację trzeba być troszkę bardziej kreatywnym i poszukać w Google. Chyba że lepiej jest dawać gotowce...
komentarz 30 maja 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
zgadzam się z Mariuszem, Dawid - co wg Ciebie znaczy wskazać dokładnie drogę? Napisać za friko dla gościa kompletną aplikację? Czy powiedzieć, aby poszukał w google...?
komentarz 30 maja 2019 przez dawid6512 Gaduła (4,550 p.)
Powiedziec zeby szukal w google to wskazanie drogi?

Czyli mam rozumieć, że zamiast opcji "Zadaj pytanie" zrobimy "Przejdź do google"?

Mógł chociaz podeslac linka do jakiejś funkcji w PHP,jej zastosowania przeciez nie pisałby tego w PERLU.

Nie dałem mu gotowego przykładu, kolega pilnie potrzebował pomocy, więc stwierdziłem, że moze nie zależy mu tyle na nauce, co na gotowym skrypcie.

Poza tym to co podeslalem nie jest gotowcem, sam musi odpowiednio stworzyc z tych danych tabele, oraz ogarnac o co w tym chodzi, a jeżeli jest początkujący i tak będzie to dla niego jakaś nauka lub wyzwanie.
komentarz 30 maja 2019 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Czyli mam rozumieć, że zamiast opcji "Zadaj pytanie" zrobimy "Przejdź do google"?
 

wg mnie dobre 50-60% pytań tu na forum powstaje dlatego, że ludziom po prostu nie chce się nawet spróbować wyszukać w google... nie licze już ile razy czytałem "szukałem w google i nic", a w odpowiedzi mogę podać pierwsze 2-3 linki googla i jeszcze ludzie dają "najlepsza"... serio? tak ciężko jest usiąść i poszukać? Umiejętność szukania to nie tylko problem początkujących, nie ma chyba tygodnia abym nie musiał w pracy poszperać trochę po google, SO, GH issues czy po dokumentacji (w sumie to to zazwyczaj jest na pierwszym miejscu), ale nie lecę w każdym pytaniem od razu na fora czy do kolegów z pracy bo wolę sam poświęcić kilka-kilkanaście minut na wyszukanie rozwiązania i w 99% znajduje się ono już "w necie".

komentarz 30 maja 2019 przez dawid6512 Gaduła (4,550 p.)
Jestem tego samego zdania w tym temacie.
0 głosów
odpowiedź 30 maja 2019 przez dawid6512 Gaduła (4,550 p.)

posiadasz serwer mimo że lokalny - xampp to serwer.

pokaże ci przykład dopasowany do twojej bazy danych, tabele itd musisz już wykonać sam

$mysql_host = 'localhost';
$username = 'root';
$password = '';
$database = 'klasa';

try{
	$pdo = new PDO('mysql:host='.$mysql_host.';dbname='.$database, $username, $password );
	echo 'Połączenie nawiązane!';
}catch(PDOException $e){
	echo 'Połączenie nie mogło zostać utworzone.<br />';
}

$stmt = $pdo->query('SELECT id, imie, nazwisko, numer FROM uczniowe');
$res = $stmt->fetchAll();
foreach($res as $key=>$val){
   echo $val["imie"];

}

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 2,466 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 173 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 286 wizyt

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,644 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...